Skladacie smartfóny už pred niekoľkými rokmi naznačili smer, ktorým sa bude uberať trh s mobilnými zariadeniami.

Pokým niektorí výrobcovia na tento trend nabehli už v „prvej vlne„, iní stále čakajú, pokým pre nich bude vhodná chvíľa na uvedenie ich vlastného skladacieho zariadenia. Jednou z týchto spoločností je aj Apple, ktorý sa stále drží svojich pevne stanovených pravidiel a nepodľahol trendom, ktoré v ostatných rokoch udáva kórejský Samsung s telefónmi Galaxy Z Fold a Galaxy Z Flip.

V uplynulých mesiacoch sa však aj z prostredia spoločnosti Apple začalo vynárať čoraz viac informácií, že aj tento výrobca sa pripravuje na uvedenie vlastných skladacích zariadení. Tieto fámy ešte viac podporujú nové patenty, ktoré spoločnosť iba nedávno získala. Podľa portálu GizChina práve tieto úspechy spoločnosti naznačujú blížiace sa uvedenie skladacieho iPhonu. Pokým v minulosti sa objavovali správy, že prvým skladacím zariadením spoločnosti Apple bude skladací iPad, tak sa zdá, že ani iPhone na tom nie je vôbec zle.

iPhone FoldZdroj: appleinsider.com
iPhone Fold

Štruktúra displeja iPhonu si však vyžiadala, aby značka získala patenty, ktoré sú potrebné na jeho ochranu. Keďže v ostatných dňoch sa objavilo veľa správ o skladacom iPhone, vrátane nových patentov, to naznačuje, že jeho uvedenie nie je ďaleko. Patentová prihláška spoločnosti Apple má názov „Techniky ochrany obrazovky pomocou samonavíjacieho zariadenia displeja a detekcie pádu„. Samotný názov je síce pomerne všeobecný, avšak podrobnosti, ktoré z prihlášky vyplývajú poskytujú oveľa lepší pohľad na patentované technológie.

Patent spoločnosti naznačuje použitie vertikálneho výškového senzora, ktorý sa nachádza napríklad v lietadlách. Tento senzor dokáže vypočítať výšku telefónu od zeme. Práve toto riešenie by mohlo skladací telefón ochrániť pred prípadným pádom. Napríklad by uzavrel skladaciu obrazovku, alebo by telefón ochránil iným spôsobom.

iPhone FoldZdroj: appleinsider.com
Koncept iPhone Fold – jeden z možných dizajnov skladacieho iPhonu

Táto technológia až nápadne pripomína tú, ktorá bola patentovaná v časoch modelu iPhone 5S. Pri tomto telefóne mali byť v prípade pádu aktivované vibračné motory, ktoré mali telefón otočiť tak, aby jeho poškodenie bolo pri kontakte s tvrdým povrchom čo najmenšie. Táto technológia sa nakoniec do výsledného produktu nedostala.

Hoci o skladacom iPhone sa začína hovoriť čoraz častejšie, zdroj informuje, že skladací iPad by mohol byť uvedený o niečo skôr. Údajne by mal mať podobný dizajn ako Asus Zenbook 17 Fold. Pri spoločnosti ako Apple však nie je príliš jasné, kedy by mohli byť nové skladacie zariadenia uvedené. Neboli by sme prekvapení, kebyže ich Apple predstaví v jeden deň. Nech je to vo veľkom štýle.

Koncept iPhone Fold - jeden z možných dizajnov skladacieho iPhonuZdroj: GizChina
Koncept iPhone Flip- jeden z možných dizajnov skladacieho iPhonu

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.