SmartThings je ucelený ekosystém od spoločnosti Samsung a jeho využívaním dokážete vzájomne prepojiť viaceré zariadenia. Nemusia to byť len zariadenia od spoločnosti Samsung, podporované sú aj zariadenia od tretích strán.

SmartThings je v mobilom telefóne Galaxy vopred nainštalovaná aplikácia. Dá sa nainštalovať aj do telefónov iných značiek. V prípade Galaxy telefónov sa do tohto systému dostanete aj pomocou položky Ovládanie zariadení. Pre Samsung zariadenia je to univerzálna aplikácia na ich ovládanie a zároveň aj cesta ako aktualizovať pripojené zariadenia.

Pri našej praxi používame smartfón Galaxy Z Fold4 a Z Flip4, ich ohybné displeje sa veľmi dobre používajú.

Pre ekosystém Samsung SmartThings sme pripravili aj redakčné video:

Pridávanie zariadení do systému

Jednotlivé zariadenia sa do SmartThings dostanú tak, že sa automaticky rozpoznajú vyhľadaním v blízkom okolí, prípadne použijete nasnímanie čiarového kódu, resp. zadáte nastavovací kód, ktorý nájdete na obale alebo na tele zariadenia. V zozname zariadení nájdete rôzne položky – napr. kŕmidlo na domáce zvieratá Petkit, zvlhčovač Miro SmartHome, inteligentný zvonček Ring a podobne.

Pri našej praxi nám takmer vždy fungovalo automatické rozpoznávanie zariadenia v blízkom okolí, len jeden krát sme potrebovali načítať QR kód. Na využívanie SmartThings je samozrejme potrebné mať bezplatné Samsung konto. Jednotlivé zariadenia je potom možné ovládať vtedy, keď ste na domácej sieti, ale aj vtedy, keď ste úplne mimo ale máte pripojenie na internet.

Obľúbené prepojenia

Najčastejšie používame prepojenie s televízormi a tiež s kľúčenkou Galaxy SmartTag. Spojenie s televízorom využívame naplno – znamená to, že mobilný telefón sa stane diaľkovým ovládačom pre televízor, dá sa preniesť obraz zo smartfónu do televízora a opačne plus nastaviť voľby, keď využívate Ambient režim na televízore. K jednému televízoru je možné pripojiť viacero smartfónov a s jedným smartfónom sa dajú ovládať viaceré televízory.

Kľúčenka SmartTag je super, pretože prináša pokoj v duši. Často nechávate kľúče kdesi v dome pohodené a potom trvá dlho, pokým ich nájdete? Na rozdiel od mobilu, ktorý viete „prezvoniť“ sa kľúče takto hľadať nedajú. Tak tomu je už koniec, naozaj si môžete prezvoniť kľúče. Konkrétne teda nie kľúče, ale prívesok na kľúče SmartTag, ktorý ste si dali do zväzku s kľúčmi. Zvonenie nie je silné, ale z vlastnej skúsenosti konštatujeme, že zapatrošené kľúče takto nájdete. Ide to však ešte ďalej, SmartTag sa dá nájsť aj lokalizáciou. Výborne tu funguje pri zariadení SmartTag Plus, ktorý podporuje UWB komunikáciu v tomto prípade vás navigačný systém naviguje šípkami tak, aby ste presne našli svoje kľúče. Ideálne je byť na rovnakej Wi-Fi sieti so smartfónom a príveskom, ale to je pri hľadaní v domácnosti splnené. V praxi to funguje tak, že cez kameru a displej sledujete svoje okolie a postupujete podľa povelov. Existuje aj spôsob ako sa dozviete, kde ste nechali kľúče, ak ste na úplne inom mieste zemegule.

Rovnako používame pripojenie hodiniek Galaxy Watch5 Pro do systému SmartThings ako aj slúchadiel Galaxy Buds2 Pro.

Ochrana domácnosti

Veľmi pekná je aj služba Home Monitor, ktorá slúži na komplexnú ochranu celého vášho domu či bytu pred narušiteľmi alebo nehodami. V rámci tejto služby si monitorujete narušenie sledovaného priestoru, sú tu aj snímače na zisťovanie prítomnosti dymu alebo úniku vody.

Robotický vysávač

Veľmi sa nám páčil spôsob prepojenia s robotickým vysávačom Samsung JetBot AI+. SmartThings vtedy umožňuje kompletné nastavenie vrátane rýchleho zistenia pôdorysu miestnosti a následného naplánovania vysávania v rámci dennej doby a dní. K dispozícii máte aj report o tom, čo vysávač v skutočnosti povysával a kde sa z nejakých dôvodov nedostal.

Ovládanie robotického vysávača cez SmartThingsZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládanie robotického vysávača JetBot AI+ cez SmartThings

Vytvorte si scény a rutiny

Toto je jedna z výborných funkcií systému SmartThings a pritom veľa ľudí o nej nevie. V aplikácii SmartThings ich nájdete v záložke Automatizácia. Scéna funguje na princípe automatizácie viacerých činností. Napr. nech je ráno a vtedy spustíte čističku vzduchu, robotický vysávač a zapnete televízor a to so silnejším zvukom. Toto všetko si viete naprogramovať ako scénu napr. s názvom Dobré ráno.

Na jedno potlačenie tlačidla tak spustíte naraz viacero činností. Spúšťať môžete napr. na smartfóne, ale ešte pohodlnejšie je to na inteligentných hodinkách Samsung Galaxy Watch5 Pro. Tie totiž obsahujú tiež aplikáciu SmartThings, ktorá umožňuje spúšťať scény.

Spúšťanie scén na inteligentných hodinkáchZdroj: TOUCHIT.sk
Spúšťanie scén na inteligentných hodinkách Galaxy Watch5 Pro

Ide to ešte ďalej, SmartThings je aplikácia podporovaná aj v systéme Android Auto. Inými slovami, môžete priamo z auto ovládať spustenie scény – napr. príchod domov, čo môže byť v praxi napr. otvorenie garážovej brány, rozsvietenie svetiel a nastavenie teploty chladenia/vykurovania pomocou inteligentnej klimatizácie zapojenej do systému SmartThings. Tento proces sa dá tiež ešte automatizovať. Cez Android Auto sa zistí, že sa naozaj blížite k domu a scéna sa spustí automaticky bez toho, aby ste museli čokoľvek stláčať.

Rutina je niečo trochu iné. Vychádza z myšlienky – Ak sa niečo stane, potom vykonaj toto. Podmienka Ak môže vychádzať napr. aj z aktuálneho počasia, resp. jeho predpovedi cez Weather channnel. Ak je jasno, potom sa trebárs spustí zavlažovanie alebo spustí celú scénu Dobré ráno, ktorú sme si vytvorili vyššie.

Život

Zostala nám ešte jedna položka a tá sa nazýva Život. Sú tu aplikácie ako je Clothing Care, Pet Care alebo Cooking. Clothing Care je aplikácia, ktorá vám pomôže sa postarať o vaše oblečenie a ďalší textil, ak si do SmartThings pridáte zariadenia ako je napr. práčka. Umelá inteligencia vás dokonca upozorní, kedy máte vyprať napr. posteľnú bielizeň, nastavíte si aj vlastné cykly čistenia. SmartThings potom nastaví správne parametre prania a na vás je len uložiť príslušné kúsky do pračky a práčka vám oznámi, kedy skončila svoju prácu.

Hlavné aplikácie v položke ŽivotZdroj: TOUCHIT.sk
Hlavné aplikácie v položke Život

Pet Care je skôr starostlivosť o domácnosť, keď zvieratko žije v dome – napr. ho môžete zabaviť televízorom, zapnúť mu klimatizáciu, spustiť robotický vysávač a podobne.

Coocking je komplexná aplikácia, kde si vyberiete jedlo, ktoré chcete pripraviť, na základe neho sa pripraví nákupný zoznam a následne sa postupuje pri príprave jedla krok za kokom. K dispozícii máte hlasového sprievodcu ako aj ukážky toho, čo sa má urobiť. Ak sa využívajú pri príprave jedla spárované zariadenia, dajú sa takto ovládať.

Vyhodnotenie

V celkom hodnotení je SmartThing šikovný ekosystém, ktorý dokáže do jedného celku spojiť viaceré zariadenia. Je to otvorený systém, môžu sa sem zapojiť aj zariadenia od tretích strán. Pre Samsung zariadenia je to vlastne ich univerzálny ovládač a tiež zariadenia na ich aktualizáciu.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.