Európska únia už od augusta požaduje od Apple doplatenie daní vo výške 13 miliárd EUR. Kalifornská firma sa teraz proti rozhodnutiu odvoláva.

„Apple je pohodlným terčom, pretože generuje mnoho publicity,“ vyjadril sa právny poradca firmy Bruce Sewell pre Reuters.

„Pretože naše produkty a služby sú vytvárané v USA, tam platíme väčšinu našich daní,“ vyhlasuje Apple. „Tento prípad nie je o tom, koľko daní Apple platí, ale o tom, kde ich platí.“

Ako sme už podrobne opísali v nedávnom nedeľníku, nie je to pravda. Podľa Európskeho práva má Apple v Írsku nezákonne udelenú výnimku, vďaka ktorej platí daň len 0,005%. Využíva tak infraštruktúru a systém platený z daní konkurencie, do ktorého prakticky vôbec neprispieva.

Pre porovnanie, Európska komisia požaduje doplatenie všetkých daní za uplynulé roky, ktoré si Apple v Írsku krátilo, dohromady na úrovni 13 miliárd EUR. Firma pritom len za posledný štvrťrok mala tržby za 75 miliárd dolárov.

Voči rozhodnutiu EÚ sa plánuje odvolať aj Írsko, ktoré podobnými daňovými úľavami pre vybrané firmy láka do krajiny zamestnávateľov.

Zdroj: Cnet