Tachyum je slovenská firma, ktorá stojí za revolučným procesorom. Má tak potenciál stať sa magnetom pre vysokokvalifikovaných ľudí svetovej úrovne. Po uvedení čipu Prodigy na celosvetový trh sa predpokladá, že vytvorí technologický hub a priláka talentovaných jednotlivcov z celého sveta.

    Tachyum
    Tachyum

    Prezidentka na návšteve vo firme

    Prezidentka Zuzana Čaputová bola aj v tejto súvislosti na návšteve v tejto firme. Zakladateľ spoločnosti Tachyum, Dr. Radoslav Danilák sa zhodol s prezidentkou na tom, že transformácia ekonomiky s využitím moderných technológií a globálnych trendov musí byť jednou z priorít Slovenska.

    Znižovanie spotreby energie

    Procesor Tachyum Prodigy pritom dáva možnosť znižovať spotrebu elektrickej energie a pomáha kontrolovať rast nákladov na elektrinu. Prezidentke predstavitelia firmy Tachyum ukázali, ako budú superpočítače, postavené na technológii Prodigy, pripravené riešiť najnáročnejšie problémy sveta. Ide hlavne o umelú inteligenciu a vývoj liekov či vakcín.

    Tachyum
    Prezidentka na návšteve vo firme Tachyum

    Plánovaný superpočítač

    Tachyum má pritom záujem uchádzať sa o príležitosť dodať svoju technológiu pre projekt plánovaného superpočítača na Slovensku. Naša krajina by však mala mať v tomto smere maximálne ambície a naplno využiť peniaze z Plánu obnovy, ktoré môže investovať do superpočítača.

    Stojíme na rovnakej štartovacej čiare

    Superpočítač založený na unikátnej technológii, z veľkej časti vyvinutej na Slovensku, by predstavoval revolučnú zmenu v inováciách, ale aj pri vytváraní nových priemyselných odvetví na Slovensku. Oblasť AI je doménou, v ktorej Slovensko teraz stojí na rovnakej štartovacej čiare s ostatnými krajinami sveta a má tak reálnu šancu stať sa lídrom. Preto by budúci slovenský superpočítač mal mať maximálny možný výkon, obsahovať AI a v určite by sme sa nemali uspokojiť s priemerom či limitovať prístup k nemu len pre úzku skupinu akademikov.

    Zdroje: Tachyum

    Prečítajte si tiež