Potvrdil to nezávislý prieskum spoločnosti SellCell, ktorý sa uskutočnil začiatkom tohto roka.

Do on-line prieskumu bolo zapojených 5000 respondentov (nad 18 rokov, v USA), resp. používateľov smartónov rôznych značiek (Apple, Samsung + z časti Google Pixel, Motorola a LG), pričom dostali veľmi jednoduché otázky, ktoré sa týkali spokojnosti s aktuálnou značkou, prípadným prechodom ku konkurencii a pod.

iOS

Apple iPhone

Z prieskumu vzišlo, že dôvera voči značke Apple stúpa, zatiaľ čo konkurenčné značky sú na tom trošku horšie. Apple je na historickom maxime – vernosť značke dosiahla 92%. V roku 2019 to bolo 90,5%. Konkurencia je na tom v rámci totožného obdobia horšie, napr. vernosť značke Samsung klesla z 85,7% na 74%. Výsledky prieskumu odhalili aj to, že používatelia iPhonu sú o 18% vernejší ekosystému Apple – oproti Samsungu a jeho ekosystému. To je pravdepodobne dané aj tým, že z Apple ekosystému sa ťažko odchádza, nakoľko je to relatívne náročný proces.

Ďalšie získané dáta

Prechod na inú značku: 8,1% používateľov iPhonu uviedlo, že plánuje prechod na inú značku. V prípade používateľov Samsung zariadení to bolo až 26% opýtaných, pričom 53% z nich by si kúpilo nový telefón značky Apple. Prieskum potvrdil aj to, že primárnym dôvodom na prechod ku Apple je zvýšená ochrana súkromia.

Samsung

Samsung

Samsung nie je jediná značka, ktorej mierne klesla lojalita zákazníkov. Vernosť klesá aj značkám Google Pixel, LG a Motorole. Značke Google klesla vernosť zákazníkov za dva roky o 18,8%.

Najlepšia vlajková loď? 46,6% opýtaných uviedlo, že najlepším telefónom súčasnosti je iPhone 12. 30,4% opýtaných uviedlo, že najlepším telefónom je Samsung Galaxy S21. Zostatok si rozdelili iné zariadenia.

Čo „viaže“ používateľov ku konkrétnej značke?

45% používateľov iPhonu tvrdí, že im je Apple sympatický. 26% tvrdí, že sú príliš zviazaní ekosystémom a 16% opýtaných uviedlo, že nemá žiadny dôvod na prechod ku konkurencii. Zostatok opýtaných uviedlo, že by prešlo ku konkurencii, napr. ku Samsungu, kvôli lepším technológiám, dizajnu a pod.

Google Pixel 4 XL

Google Pixel 4 XL

Najobľúbenejší súčasný model? 17% opýtaných si vybralo iPhone 12. 12,7% si vybralo iPhone 12 Pro Max (ten je rýchly, ale aj odolný – pozrite si náš brutálny test odolnosti). 11,4% respondentov si vybralo Samsung Galaxy S21. Na štvrtej priečke s 10,6% sa umiestnil iPhone 12 Pro a piate miesto s 10% obsadil Samsung Galaxy S21 Ultra.

Zdroj: Appleinsider.com

Prečítajte si aj:

iPhone 12 mini: Miniatúrna dokonalosť, na ktorú ste čakali (RECENZIA)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE