Aplikácie na sledovanie televízneho vysielania sa za posledné roky vylepšili a postupne expandovali aj na ďalšie zariadenia.

Kedysi boli tieto služby koncipované ako doplnok k tradičnému TV vysielaniu a boli určené predovšetkým pre počítače a mobilné zariadenia. Dnes sú však aplikácie na sledovanie TV dostupné aj pre inteligentné televízory, a preto môžu predstavovať univerzálne a plnohodnotné riešenie, ktoré pokryje všetky vaše potreby z hľadiska sledovania TV.

Aplikácie na sledovanie TV vyžadujú k svojmu fungovaniu pripojenie do internetu a mobilnú aplikáciu pre Android a iOS, resp. webové rozhranie v prípade počítačov. Čoraz častejšie sa objavujú aj aplikácie pre inteligentné televízory, vďaka čomu je možné využívať danú službu aj na veľkej televíznej obrazovke. Potrebná je tiež registrácia príslušnej služby a aktívne predplatné, za ktoré sa obyčajne platí mesačný poplatok.

Aplikácie na sledovanie TV sú teda závislé primárne na internetovom pripojení a fungujú podobne ako YouTube či Netflix. Aplikáciu si nainštalujete do kompatibilného zariadenia a pokiaľ máte aktívne predplatné, môžete sledovať televízne vysielanie, či pristupovať k TV archívu.

Z hľadiska obrazovej kvality je dobrým zvykom, že tieto služby ponúkajú rozlíšenie kľúčových TV kanálov aspoň na úrovni HD. A hoci je pravda, že televízne vysielanie cez optiku, kábel alebo satelit ponúka vyšší dátový tok, a teda lepšiu obrazovú kvalitu, z praktického hľadiska môže byť rozdiel v kvalite obrazu taký malý, že je pre väčšinu používateľov zanedbateľný.

V prospech aplikácií na sledovanie TV hovorí variabilita používania – televízne vysielanie môžete pozerať na ľubovoľnom zariadení a nemusíte tak riešiť, akú službu využijete na sledovanie televízie na TV obrazovke a akú na ostatných zariadeniach.

Objektívnym nedostatkom je, že pri sledovaní televízneho vysielania cez internet môže dôjsť k približne 30-sekundovému až minútovému oneskoreniu, čo je nepohodlné najmä v prípade športových zápasov. Môže sa vám totiž stať, že budete vedieť o skórovaní gólu Slovenska v dôležitom zápase skôr, ako ho uvidíte reálne na obrazovke. Budete totiž počuť tešiaceho sa suseda, ktorý sleduje televízne vysielanie cez kábel alebo satelit.

Aplikácie na sledovanie TV v minulosti fungovali ako doplnok k tradičným TV službám. V roku 2021 však už ide o plnohodnotné TV služby, ktoré môžete využívať na všetkých zariadeniach v domácnosti
Aplikácie na sledovanie TV v minulosti fungovali ako doplnok k tradičným TV službám. V roku 2021 však už ide o plnohodnotné TV služby, ktoré môžete využívať na všetkých zariadeniach v domácnosti

Ako si vybrať aplikáciu na sledovanie TV?

Na trhu je veľké množstvo služieb na sledovanie TV a je možné, že v tomto článku nespomenieme úplne všetky existujúce aplikácie. Aplikácie na sledovanie TV však môžeme pre jednoduchší prehľad rozdeliť do troch kategórií.

Prvú kategóriu tvoria aplikácie, ktoré vám ponúkne priamo váš poskytovateľ ako bezplatný alebo platený benefit k TV službe. Pokiaľ teda sledujete TV vysielanie cez kábel, optiku, DSL alebo cez satelit, overte si, či váš operátor ponúka aj mobilnú aplikáciu.

Druhá kategória sú aplikácie, ktoré si môžete priamo aktivovať od vášho mobilného operátora a bez ohľadu na to, či máte od operátora službu na sledovanie TV alebo nie. Prakticky všetci mobilní operátori na Slovensku už „dospeli“ a aplikáciu na sledovanie TV už ponúkajú aj vo forme samostatného produktu, ktorý si môžete aktivovať samostatne alebo k mobilnému paušálu.

Treťou kategóriou sú služby internetovej televízie od poskytovateľov, ktorí ponúkajú výhradne iba túto službu. Príkladom je SledovanieTV.sk, Lepšia.TV alebo Kuki TV.

Je jedno, ktorá z kategórií aplikácií na sledovanie televízneho vysielania je vám sympatickejšia. Pri výbere preferovanej služby odporúčame zvážiť niekoľko premenných – mesačný poplatok za používanie služby, exkluzívne TV kanály, celkovú ponuku TV kanálov, podporu inteligentných televízorov, používateľské rozhranie a pohodlie pri používaní a takisto obrazovú kvalitu.

Faktom je, že obrazová kvalita a aj spoľahlivosť služieb je do veľkej miery vyrovnaná, a tak reálnym rozdielom môže byť práve cena, exkluzívne TV kanály a podpora inteligentných televízorov.

Aplikácie na sledovanie TV sa v tomto smere začínajú podobať tradičným TV službám, ktoré zvyčajne ponúkajú veľmi podobné technické parametre, a tak jedným z faktorov, ktoré je vhodné zvážiť pri výbere je práve operátor, od ktorého máte mobilné služby, prípadne skombinovanie televíznej služby s pevným internetom.

Hlavným rozdielom z pohľadu aplikácií na sledovanie TV tak ostáva podpora inteligentných televízorov a niektoré špecifické vlastnosti, ako je počet zariadení, na ktorých môžete službu využívať súbežne.

Aplikácie na sledovanie TV sa čoraz častejšie objavujú v ponuke inteligentných televízorov. Najlepšiu podporu majú Samsung televízory a zariadenia s platformou Android TV
Aplikácie na sledovanie TV sa čoraz častejšie objavujú v ponuke inteligentných televízorov. Najlepšiu podporu majú Samsung televízory a zariadenia s platformou Android TV

Článok je rozdelený do šiestich častí:

1. strana: Úvod a krátka charakteristika aplikácií na sledovanie TV vysielania
2. strana: Aplikácie Antik TV, DIGI GO, Horizon TV
3. strana: Aplikácie Kuki TV, Lepšia.TV, Magio GO
4. strana: Aplikácie O2 TV, Orange TV cez internet, Otta, Skylink Live TV
5. strana: Aplikácie SledovanieTV.sk, SWAN GO, touchTV
6. strana: Ktorú si vybrať, verdikt a tabuľky s parametrami služieb

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit