Ak by ste o tom náhodou nevedeli, tak od 15. februára na obdobie pol roka bude kompletne uzavretá ulica Mlynské Nivy a niektoré zjazdy z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu, čo bude mať výrazný negatívny dopad na dopravu v celej východnej časti Bratislavy.

Treba sa na to skutočne pripraviť a obrniť sa veľkou dávkou trpezlivosti a ohľaduplnosti voči ostatným účastníkom cestnej premávky. Už ste to určite počuli 1000 krát, ale budeme to opakovať aj my, ak môžete, tak využite mestskú hromadnú dopravu. Tento spôsob dopravy bude počas obmedzení efektívnejší a veríme, že aj rýchlejší. Ak dochádzate do Bratislavy z iných miest, využite aktuálne dostupné záchytné parkoviská, z ktorých sa viete relatívne jednoducho dostať na MHD.

„Ďalší nárast vozidiel, na už dnes preťažených úsekoch, bude znamenať rozsiahle zápchy. Aby sme túto situáciu zvládli, na kritických úsekoch ciest zriaďujeme samostatné pruhy pre verejnú dopravu. Získame tak jeden spôsob dopravy, ktorý sa zápcham z väčšej časti vyhne. Preferencia MHD je zároveň aj nástrojom, ako si v tomto neľahkom období dokážeme vzájomne pomôcť – čím viacej vodičiek a vodičov využije ponúknutú príležitosť a prestúpido MHD, o to menej budú stáť v zápchach tí, ktorí auto v ten deň skutočne potrebujú. Spoločne to zvládneme. Matúš Vallo, primátor mesta Bratislava“

Opatrenia, ktoré aktuálne prebiehajú, by mali celú situáciu uľahčiť, ale i tak pôjde o extrémny nárast hustoty dopravy, nie len v blízkosti miest, ktoré budú uzavreté. Navyšujú sa linky hromadnej dopravy, vytvárajú sa samostatné BUS pruhy, posilňujú sa vlakové spoje do priľahlých miest a obcí a rôzne iné opatrenia.

Poďme sa teda pozrieť na to, ako zvládnuť dopravné obmedzenia čo najefektívnejšie 

Ako sme už spomínali, ideálny spôsob dopravy v časoch uzávery bude MHD. Pokiaľ ste s týmto spôsobom dopravy vyrovnaní, tak kliknite – SEM. V tomto odkaze nájdete všetky podstatné a presné informácie týkajúce sa verejnej dopravy. Ak nie ste s týmto spôsobom dopravy úplne stotožnení, tak vás možno presvedčí fakt, že niektoré dôležité linky budú premávať úplne bezplatne!

„Od pondelka 18. februára až do konca marca budú môcť všetci cestujúci na linkách 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť zadarmo. Okrem toho BID ponúka v tomto čase aj 50% zľavu z týždenného cestovného lístka, ktorý si zakúpite prostredníctvom aplikácie IDS BK.“

Ak potrebujete ísť nevyhnutne autom,tak kliknite – SEM. V tomto odkaze nájdete všetky potrebné informácie. Základnú informáciu však tvorí fakt, že osobnú dopravu v čase dopravných uzáver najviac ovplyvnia práce na prístavnom moste, kvôli ktorým budú úplne uzatvorené diaľničné zjazdy na slovnaftskú a na prístavnú ulicu. Tá bude na úrovni čerpacej stanice Jurki uzatvorená. Rovnako uzatvorená bude ulica mlynské nivy a obchádzková trasa smerom do aj zo starého mesta bude vedená po Landererovej ulici.

Chodcov, ale ani cyklistov veľa obmedzení nečaká. Nastáva iba pár jednoduchých zmien. Všetky informácie týkajúce sa chodcov nájdete – TU. Informácie týkajúce sa cyklistov nájdete – TU.

Dopravnú situáciu vám pomôžu zvládnuť aj rôzne aplikácie!

Ak sa rozhodnete cestovať verejnou dopravou, tak určite využite aplikáciu IDS BK, ktorá je multifunkčným nástrojom na vyhľadávanie spojov, ale aj na samotný nákup lístkov priamo v aplikácii, a to rôznymi platobnými metódami. Aplikácia IDS BK je zameraná na to, aby sa dalo cestovať verejnou dopravou v rámci bratislavského kraja čo najjednoduchšie. To znamená, že si jednoducho vyhľadáte spoj z miesta A do miesta B v rámci bratislavského kraja a následne si na vami vybraný spoj v aplikácii zakúpite lístok.

Môže to byť aj viac lístkov, pokiaľ cestujete viacerí alebo s deťmi, prípadne veľkou batožinou. Aplikácia je zdarma pre iOS a Android zariadenia.Podrobné informácie a redakčné video zamerané na túto aplikáciu nájdete – TU. Je dôležité vedieť, že táto aplikácia združuje celú integrovanú dopravu, teda spoje – dopravného podniku Bratislava, autobusy Slovak Lines, vlaky a prímestské spoje ZSSK, a tiež regionálne vlaky RegioJet.

Aplikácia IDS BK pre Android – TU/  Aplikácia IDS BK pre iOS – TU

Prečo je MHD najlepším „liekom“ na bratislavskú zápchu?

  • Najrýchlejšia doprava v zápche: Verejná doprava bude najrýchlejší spôsob prepravy na kritických úsekoch počas uzáver. Pokiaľ dnes trvá prejazd Gagarinovou ulicou v špičke cca 30 min, MHD by po Gagarinovej mala aj v špičke prejsť za 6 minút.
  • Nové vyhradené buspruhy: Zriaďujeme nové bus pruhy, aby doprava s najväčšou kapacitou mala preferenciu a z veľkej časti sa vyhla zápcham, ktoré sa ešte zhoršia.
  • 5-násobná prepravná kapacita: Na najkritickejšej Gagarinovej ulici môže prejsť v špičke jedným pruhom autami za hodinu cca 900 ľudí. Súčasná kapacita verejnej dopravy však dokáže v tom istom čase prepraviť jedným pruhom 4 700 ľudí.

Oprášte aplikáciu cestovné poriadky (CP.sk) alebo CG Transit

Aplikácia CP.sk vám ponúkne detailné informácie o autobusových a vlakových spojoch v rámci celého Slovenska. Môžete vyhľadávať na základe vašej aktuálnej polohy (odchod Z) alebo si celé zadanie spoja z bodu A do bod B zadať manuálne. Ide o veľmi jednoduchý proces, pričom získate o daných spojoch detailné informácie, vrátane toho, na akej zastávke a v aký čas bude daný autobus/vlak stáť.

Okrem toho tu nájdete aj predpripravené SMS lístky pre rôzne mestá a ich zóny. Na vami vybraný lístok stačí kliknúť, pričom budete presmerovaní do aplikácie správy, kde iba potvrdíte odoslanie SMS, na základe ktorej vám obratom príde SMS lístok. Aplikácia CP.sk je zdarma a dostupná pre iOS a Android zariadenia.

Aplikácia CP.sk pre Android – TU/  Aplikácia CP.sk pre iOS – TU

Podobné, možno ešte prehľadnejšie/rozsiahlejšie informácie a možnosti ponúka aplikácia CG Transit, ktorá je na skúšobnú dobu (2 týždne) zadarmo (dostupná pre iOS a Android) a následne je potrebné uhradiť ročný poplatok od 3 do 4,5 eura v závislosti od operačného systému. Ide však o minimálnu sumu oproti tomu, aký komfort vám táto aplikácia ponúkne.

Máte tu podrobný prehľad o všetkých spojoch (nie len na Slovensku), jednoduché vyhľadávanie trasy, podrobné zobrazenie jednotlivých zastávok, vrátane vykreslenia trasy na mape. Výhodou sú upozornenia/notifikácie na naplánované spoje, ako aj online upozornenia na meškanie vlakov a pod. Výborná a prehľadná aplikácia, ktorá je plná pokročilých funkcií a nechýbajú ani predpripravené SMS lístky. Odporúčame vyskúšať, cestovanie sa vám podstatne zjednoduší.

