Tails je „read-only“ Linuxový operačný systém, ktorý všetky sieťové pripojenia prepája cez Tor network. Okrem vylepšení v jadre sa dočkal aj prepracovaného používateľského rozhrania.

Tento OS použil aj Edward Snowden, pri (ne)slávnom vynášaní utajených dokumentov z NSA. Typicky sa Tails spúšťa ako live-systém z DVD alebo USB disku (DVD je bezpečnejšie) v „read-only“ režime. Systém tak nie je možné napadnúť, pretože akékoľvek malvéry ostanú len v operačnej pamäti počítača, kým sa systém nezreštartuje. Aj preto sa odporúča reštartovať často. Po novom spustení znovu pracujete len s čistou verziou Tails.

Pochopiteľne, toto nie je operačný systém na každodenné použitie. Omnoho praktickejší je Qubes OS, ktorý napokon odporúča aj vyššie spomínaný Snowden.

Tails s novou verziou stratil podporu pre 32-bitové počítače a používa novší Tor Browser 7.0.1, ako aj mnoho iných novších programov integrovaných priamo v Debiane 9: KeePassX 2.0.3, LibreOffice 5.2.6, Inkscape 0.92.1, Audacity 2.1.2, Enigmail 1.9.6, MAT 0.6.1. Dasher 5.0 a git 2.11.0.

Medzi vylepšenia používateľského rozhrania patrí vylepšený Tails Greeter, aplikácia konfigurujúca systém pri štarte. Okrem toho Tails preberá tmavé rozhranie GNOME s modernejším vzhľadom.

Tails 3.1 je naplánovaný na august 2017.

Zdroj: Tails

Qubes OS za zameria na enterprise klientelu, kvôli finančnej stabilite

Značky: