Poriadna lopata, to boli moje prvé slová, keď som chytil do rúk najväčší a najvybavenejší tohtoročný iPhone, ktorý je krásny a skutočne obrovský.

 Začnem obšírnejšie – hneď po predstavení všetkých modelov som v úvodnom článku podotkol, že klasický iPhone 12 bude tento rok tou najlepšou voľbou, čo sa následne niekoľkokrát potvrdilo. Ponúka takmer všetky prvky vlajkovej lode a iba málo používateľom bude dávať zmysel drahší – rovnako veľký – Pro model (tomu som sa venoval – TU). Viac ako rok používam iPhone 11 Pro ako primárny stroj, no ak by som mal tento rok siahnuť po novom telefóne, tak by to bol pravdepodobne iPhone 12. Alebo… iPhone 12 Pro Max, hmm? Keď som mal najväčší model na test, tak som sa nad tým trošku pozastavil a premýšľal, v čom je tento model tak dobrý, aby ma reálne presvedčil, že „toto potrebuješ a inde cesta nevedie“.

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Je iPhone 12 Pro Max ideálna voľba?

Dizajn, spracovanie a vlastne ani výkon nebudem rozoberať, všetko som detailne popísal v recenzii iPhone 12 Pro – TU. Ak sa pozriete na iPhone 12 Pro a 12 Pro Max, tak zistíte, že ide o totožné zariadenia, ktoré sú odlišné iba z pohľadu veľkosti. Dokonalé spracovanie, krásne hrany, oceľový rám a nádherný rovný displej, to definuje obe vlajkové lode. Výkonu má ako menší, tak aj väčší model na rozdávanie, vlastne všetky tohtoročné verzie.

O túto sekciu sa stará čipová zostava – Apple A14 Bionic s novým Neural Engine. Taktiež som rád, že obe Pro verzie ponúkajú väčšie základné úložisko – 128 GB, no zostatok flotily sa musí uspokojiť so 64 GB základom. Ak náhodou pocítite deficit výkonu, tak nám určite napíšte! Mne sa to nepodarilo ani počas úprav fotiek/videí, hrania náročných hier a pod. Výkon je predimenzovaný a bude plne dostačujúci na niekoľko rokov dopredu.

iPhone 12 Pro

Ostré hrany sedia novinkám viac ako zaoblenie

Evidentným rozdielom je displej, ktorý má totožnú technológiu, je krásne jemný a čitateľný za každých podmienok, no podstatne narástol. iPhone 12 Pro Max ponúka 6,7“ Super Retina XDR OLED displej s rozlíšením 2778 x 1284 Px (458 ppi) a max. jasom 800 nitov (v HDR režime až 1200 nitov). Samozrejmosťou je podpora širokého farebného rozsahu P3, HDR, TrueTone a haptickej odozvy. Ako všetky, tak aj tento model má krycie sklá s prímesou keramiky, ktorá má chrániť zariadenie pred rozbitím alebo škrabancami.

Osobne som bol z odolnosti nových skiel prekvapený, no po príchode iPhone 12 Pro Max na test som si všimol, že u niektorého z predošlých testujúcich to displej nezvládol a bolo na ňom niekoľko škrabancov, čo určite nepoteší. Odporúčam ihneď po zakúpení telefónu nalepiť ochranné sklo, aby to bolo #safe. Takže, displej je obrovský, výrez zostal, FaceID funguje výborne a okraje sú tak akurát.

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

„Rozmery iPhone 12 Pro Max: 160,8 mm (V), 7,4 mm (H), 78,1 mm (Š), 228 gramov“

Ale! Treba si uvedomiť, že 6,7“ displej je už malý tablet, čo sa odráža na komforte v rámci dennodenného používania. Osobne som aktívnym konzumentom multimediálneho obsahu a tento telefón je na to ako stvorený, aj vďaka výborným stereo reproduktorom (tie hrajú lepšie ako môj Macbook Pro z roku 2015), ale počas bežnej prevádzky je tento telefón trošku obmedzením. Ak nosíte telefón vo vrecku, tak tento jednoznačne budete cítiť. Mne skoro párkrát vypadol, lebo tá lopata má počas vášho pohybu tendenciu sa hýbať a unikať z vrecka smerom von :).

Nemusí to vadiť každému, no mne to spôsobovalo určitý diskomfort, a to mám veľké vrecká aj ruky. V ruke sedí dobre, no samotné ovládanie jednou rukou, najmä sťahovanie ovládacieho centra a pod. nie je vždy ideálne, pričom sa môže stať, že vám spadne, takže kvalitné puzdro je v tomto prípade #musthave. Ak nosíte telefón v nejakej kapse alebo nežnejšie pohlavie v kabelke (žienky obľubujú tieto veľké lopaty), tak to nie je tak zlé, ale na klasické nosenie vo vrecku mi to pripadá veľké a nekomfortné. Displej je dokonalý, čo potvrdili viaceré testy, sledovanie obsahu je radosťou, ale má to aj svoje nevýhody.

iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Max: Ovládanie jednou rukou nie je vždy jednoduché (zdroj: Appleinsider)

Áno, jasné, batéria! Tým, že je väčšie samotné zariadenie a displej je väčšia aj batéria, ktorá to musí všetko utiahnuť. V tomto prípade má kapacitu 3687 mAh, pričom ponúka rýchle drôtové (20W) ako aj bezdrôtové nabíjanie (15W). S kľudom môžem prehlásiť, že správa energie je v rámci novej čipovej zostavy výborná a toto je „celodenné zariadenie“. Samozrejme, dá sa vytrieskať aj za pol dňa, ale to sú špecifické prípady, lebo každý používa telefón iným spôsobom. Nabíjanie je rýchle, no konkurencia je ďalej, takže za 30 minút nečakajte zázraky, ale nabitie v okolí 70%. Pokiaľ nežijete v Brazílii, tak v balení nabíjací adaptér nehľadajte, iba kábel (USB-C/Lightning). Vo francúzsku sa tešia aj slúchadlám :).

Okrem veľkosti displeja, ako aj samotného zariadenia je treťou, poslednou a zároveň najpodstatnejšou zmenou fotoaparát. Apple sa tento rok rozhodol, že výber zariadenia používateľom sťaží, lebo už neplatí, že jediný rozdiel medzi Pro verziami je iba ten veľkostný. Ten rok je rozdiel aj v snímačoch, čo ihneď poznať na ich vonkajšej veľkosti. Ak položíte oba telefóny vedľa seba, tak zistíte, že iPhone 12 Pro Max má nielen hlavný snímač podstatne väčší, čím zachytáva aj viac svetla a detailov + je stabilizovaný priamo senzor.

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 mini, iPhone 12 a iPhone 12 Pro Max. Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Ešte pred poznatkami z praxe pár čísiel. iPhone 12 Pro Max má tri 12 Mpx snímače – klasický širokouhlý (f/1.6), ultraširokouhlý (120°, f/2.4) a teleobjektív (f/2.2 – 2,5 x optické priblíženie). Okrem toho pribudla na zadnom module snímačov ešte jedna čierna bodka, ktorou je Lidar (metóda merania vzdialenosti na základe výpočtu doby šírenia impulsu laserového lúča odrazeného od snímaného objektu, ktorý sa vyhodnocuje vo fotodetektore), a ten má za úlohu zlepšiť zaostrovanie najmä v horších svetelných podmienkach. Okrem toho pomáha aj počas zhotovovania portrétov, kedy sa stará o lepšie oddelenie pozadia od popredia, ktoré má byť výrazné. Jeho prítomnosť často poznať, ale nie je to žiadny obrovský krok vpred. Aj v tomto prípade si dovolím tvrdiť, že Google Pixel 4XL by 12 Pro aj 12 Pro Max v zhotovovaní portrétov veľmi rýchlo vyškolil, a to nepotrebuje ani Lidar, iba dobre pracujúcu umelú inteligenciu.

„Lidar môžete využiť v rámci iných aplikácií na skenovanie objektov a pod, ale tam má svoje hranice použiteľnosti. Spomenúť však musím natívnu aplikáciu meradlo, ktorá dokáže na základe umelej inteligencie a Lidaru zmerať rôzne predmety a tentokrát je to prekvapivo presné, skúšal som to na metri a všetky pokusy boli totožné s realitou.“

iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Max: Nočná fotografia / ultraširokouhlý snímač

Pokračujeme – očakávanou novinkou je aj nočný režim pre ultraširokouhlý snímač, ako aj TimeLapse video, čo tu malo byť už dávno. Veľmi dôležité sú aj tie zmeny, o ktorých sa nehovorilo a nájdete ich v nastaveniach fotoaparátu. iPhone 12 Pro Max ponúka automatickú opravu skreslenia fotografií z ultraširokouhlého a predného snímača, čo je v praxi reálne poznať. Je to však softvérová záležitosť, a tak by som ju rád videl aj v rámci iPhone 11/Pro.

Ďalším novým prvkom je funkcia detekcie snímanej scény, na základe čoho sa automaticky vylepšia fotky. Áno, musím povedať, že fotky z iPhone 12 Pro Max sú krásne, hlavne farebnejšie (intenzívnejšie HDR) a v horších svetelných podmienkach ostrejšie, pričom je na fotkách poznateľne nižší digitálny šum. To isté, ako v prípade menšej Pro verzie.

Podobne je to aj v prípade videa, ktoré je vďaka funkcii HDR video (možnosť nahrávania videa až do 60 fps v 10-bitovom vysokom dynamickom rozsahu vrátane štandardu Dolby Vision) farebnejšie a celkovo krajšie, zväčša v dobrých svetelných podmienkach. Video je možné nahrávať v max. rozlíšení 4K/60fps (novinkou v iOS 14.3 je nahrávanie videí v režime 25 fps).

Inováciou prešla aj funkcia automatického vylepšenia videa za pomoci regulácie snímkovej frekvencie. Ešte dodám, že predná TrueDepth kamera ponúka rozlíšenie 12 Mpx (f/2.2) a možnosť nahrávať videá v max. rozlíšení 4K/60fps. Veľmi dôležitým faktom a dobrou správou zároveň je, že všetky 4 snímače podporujú DeepFusion, smart HDR 3 a nočný režim!

To sú čísla, ale aká je „fotografická“ prax?  

iPhone je zariadenie, ktoré väčšina používateľov využíva aj ako instantný fotoaparát, ktorý majú neustále po ruke. Vytiahnem, odfotím a chcem aby bola fotka pekná. To je v tomto prípade splnené takmer na 100%. Oproti minuloročným modelom je vidieť posun, ale nie tak radikálny, aby ste museli nutne meniť jedenástky za dvanástky. Fotky sú farebnejšie, HDR očividne viac zasahuje a miestami sú aj lepšie prekreslené.

Chcel som však vidieť ten veľký rozdiel v snímačoch, lebo veď 12 Pro Max ho má väčší, no waw efekt sa nekonal. Na niektorých fotkách je poznať viac detailov po priblížení, trošku lepšie reaguje aj v horších svetelných podmienkach, ale nie je to žiadna hitparáda, ktorá by ma presvedčila, že keď chcem TOP fotky, tak musím mať 12 Pro Max, to vôbec.

Výhody fyzicky väčšieho snímača poznať najmä v noci, kedy naňho dopadá viac svetla a tým pádom nepotrebuje nočný režim veľa času na zosnímanie scény, ktorá má byť vo výsledku pútavejšia. Porovnal som – čas snímania sa podstatne skrátil, čo môže byť v špecifických prípadoch výhodou, no samotný výsledok nie je extra lepší. Skôr sa mi zdá, že po aktualizáciách nočný režim až príliš presvetľuje scény, čo nevyzerá vždy dobre. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Výhodou je, že expozičný čas sa dá regulovať manuálne, a to až do 30 sekúnd. Na statíve sa dá aj v úplnej tme vytvoriť krásna fotka, o tom sa nám kedysi iba snívalo.

Stabilizovaný čip je výhodou aj počas fotenia, no to neznamená, že počas 3 sekundovej expozície nemôžete mať rozmazanú fotku. Stále je to prevažne vo vašich rukách, ktoré by sa nemali triasť. Počas nedávnej aktualizácie sme sa dočkali aj sľubovaného formátu Apple ProRAW, čo je úplne nový formát, ktorý zachováva všetky výhody výpočtovej fotky (deep fusion, smart HDR 3 a pod.), pričom máte k dispozícii aj všetky ostatné informácie z fotografie, s ktorými môžete v postprodukcii ďalej pracovať. Jedna fotka v tomto formáte má okolo 25 Mb, takže odporúčame fotiť do ProRAW formátu iba vtedy, ak sa budete chcieť pustiť do následných úprav v editore – aj v tom natívnom.

iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Max

Čo sa týka videa, tak to je za každých okolností krásne stabilizované a vo formáte 4K/60fps je to skutočný unikát. Natáčať s týmto zariadením je radosť – áno, aj tu má výhodu 12 Pro Max, lebo síce video lezie aj z menšieho „pročka“ rovnaké, no väčší displej ukáže viac zo snímanej scény a v pokročilých aplikáciách to bude tiež výhoda.

Záverečné hodnotenie – iPhone 12 Pro Max 

iPhone 12 Pro Max je jednoznačne skvelé a konkurencie schopné zariadenie, ktoré uspokojí aj tých najnáročnejších používateľov. Je krásne spracovaný, má nádherný OLED displej, výborné fotí, no moje očakávania sa na 100% nenaplnili. V Apple všetky zariadenia odlíšili, pričom tento model mal byť najlepší v oblasti fotenia. Je skvelý, o tom niet pochýb, ale drvivá väčšina používateľov nespozná rozdiel vo fotke z 12 Pro a 12 Pro Max. Problémom je občas odlíšiť fotku z 12 Pro Max a 11 Pro. Stále platí zlaté pravidlo, že ak na to nemáte „oko“, tak môžete mať v ruke aj Arabelin prsteň, no fotka nebude stáť za nič :).

Takže pre špecifickú časť používateľov to cesta určite bude, je to ideálny stroj na hltanie multimediálneho obsahu, na točenie videí, prácu a pod., no musíte akceptovať extra veľké rozmery, ktoré často spôsobujú diskomfort, a taktiež cenu, ktorá spôsobí vietor na účte alebo v peňaženke . Osobne by som v prípade Pro verzií siahol po menšom 12 Pro a ak vám nechýba teleobjektív, tak sa veselo pustite do iPhonu 12, prípadne 12 mini, lebo to je zlatíčko 🙂.

Zariadenie na test zapožičala spoločnosť: Slovak Telekom

Cena zariadenia: V závislosti od ponuky operátora (v hotovosti 1249 eur)

Prečítajte si aj:

iPhone 12 Pro vs. iPhone 11 Pro: Všetko, čo potrebujete vedieť + fototest

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE