Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keď počujete pojmy „rozšírená realita“ (AR) alebo „virtuálna realita“ (VR), možno si okamžite predstavíte len pôsobivé videohry. Obe tieto technológie sa však využívajú v interiérovom dizajne, aby klientom a dizajnérom poskytli lepšiu predstavu o projektoch, na ktorých pracujú.

AR a VR sa rýchlo stávajú neoceniteľnými nástrojmi vizualizácie v celom procese navrhovania, keďže obe technológie podporujú proces spolupráce medzi architektmi, interiérovými dizajnérmi a klientmi. Dnes sa pomocou VR setu dokážete prejsť cez centrum bývania, ktoré v materiálnom svete ani neexistuje.

Využitie rozšírenej reality v interiérovom dizajne

Existuje mnoho praktických využití rozšírenej reality a spoločnosti ako IKEA sú na čele využívania AR, aby pomohli svojim zákazníkom vizualizovať svoje výrobky v priestore. Aplikácia AR spoločnosti IKEA umožňuje svojim používateľom digitálne umiestňovať nábytok z katalógu do reálneho priestoru. Táto technológia dáva zákazníkom možnosť vyskúšať si jednotlivé kusy nábytku už pred kúpou. Spustenie aplikácie dokonca viedlo k zvýšeniu predaja tohto švédskeho predajcu.

Plánovanie interiérového dizajnu pomocou virtuálnej realityZdroj: elements.envato.com
Plánovanie interiérového dizajnu pomocou virtuálnej reality

Ako architekti a dizajnéri používajú virtuálnu realitu

Architekti a dizajnéri používajú 2D výkresy na komunikáciu so svojim tímom a klientami. Niektorí ľudia však majú problém s interpretáciou 2D výkresov. Donedávna sa mnohí v dizajnérskom priemysle pokúšali vyriešiť tento rébus vytváraním 3D vizualizácií a architektonických modelov.

Takéto zobrazenia síce pomáhajú pri vizualizácii, ale nie sú spoľahlivé. Niektorí ľudia majú aj tak problém pochopiť priestor. A to je jeden z dôvodov, prečo sú VR a AR vzrušujúcimi riešeniami pre dizajnérov aj architektov. Vďaka VR sa môže zákazník ponoriť do iného sveta a jasne si predstaviť, ako bude priestor vyzerať.

Nie každý má však dnes možnosť nechať si vytvoriť VR modely svojich návrhov. Dobrou alternatívou je navštíviť centrum dobrého bývania a zobrať si inšpiráciu zo skutočnej reality.