K dispozícii budú v najbližších dňoch až týždňoch.

Android Auto je navrhnuté tak, aby používateľom poskytovalo čo najjednoduchší prechod medzi smartfónmi a systémami vozidiel bez straty používateľského komfortu. Spočiatku sa smartfóny pripájali k vozidlu výhradne iba pomocou kábla, no neskôr výrobcovia automobilov sprístupnili aj bezdrôtové pripojenie. Ak však máte staršie auto a nemáte možnosť pripojiť svoj smartfón k automobilu bezdrôtovo, existuje niekoľko „zázračných krabičiek“, ktoré tento typ pripojenia umožňujú

V uplynulých rokoch sa začal čoraz viac presadzovať aj integrovaný systém pre automobily Android Automotive, ktorý vo svojej najnovšej verzii prináša užitočné vylepšenia, avšak viaceré novinky prináša aj beta verzia Android Auto 12.9. Android Auto totižto od tejto verzie poskytuje užitočné informácie pre všetkých vodičov. 

AAWireless 2 pre Android AutoZdroj: AAWireless
AAWireless 2 pre Android Auto

Google vydal aktualizáciu pre Android Auto, ktorá pridáva podporu pre elektrické vozidlá (EV) používajúce nabíjací štandard NACS, ktorý sa nachádza na nabíjacích staniciach Tesla. Táto novinka umožní aj používateľom elektromobilov, ktorí nemajú Teslu, používať nabíjacie stanice tejto spoločnosti v Severnej Amerike alebo v niektorých regiónoch Európy. Používatelia môžu odteraz vďaka novej funkcii v Mapách Google ľahšie nájsť tieto nabíjacie stanice. Beta verzia Android Auto 12.9 okrem toho prináša rôzne vylepšenia a opravy chýb. 

Android AutoZdroj: Google
Android Auto

Pravdepodobne užitočnejšou novinkou pre Slovákov je tzv. „incident reports“ alebo “hlásenia situácií na cestách”, ktoré sú k dispozícii v Mapách Google už aj pre systém Android Auto. Na obrazovke Android Auto sa v prípade dostupnosti funkcie zobrazí ikona žltého trojuholníka so symbolom „+“. Po kliknutí na túto ikonu sa zobrazia možnosti na pridanie hlásenia o havárii, kolóne, práci na ceste, uzávere pruhov, odstavenom vozidle, prekážke na ceste a meraní rýchlosti.

Hoci Google začal túto funkciu zavádzať už v júli, jej plné rozšírenie trvá dlhšie, než sa očakávalo. Používatelia sa širšej dostupnosti dočkali až teraz, pričom funkcia sa postupne rozširuje na všetky platformy vrátane Android Auto. Navrhnutá je tak, aby zlepšila bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky tým, že vodiči budú mať k dispozícii aktuálne informácie o podmienkach na cestách.

Zdroj: 9to5google 1, 2

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.