Pri prevádzke v bežných podmienkach si zachovajú až 80 % pôvodnej kapacity po 1000 úplných cykloch nabitia.

Smartfóny sa každým rokom zlepšujú. Procesory sú výkonnejšie, takže aj lacnejšie telefóny ponúkajú rýchlejšie reakcie a lepší používateľský zážitok a zároveň zabezpečia, že môžete smartfón používať dlhšie, ako kedykoľvek predtým. Rovnako sa zlepšujú aj displeje a AMOLED obrazovky predstavujú štandard prakticky vo všetkých cenových kategóriách. Opäť je to vec, ktorá predlžuje životnosť telefónov.

Hlavnou slabinou tak ostáva batéria a jej prirodzené opotrebovanie, ktoré sa po 1,5 roku či dvoch prejaví tým, že vám telefón vydrží na jedno nabitie fungovať kratšie, ako keď ste ho kúpili. Určitý čas vydržíte telefón používať aj s mierne degradovanou batériou, avšak skôr či neskôr sa pravdepodobne nevyhnete jej výmene, keďže skrátená výdrž môže byť časom obmedzujúca.

Opotrebovanie batérie je obzvlášť nepríjemné v prípade vlajkových lodí, ktoré stoja 1000 a viac eur a mnohí používatelia si ich kupujú na 4 a viac rokov používania. V tejto súvislosti však poteší nová informácia, ktorú zdieľal Apple na svojich oficiálnych stránkach.

iPhone 15 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15 (Pro)

Batérie v iPhonoch 15 degradujú pomalšie

Apple pôvodne tvrdil, že telefóny iPhone 15 (Plus) a iPhone 15 Pro (Max) sú vybavené batériou, ktorá je navrhnutá tak, aby si pri prevádzke v bežných podmienkach zachovala až 80 % pôvodnej kapacity po 500 úplných cykloch nabitia. Rovnako tomu bolo aj v prípade predchádzajúcich generácií iPhonov.

Zdá sa však, že batérie v iPhonoch 15 sú v skutočnosti lepšie, ako Apple pôvodne odhadoval. Apple totiž v týchto dňoch (20. február 2024) zaktualizoval webové stránky, ktoré informujú o batériách v iPhonoch a najnovšie uvádza, že batérie v smartfónoch série iPhone 15 sú navrhnuté tak, aby si pri prevádzke v bežných podmienkach zachovali až 80 % pôvodnej kapacity po 1000 úplných cykloch nabitia.

V praxi to znamená, že batérie v iPhonoch 15 degradujú pomalšie a mali by ponúknuť až dvojnásobnú životnosť v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami týchto smartfónov.

Ako skontrolovať počet nabíjacích cyklov v iPhone 15

V článku spomíname pojem nabíjací cyklus. Dôležitá informácia je, že nabíjací cyklus znamená úplné vybitie batérie – nemusí však zodpovedať jednému nabitiu. Môže sa napríklad stať, že v jeden deň miniete polovicu energie batérie v iPhone a potom batériu znova doplna nabijete. Ak by ste to isté spravili aj ďalší deň, počítalo by sa to ako jeden nabíjací cyklus, nie dva.

Smartfóny série iPhone 15 umožňujú skontrolovať počet nabíjacích cyklov. Stačí ísť do Nastavení – Všeobecné – Informácie a prescrollovať sa dole do sekcie Batéria, kde si môžete skontrolovať jej dátum výroby, prvé použitie a aj počet cyklov. Táto informácia je dostupná iba pre iPhony 15, v prípade starších iPhonov tieto údaje nenájdete.

iPhone 15: Počet cyklov batérieZdroj: TOUCHIT
iPhone 15: Počet cyklov batérie

Ako správne nabíjať batériu v smartfóne

Pokiaľ chcete maximalizovať životnosť batérie, odporúčame, aby ste ju začali nabíjať, keď je jej zostávajúca kapacita na úrovni 30 až 35 % a odpojili ju od nabíjačky po dosiahnutí 75 až 80 %. Niektoré zdroje odporúčajú nabíjanie od 20 do 80 %. Neodporúča sa, aby ste nechávali telefón kompletne vybiť, resp. pravidelne nechali klesnúť batériu pod 20 % a nabíjali ho vždy na 100 %.

Smartfóny série iPhone 15 obsahujú praktickú funkciu, pomocou ktorej môžete obmedziť nabíjanie batérie na 80 %. Nájdete ju v Nastaveniach – Batéria – Zdravie a nabíjanie batérie – Optimalizácia nabíjania. Môžete si zvoliť pevný limit 80 % alebo nechať iPhone, aby sa na základe vášho používania sám rozhodol, či sa nabije na 80 % alebo na viac.

Na danej obrazovke si môžete skontrolovať aj stav zdravia vašej batérie. To platí aj pre staršie iPhony.

iPhone 15 (Pro): Nastavenie optimalizácie nabíjania a zdravie batérieZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 (Pro): Nastavenie optimalizácie nabíjania a zdravie batérie

Zdroj: Apple, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit