Dnes sme boli svedkami veľmi zaujímavého predstavenia viacerých noviniek, ktoré sme očakávali, ale i tak prišlo viacero prekvapení. Konečne to bolo podľa predstáv a celá tlačovka mala „drive“, ktorý počas tohtoročnej a nudnej keynote chýbal. Jedna novinka striedala druhá a za menej ako dve hodiny boli predstavené 4 produkty.

Všetky avizované dohady sa potvrdili, boli predstavené kľúčové zariadenia pre kreatívcov, pričom sú tieto produkty alebo skôr inovácie viac než zaujímavé. Poďme však pekne postupne.

Macbook Air mal už dlhé roky rovnaký dizajn a inovácií bolo stále málo. Išlo skôr o vylepšenie vnútorného hardvéru. To ale nemení nič na tom, že Macbook Air patrí medzi najobľúbenejšie notebooky od Apple. Konečne prišla zmena a nový Air prináša zásadné inovácie. Je tenší, ľahší (1,25 kg), má Retina displej, novú klávesnicu s krídlovým mechanizmom a Force Touch trackpad, ktorý je o 20% väčší ako pôvodný trackpad.

Významnou novinkou je integrácia TouchID, teda snímaču odtlačkov prstov, čo je skvelé. Samozrejmosťou je výraznejšie lepšia optimalizácia hardvéru a softvéru, vďaka čomu má vydržať nový Air na jedno nabitie celý deň. Okrem toho má skelet zo 100% recyklovateľného hliníku –Apple ho označuje ako najekologickejší Mac.

Retina displej má 13,3“ a 4 násobne viac pixelov ako predchodca, čím sa posúva zobrazovacia plocha na úplne inú úroveň. Farebný rozsah displeja je o 48% širší a rámiky okolo displeja sú o 50% menšie ako v predošlej generácii. Novinkou je aj čip – Apple T2 Security. Už jeho názov napovedá, že sa bude starať o maximálne zabezpečenie osobných údajov a všetkých dát. Samozrejme, v kombinácii so snímačom odtlačkov prstov – TouchID.

O dostatočný výkon sa postará procesor Intel Core i5 ôsmej generácie, ktorému bude sekundovať v najvybavenejšom modely až 16 GB (základ 8GB) operačnej pamäte RAM. Interné úložisko môže mať veľkosť až 1,5 TB – SSD Disk (základ 128 GB).

Samozrejmosťou je kompletná bezdrôtová konektivita (LTE nie) a o tú drôtovú sa starajú dva Thunderbolt 3 porty (USB-C) na ľavej strane. V tej pravej zostal zachovaný 3,5 mm audio konektor. Okrem toho prešli inováciou aj stereo reproduktory, ktoré sú o 25% hlasnejšie a majú výraznejšiu basovú zložku. Samozrejmosťou je aj HD FaceTime kamera a predinštalovaný nový macOS Mojave.

Macbook Air je možné objednať od dnešného dňa, pričom prvé kusy budú dostupné od 7. Novembra. Cena začína na úrovni 1390 Eur (128GB ROM / 8 GB RAM). Dostupný bude v troch farbách – vesmírne šedý, strieborný a zlatý. Podrobnú špecifikáciu zariadenia nájdete > TU.

Mac mini bol očakávaním zariadením. Posledný update dostal v roku 2014 a postupne sa naňho zabúdalo. Teraz je všetko inak a Apple predstavil úplne nový Mac Mini. V zásade ide o rovnaké zariadenie, ktoré ma jemne odlišný dizajn, ale hlavne kompletne inovované „vnútornosti“. Je podstatne výkonnejší, rýchlejší, má prepracovaný systém chladenia a nechýba ani bezpečnostný čip – Apple T2 Security.

O výkon sa starajú najnovšie procesory Intel Core i3, i5 a i7 (8. Generácia). Procesorom bude sekundovať 8 až 64 GB operačnej pamäti RAM. Interné úložisko môže mať kapacitu 128, 256 a 512 GB alebo 1 až 2 TB. Slušný výber, nie? Škoda je iba slabšej integrovanej grafiky (Intel UHD Graphics 630). Napokon je samozrejmosťou aj najnovšia bezdrôtová konektivita a bohatá ponuka klasický portov. Za pozornosť stojí 10 GB Ethernet port, ako aj 4 Thunderbolt porty (USB-C).

Mac Mini je možné objednať od dnešného dňa, pričom prvé kusy budú dostupné od 7. Novembra. Cena začína na úrovni 926 Eur (Intel Core i3 / 128GB ROM / 8 GB RAM). Dostupný bude v jednej farbe – vesmírne šedá. Podrobnú špecifikáciu zariadenia nájdete > TU.

Na záver to najlepšie – nový iPad Pro a inovovaná „ceruzka“ Apple Pencil. iPad prešiel výraznou inováciou, ale nie tak brutálnou, ako sa očakávalo. Predstavené boli dva, s rozdielnou veľkosťou, ale rovnakým dizajnom a technológiami. Podľa očakávaní sa zmenšili rámiky okolo displeja, ale skôr iba tie vrchné a spodné. Bezrámiková konštrukcia by bola nepraktická.

Menší z dvojice má 11“ Liquid Retina displej, ktorý je v rovnakom tele ako predošlý 10,5“ displej. Väčší iPad má 12,9“ Liquid Retina displej, ktorý je však vo výraznejšie menšom tele. Nový displej má mať podstatne vernejšie farby a nechýba ani technológia TrueTone (prispôsobovanie teploty displeja okolitému svetlu), ktorá šetrí vaše oči.

Podľa očakávaní sme sa dočkali nového ovládania gestami, ktoré je rovnaké ako v prípade iPhonov. Jednotné ovládanie je fajn (až na iPhone XR). Ďalšou očakávanou novinkou je biometrické zabezpečenie – FaceID, ktoré je rovnako rýchle ako v nových iPhonoch a tvár dokáže nasnímať v akejkoľvek polohe. To ale iPhony nedokážu.

O výkon noviniek sa postará („vraj beštiálne výkonný“) nový 7 nm procesor Apple A12X Bionic, ktorému sekunduje Neural Engine druhej generácie + koprocesor M12. Apple hovorí, že toto je najvyspelejší a najvýkonnejší čip, aký kedy vyvinuli. Neural Engine zvláda až 5 triliónov operácií za sekundu a umožňuje vyspelé strojové učenie. Apple nezabúda ani na rozšírenú realitu, ktorú podstatne rozvíja a nový iPad bude na rôzne aplikácie a vývoj ako stvorený. To aj vďaka 2 krát rýchlejšej grafike oproti predchodcovi. Kapacita pamäte RAM je zatiaľ neznáma. Veľkou frajerinou je interné úložisko s max. kapacitou 1 TB  (dostupné verzie – 64, 256 a 512 GB), čo je viac ako zaujímavé. Nahradí iPad bežné Macbooky? U mnohých používateľov určite áno.

Veľkou zmenou je integrácia USB-C portu. Áno, Apple odstránil Lightning konektor. USB-C umožňuje vysokorýchlostné prepojenie iPadu s rôznymi doplnkami, napr. fotoaparátmi, 5k monitorom a pod. No a napokon umožňuje aj reverzné nabíjanie, napr. iPhonu, ktorý pomocou iPadu nabijete rýchlejšie ako klasickou nabíjačkou z balenia. Z pohľadu bezdrôtovej konektivity je tu všetko podstatné a chýbať nebude ani LTE verzia (Dokonca Dual – Nano SIM + eSIM). No a ako by to bolo, ak by Apple niečo neodstránil. Síce je tu USB-C konektor, ale 3.5 mm audio konektor je nenávratne preč! Apple verí, že používatelia iOS zariadení používajú bezdrôtové slúchadlá alebo majú veľa redukcií :).

Nezabudlo sa ani na fotoaparáty. Zadná kamera má rozlíšenie 12 Mpx a podporu smartHDR. Malo by ísť o podobný snímač, ako majú nové iPhony, ale portréty robiť nevie. Predná 7 Mpx TrueDepth kamera však tvorbu portrétov umožňuje. Áno, chýbať nesmie ani tvorba Animoji a Memoji. K dispozícii sú aj 4 výkonné reproduktory a 5 mikrofónov. Zaujímavosťou je, že Apple integroval do iPadu množstvo magnetov, aby k nemu bolo možné pripojiť akékoľvek príslušenstvo veľmi jednoducho. To znie prakticky.

iPad Pro (11“ alebo 12,9“) je možné objednať od dnešného dňa, pričom prvé kusy budú dostupné od 7. Novembra. Cena začína na úrovni 888 Eur (11“) alebo 1120 Eur (12,9“). Dostupný bude v dvoch farbách – vesmírne šedá, strieborná. Podrobnú špecifikáciu zariadení nájdete > TU.

Prejdime k Apple Pencil, teda ceruzke, ktorá má nový tvar a k iPadu ju pripevníte pomocou integrovaného magnetu (v iPade). Ceruzka disponuje aj dotykovým tlačidlom, ktorým sa dajú napr. prehadzovať nástroje pri kreslení a pod. No a podstatnou inováciou je nabíjanie.

Apple Pencil stačí priložiť k iPadu, pričom sa za pomoci magnetu prichytí a začne nabíjať. Párovanie je, samozrejme, jednoduchým priložením. Výborná zmena, už žiadne „pichanie“ do iPadu alebo do nabíjačky. Cena 2. generácie Apple Pencil bude okolo 135 Eur, s dostupnosťou od 7. Novembra. K novému iPadu je dostupné aj vylepšené puzdro s klávesnicou (Smart Keyboard Folio) a možnosťou polohovania iPadu. To slúži ako plnohodnotná náhrada klávesnice, pričom samotný iPad chráni aj pred poškodením. Cena nového puzdra s klávesnicou pre 11″ iPad bude okolo 205 Eur. Puzdro pre 12,9″ iPad bude o 22 Eur drahšie.

Prečítajte si aj:

iPhone XR: Aký je najlacnejší z najnovších iPhonov?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE