Ak máte aspoň základný prehľad o dianí vo svete, tak určite viete, že túto krajinu takmer každý rok sužujú ničivé požiare, ktoré majú enormné následky

Nielen Austrália, ale celý svet sa snaží bojovať proti extrémnym požiarom, pričom sa za týmto účelom začali vyvíjať a následne testovať špeciálne drony na zapaľovanie cielených ohnísk. Aktuálne ich testuje aj austrálsky štát Victoria. Predstavitelia Victorie prezradili, že testy boli vykonávané za pomoci špeciálnych dronov (bližšia špecifikácia nie je známa), ktoré zapaľovali kontrolované požiare vo vnútrozemskom regióne Wimmera, ktorý je známy obrovskými suchými oblasťami, ako aj veľkými poľnohospodárskymi oblasťami.

lesný požiar
Požiar

Malé, ale cielené požiare dokážu veľmi efektívne zobrať silu veľkému požiaru, ktorý nebude mať možnosť postupovať ďalej – dôjde mu palivo. Kompetentní uviedli, že zapaľovanie takýchto malých cielených požiarov za pomoci dronov poskytuje zásadne vyššiu presnosť a bezpečnosť v porovnaní s manuálnymi metódami. Organizácia – Forest Fire Management Victoria, ktorá na testy dohliadala, uviedla, že drony boli schopné lietať ponad často ťažký alebo nehostinný terén a na odľahlé miesta, kde zapaľovali proti-požiare podstatne rýchlejšie ako ľudia/požiarnici.

Táto metóda má výhodu nie len v efektivite, ale hlavne v bezpečnosti, nakoľko nemusia byť na často veľmi nebezpečné a ťažko dostupné miesta vysielaní požiarnici. Drony sú v tomto prípade efektívnejšie a šetria drahocenné zdravie i životy požiarnikov.

požiarnik
Lesný požiar

Ministerka pre energetiku, životné prostredie a zmenu klímy, Lily D’Ambrosio, uviedla, že úspešné experimenty s dronmi sú jedným zo spôsobov, ktorými plánujú austrálske úrady bojovať proti stupňujúcemu sa riziku katastrofických požiarov uprostred pokračujúceho globálneho otepľovania. Dodala, že „klimatické zmeny a extrémnejšie poveternostné podmienky menia povahu lesných požiarov, takže je veľmi dôležité, aby boli čo najrýchlejšie podniknuté opatrenia na minimalizáciu rizika pre ľudské životy i prírodu.“ 

Opäť sa ukázalo, že technológie, v tomto prípade špičkové drony, vedia byť veľmi nápomocné a zachraňovať nie len prírodné bohatstvo, ale hlavne ľudské zdravie a životy.

Zdroj: dronedj.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE