Útoky malvéru zameraného na ťažbu kryptomien vzrástli o 629 %

Acronis, ohlásil novú aktualizáciu svojho riešenia na osobné zálohovanie – Acronis True Image 2019.  Táto aktualizácia chráni počítače užívateľov pred napadnutím škodlivým softvérom, ktorý dokáže zapojiť ich počítače do nelegálnej ťažby kryptomien a spôsobiť značné zníženie ich výkonu.

Podľa vlaňajších odhadov narástol počet takýchto útokov oproti roku 2017 o 629 %, keď za prvú polovicu roka 2018 ich bolo rozpoznaných viac ako 3 milióny.

Aj keď táto aktivita nie je priamo nebezpečná z pohľadu možnej straty dát, dokáže spotrebovať značné množstvo výpočtových zdrojov potrebných na riešenie zložitých problémov pri ťažbe takých kryptomien ako Monero či Bitcoin.

Hrozba straty dát je nepriama: vlastný malvér síce „iba“ spomalí rýchlosť počítača, ale často ho tiež vystaví možným ransomvérovým nákazám v priebehu otvoreného prístupu do systému.

Funkcionalita Acronis Active Protection teraz dokáže automaticky rozpoznať a zastaviť procesy ťažby kryptomien v reálnom čase. Najnovší príspevok do arzenálu Acronis v oblasti kybernetickej ochrany znamená istotu, že počítač a sieť sú využívané výlučne právoplatným užívateľom.

Ako inovovaná funkcionalita pracuje:

  • Zastavuje nelegálnych „ťažiarov“ – bráni prístupu cryptomining malvéru, ktorý je často sprevádzaný aj ransomvérovým útokom či inými hrozbami;
  • Upozorňuje na hrozby – okamžite užívateľa upovedomí na detekciu útoku na Windows PC;
  • Blokuje budúce útoky – aktualizuje behaviorálnu heuristiku na detekciu útokov, takže je schopná rozpoznať nové nelegálne spôsoby ťažby.

Nová pridaná funkcionalita nijako nemení ceny Acronis True Image 2019, ktoré sú aktuálne na slovenskom trhu dostupné v troch edíciách.

Standard je trvalá licencia pre zákazníkov iba s lokálnymi zálohami bez potreby zálohovania v cloude, cena začína od 50,83 EUR za jeden počítač.

Advanced je jednoročné predplatné s 250 GB miesta na Acronis Cloud Storage a s prístupom k všetkým cloudovým funkčnostiam, v tomto prípade cena začína od 50,83 EUR EUR za 1 počítač.

Premium je jednoročné predplatné obsahujúce blockchainovú autentizáciu a možnosť elektronického podpisu, s 1 TB úložiskom v cloude v cene od 101,68 EUR za 1 počítač.

Všetky edície obsahujú ochranu Acronis Active Protection proti ransomvérovým útokom a nelegálnej ťažbe kryptomien, pričom pokrývajú neobmedzený počet mobilných zariadení.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.