Aplikácia CG Transit pre Android – TU/  Aplikácia CG Transit pre iOS – TU

Vyskúšať však môžete aj iné aplikácie, ako napr.UBIAN alebo Hopin, Ideme Vlakom,  Cestovné Lístky Regio Jet a Slovak Lines. To, ako tieto aplikácie fungujú a čo ponúkajú nájdete vo februárovom tlačenom vydaní magazínu TOUCHIT.

Ak sa predsa len rozhodnete cestovať autom, tak nezabudnite na aplikáciu WAZE

Ak cestujete často a hlavne vo veľkých mestách, tak túto aplikáciu bez pochýb poznáte. Ak nie, tak si ju určite stiahnite. Je zadarmo a dostupná pre iOS a Android zariadenia. WAZE je komunitná navigácia, ktorá vám ponúkne veľmi dôležité informácie o zápchach, nehodách, policajných hliadkach a pod. Všetky udalosti sem nahlasujú samotní „wazeri“, pričom pomáhajú tým druhým sa danej lokalite vyhnúť alebo ju obísť. Ak si zadáte do aplikácie trasu, WAZE ju vždy optimalizuje podľa aktuálneho stavu dopravy, pričom sa snaží vás dostať z bodu A do bodu B čo najrýchlejšie.

Aplikácia je prehľadná a jednoducho ovládateľná. Výhodou je aj jej integrácia do systému Apple CarPlay a Android auto. Tieto funkcie podporuje viacero informačno-multimediálnych systémov v automobiloch. WAZE ponúka aj mnoho iných funkcií, ale primárne ide o to, aby ste sa vyhli dopravným zápcham. Je dobré vedieť, že v aplikácii WAZE sú (budú od prvého dňa) zohľadnené aj nastávajúce dopravné obmedzenia v Bratislave, čo je veľkou výhodou.

Aplikácia WAZE pre Android – TU/ Aplikácia WAZE pre iOS – TU

Zabudnúť nesmieme ani na dobre známe Google mapy, ktoré sú veľkým pomocníkom pre všetky kategórie – verejná doprava, auto, chodec alebo cyklista. Google Mapy sú jednoducho spracované a hlavne dobre použiteľné za každých okolností. Stačí si zadať trasu z bodu A do bodu B (prípadne môžete pridať ďalšie zastávky počas trasy), vybrať akým spôsobom sa chcete prepravovať a môžete vyraziť. Vodiči získajú okrem podrobnej hlasovej navigácie prehľad aj o tom, kde je aktuálne dopravná zápcha alebo iné obmedzenie. Tieto udalosti sú na mape vyznačené farebne.

Pre peších je k dispozícii tiež dobre použiteľná navigácia a „na sucho“ neodídu ani tí, ktorí sa chcú prepravovať hromadnou dopravou. Stačí zadať bod A/B a aplikácia vám vyhľadá všetky dostupné trasy, po ktorých MHD premáva. Trasy sú vyznačené na mape, máte prehľad o aktuálnych odchodoch/príchodoch daných spojov a viete si pozrieť aj jednotlivé zastávky, na ktorých bude váš spoj stáť. Výborná aplikácia, ktorú roky a aktívne využívame. Ostatne, ako všetky vyššie uvedené.

Aplikácia Google Mapy pre Android – TU/  Aplikácia Google Mapy pre iOS – TU

Veríme, že sa vám aj počas týchto dopravných obmedzení bude cestovať dobre, pohodlne a hlavne nezabúdajme na to, že ohľaduplnosť a dávka trpezlivosti môže všetko uľahčiť.

Prečítajte si aj:

Od polovice februára nastane v Bratislave mestská hromadná oprava. Ostáva presadnúť z áut na MHD (video)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE