Zvoliť ultrabook alebo bežný notebook, ktorý je 3× hrubší ako ultra prenosný počítač? Nielen o tomto bol rok 2015.

V oblasti prenosných počítačov sa toho zase tak veľa nedeje, no aj tento rok patril medzi tie, kedy sa isté veci takpovediac štandardizovali. Ide napríklad o zlepšenie touchpadov aj v tejto najnižšej triede zariadení. Mnohí to pravdepodobne dôverne poznáte – touchpad, z ktorého vám „odskakuje“ kurzor. Vieme, na Apple MacBookoch nikto nič také nepozná. No tu výrobcovia príliš nedbajú na tento mnohokrát na cestách jediný doplnok. Preto je bežne vidieť používateľov jablkových počítačov bez myši, platforma Windows potrebuje myš. A ak ju máte, dá sa Windows skutočne dobre ovládať.

how-to-toggle-or-disable-laptop-touchpad-in-windows-487428-3_nowat

Prečítajte si tiež

Aký bol rok 2015: Smartfóny

Aký bol rok 2015: Tablety

Druhým prvkom, ktorý bol pre rok 2015 charakteristický, je výkon samotných prenosných počítačov. Máme tu šiestu generáciu Intel Core i procesorov, do viacerých modelov sa zabehol Intel Core M procesor. V zásade ale hovoríme viac o predlžení výdrže, než o rapídnom náraste výkonu. Dobrá správa je, že šiesta generácia CPU od Intelu, „Skylake“, majú vylepšený grafický čip. Nie je to na najnovšie hry, ale zase je o výrazný krok vpred a na 2-3 ročné hry sa dá použiť. Je jasné, že príchod „skajlejkov“ je pozitívny, no z pohľadu výkonu pre bežného používateľa sa veľké zmeny v oblasti výkonu a najmä spotreby nekonali. Prechod teda nebol tak dramatický ako pred niekoľkými rokmi s procesormi „Sandy Bridge“.

Intel-Sandy-Bridge-proces-005_nowat

Prečítajte si tiež:

Grafický prehľad výkonu prenosných počítačov

Hliník, horčíková zliatina, plast – toto sú tri materiály, ktoré ste mohli na svojom notebooku nájsť. V ideálnom prípade prvé dva materiály, no zvládnete to aj s plastom. Je to materiál, ktorý v tomto roku prešiel výraznými zmenami. Už to nie je len „obyčajný“ plast ale má napríklad imitovanie látky (Acer).

Acer-Aspire-E15-01_nowat

V súvislosti s materiálmi chválime zníženie hmotnosti u všetkých modelov. Pri niektorých je len nepatrné a výrobca radšej použil hliník a tenké rozmery, ako by na silu išiel cestou najnižšej hmotnosti. Dobrá prenositeľnosť aj vďaka lepšiemu návrhu bežných 15,6“ modelov bola tento rok vidieť ešte viac. Keď už zachovajú pôvodnú dĺžku najdlhšej strany, dbajú viac o to, aby bola nižšia celková hrúbka.

Tomu ale odpovedá aj fakt, že pri mnohých 15,6“ modeloch sme sa museli rozlúčiť s optickou mechanikou. Ešte stále ju nájdete, nám to však vôbec nechýbalo. Výrobcovia tak ušetrili miesto na lepšie chladenie a znížil hlavne hrúbku. Ak sa v istých štatistikách hovorilo, že zálohovanie je bezpečnejšie na externý disk ako na optické médium, je vhodné prejsť na iný spôsob zálohy. Navyše cenovo dostupné externé disky alebo NAS riešenia naberajú na sile v bežnej domácnosti a používatelia majú dáta radšej tam.

opticaldrive_nowat_nowat

V roku 2015 narástol počet konvertibilných notebookov, ktoré majú preklápateľný displej. Takýchto počítačov zatiaľ nebolo príliš veľa na trh sa posunul aj do nižších cenových kategórií a spadol pod 500 EUR.

acer-aspire-r11-4_nowat

Acer Aspire R11

Takže mať možnosť využiť notebook ako tablet sa dá aj pri povedzme na pohľad bežnom notebooku. Nemusí to byť len špeciálny variant ultrabooku. Takéto modely má napríklad Acer s modelom Aspire R11. Zaujímavá aj aj Yoga ale vo verzii ThinkPad Yoga 15.

original_nowat

Lenovo ThinkPad Yoga 15

Nevýhodou pri notebookoch, ktoré výrobcovia chrlia, je ich kategorizovanie. Bežný „občan“ má zjavne dosť problém rozpoznať jednotlivé série notebookov. Keď si pozrieme, že je tu viac ako sedem kategórií IdeaPadov a ThinkPadov pri Lenove, má pri výbere čo robiť aj skúsenejší používateľ. Potom sú tu výrobcovia ako Acer, ktorí majú svoje hlavné série notebookov pomenované reálne dvomi názvami. Prelína sa tak produkčné označenie a marketingové. Vyznať sa v tom je takisto oriešok, ktorý treba dlhšie lúskať.

Éra Chromebookov sa na Slovensku nekoná. Je to jednak dané slabým pokrytím zo strany výrobcov a reálne máte možnosť zohnať jeden, či dva modely značky Acer alebo HP. Sú to veľmi dobré počítače, no treba si na princíp ich používania a najmä možností zvyknúť. Zabudnite na hromadné zmeny veľkosti obrázkov, strih videa alebo iné činnosti, ktoré niektorí využívate pravidelne. Odmenou však býva dlhá výdrž, prakticky nehlučný počítač a skutočne rýchly operačný systém, ktorý bootuje takmer okamžite. Nevýhodou je aj ich cena. Za podobnú cenu kúpite stroj s Microsoft Windows, vydrží síce 3× menej pri práci na akumulátor, no máte univerzálny stroj. To zatiaľ Chromebook nie je a podobá sa tak trochu na lepšie použiteľný tablet.

CB5-311_nontouch_sku-zoom-big_nowat

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.