Slovenská sporiteľňa spúšťa mobilnú aplikáciu, ktorá premení smartfón na platobný terminál. Funguje zatiaľ len pre Android telefóny s Google Play, nedá sa teda použiť pre iOS ani pre telefóny s Huawei AppGallery.

Platba v zelovoci. Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Platba v zelovoci. Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa spúšťa túto aplikáciu spolu so spoločnosťou Global Payments a kartovými asociáciami Visa a Mastercard. Obchodníci na Slovensku pritom patria medzi prvých v Európe, ktorí niečo podobné budú môcť využívať. Inovácia pomôže najmä malým obchodníkom umožniť v dobe pandémie klientom platiť za tovar či služby bezhotovostne. Prispieva tak k bezpečnému bankovaniu, urýchľuje platenie a minimalizuje kontakt s hotovosťou. Dokonca si môžete zarátať aj sprepitné.

Slováci si na platenie kartou jednoznačne zvykli a je to dnes preferovaný spôsob platby. Počas pandémie narástol počet platobných terminálov firemných klientov Slovenskej sporiteľne až o 20 % a tento trend bude ďalej pokračovať. Nie každý obchodník však potrebuje a môže si dovoliť klasický platobný terminál. Niektorí chcú jednoduchšie riešenie, hlavne ak ho používajú len občas. Aplikácia na platobný terminál je vhodná pre malých podnikateľov s menším objemom platieb. Slovenská sporiteľňa navyše túto digitálnu novinku doplní do Krízového balíčka na jeden rok zadarmo.

Platba v taxíku. Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Platba v taxíku. Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Ako to funguje?

Mobilná aplikácia s názov GP tom funguje na všetkých telefónoch s operačným systémom Android 8 a vyšším a s NFC čipom. Platby kartami môžu obchodníci prijímať kdekoľvek, kde je signál internetu. Ak zákazník potrebuje o platbe doklad, môže si ho nechať odoslať cez SMS, emailom alebo priamo do mobilu načítať cez QR kód. Riešenie je vhodné napr. pre taxikárov, kuriérov, trhovníkov, remeselníkov, lekárov či menšie predajne. Ďalšími výhodami sú rýchlosť a jednoduchosť.

App Store

Obchodník môže pritom začať prijímať karty v priebehu niekoľkých hodín od podpisu zmluvy a môžete ich mať nainštalované aj na tisícke telefónov (napr. kuriérne spoločnosti). Aplikáciu je možné doplniť aj o pokladničné systémy, čo ocenia najmä sezónni podnikatelia, ktorí si už nebudú musieť kupovať žiadne ďalšie zariadenia. Obchodník tiež priamo vo svojom telefóne uvidí prehľad a históriu všetkých transakcií.

Takto funguje aplikácia GP tom

Riešenie je bezpečné, PIN sa zadáva na plávajúcej klávesnici

Platba prebieha podobne ako pri klasickom termináli. Obchodník zadá sumu, zákazník priloží kartu, telefón či inteligentné hodinky. Podľa potreby zadá PIN-kód, aplikácia sa spojí s autorizačným centrom a platbu autorizuje. Peniaze prídu obchodníkovi na účet hneď nasledujúci deň po vykonaní transakcie.

Pre nakupujúcich bude nové to, že zrazu začnú prikladať kartu namiesto k terminálu k telefónu. Ako však vyplýva zo sociologických prieskumov, ak platba prebieha v prostredí, ktoré je vám známe, alebo v situácii, keď sa intuitívne počíta s platbou, nemalo by to spôsobiť pre kupujúceho problém. Telefón samotný pritom neuchováva žiadne citlivé dáta o platbe, a tak nemusíte mať obavy o bezpečnosť či zneužitie údajov o karte. Celé riešenie je navyše plne certifikované a úspešne absolvovalo všetky bezpečnostné certifikácie.

Platba za pizzu. Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Platba za pizzu. Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Platby samotné môžu byť kupujúcim realizované kartou, mobilom a hodinkami s Google Pay, Apple Pay či so zariadeniami Garmin a Fitbit. Do sumy 50 eur ich nie je nutné potvrdzovať PINom. Ten je vyžadovaný len pri platbách kartou nad 50 eur. Na displeji sa vtedy objaví špeciálna plávajúca klávesnica, do ktorej zadáte PIN. Klávesnica sa pohybuje, aby nebolo možné podľa odtlačkov prstov zistiť zadané údaje. Kupujúci môže mať pritom kartu vedenú v ľubovoľnej banke, toto nie je nijako obmedzené na skupine Ernste.

Aplikáciu GP tom je možné si stiahnuť si z Google Play hneď, používať sa dá potom ako obchodník uzavrie s Global Payments zmluvu o akceptácii platobných kariet. Poplatok za transakciu je okolo 1,58 % zo sumy, stále poplatky sa zatiaľ neplatia.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.