Qualcomm je opäť na vrchole.

Platformu AnTuTu pozná pravdepodobne každý. Jej dôveryhodnosť je však po kauze z roku 2020 značne naštrbená, avšak stále dokáže poskytnúť pomerne relevantné informácie o výkone smartfónov. V uplynulých mesiacoch sme mohli byť svedkami mimoriadne vyrovnaného súboja vlajkových čipových sád spoločností Qualcomm a MediaTek. Hoci v minulosti išlo o jednoznačnú záležitosť čipsetov Snapdragon, tak od uvedenia série Dimensity má aj MediaTek medzi najvýkonnejšími zariadeniami sveta svoje pevné miesto.

Dôkazom je aj februárový zoznam najvýkonnejších smartfónov, v ktorom sa na prvom mieste umiestnil model Oppo Find X7, ktorý využíva čipovú sad Dimensity 9300 od MediaTeku. Aktuálne bol zverejnený nový zoznam najvýkonnejších smartfónov za marec 2024, v ktorom sa situácia mierne zmenila, avšak podstatným ukazovateľom je, že v prvej desiatke sa opäť nachádzajú iba dva čipsety – Snapdragon 8 Gen 3 a Dimensity 9300. Za zmienku určite stojí aj to, že v TOP10 sa opäť nenachádza ani jeden smartfón od Xiaomi.

Upozorňujeme, že zverejnený marcový zoznam obsahuje iba zariadenia predávané v Číne, čo znamená, že na globálnom trhu je situácia mierne odlišná. Okrem toho, že v globálnom zozname sa nachádzajú zariadenia s čipovými sadami Dimensity 9300 a SD 8 Gen 3, tak je v ňom možné nájsť aj zariadenia s čipovou sadou Exynos 2400. Pozrime sa však na tie najvýkonnejšie Android smartfóny sveta za marec 2024.

AnTuTu zoznam najvýkonnejších smartfónov za marec 2024Zdroj: AnTuTu
AnTuTu zoznam najvýkonnejších smartfónov za marec 2024

Na prvom miesta sa umiestnil Asus ROG Phone 8 Pro so Snapdragonom 8 Gen 3, 16 GB RAM a 512 GB úložiskom a priemerným skóre 2 141 448 bodov. Na druhom mieste sa umiestnil Oppo Find X7 s rozmerom 9300, 16 GB RAM a 1 TB úložiskom s priemerným skóre 2 138 119 bodov. Pripomíname, že práve tento model bol vo februári víťazom, pričom teraz sa musí uspokojiť s druhým miestom. Na treťom mieste je iQOO 12 so Snapdragonom 8 Gen 3, 16 GB RAM a 512 GB úložiskom s priemerným skóre 2 110 595 bodov.

AnTuTu zoznam najvýkonnejších globálnych smartfónov za február 2024Zdroj: AnTuTu
AnTuTu zoznam najvýkonnejších globálnych smartfónov za február 2024

Pokým ďalšie pozície najvýkonnejších smartfónov si môžete pozrieť v “čínskom” zozname, tak najvýkonnejším globálnym modelom za február 2024 je Red Magic 9 Pro, ktorý v testoch získal priemerné skóre na úrovni 2 094 323 bodov. Aj napriek tomu, že globálny zoznam najvýkonnejších zariadení je vydávaný s mesačným oneskorením, tak rozdiely vo výkone globálnych a čínskych verzií smartfónov sú minimálne. Okrem toho, že ide o veľmi vyrovnaný súboj, tak oveľa dôležitejším ukazovateľom moderných smartfónov nie je výkon, ale dĺžka ich softvérovej podpory. 

Dĺžku softvérovej podpory zistíte na základe značky a modelu vášho smartfónu aj v tomto článku.

Zdroj: AnTuTu 1, 2

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.