Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group rozširuje svoj revolučný zážitok z jazdy o rozhranie BMW M Mixed Reality, ktoré prostredníctvom najmodernejších technológií VR/MR búra hranice medzi fyzickým a virtuálnym svetom. Ovládačom sa stáva samotné vozidlo. Vzniká tak jedinečná 3D interakcia medzi vodičom, vozidlom a okolím.

Mixed Reality (Zmiešaná realita) označuje prepojenie fyzického a digitálneho sveta do plynulého zážitku. Divízia BMW M prvýkrát predstavila technológiu zmiešanej reality na Web Summite v Lisabone v novembri 2022 a odvtedy ju neustále vyvíja.

S BMW M Mixed Reality sa môžu fanúšikovia a prví záujemcovia ponoriť do digitálneho sveta, keď budú fyzicky sedieť za volantom vozidla BMW M a ovládať ho.

Prvý multisenzorický multiplayer

Možnosti virtuálnej reality nepoznajú hranice. Na tajnej misii vstúpite do BMW M Garage a odtiaľ vystúpite na vrchol BMW M Rooftop Circuit. Dvaja jazdci BMW M Mixed Reality, obklopení mrakodrapmi, teraz proti sebe virtuálne pretekajú v režime multiplayer. Novinkou je, že diváci so zosobnenými avatarmi môžu virtuálne sledovať preteky naživo z BMW M Mixed Reality Bridge. Nemusia byť fyzicky prítomní v mieste, kde sa nachádzajú hráči. Stačí, ak sa virtuálne pripoja pomocou zariadení ako Meta Quest, alebo Apple Vision Pro.

Rozhranie BMW M Mixed Reality sa tento rok opäť predstaví v Lisabone. Pre fanúšikov BMW M je BMW M Mixed Reality k dispozícii v režime singleplayer (pre jedného hráča) od jesene 2023 ako súčasť tréningových jázd BMW M Driving Experience v meste Maisach neďaleko Mníchova, prvého zážitku z jazdy pre zákazníkov na svete. Pilotný projekt odštartoval tento rok v autoškole BMW M Performance v Kalifornii v USA.

Spojenie reality a virtuálneho sveta

Vrcholom predstavenia BMW M Mixed Reality bol aj nový režim BMW M Mixed Reality Rooftop Circuit. Vodiči sa v trblietavej metropole musia vyhýbať virtuálnym prekážkam a zbierať mince BMW M. Použité boli vozidlá BMW M135, ktoré sa vďaka technickým úpravám dajú použiť ako vozidlá M Mixed Reality.

To zahŕňa veľmi presné GPS určovanie polohy na povrchu vozovky s cieľom preniesť polohu a pohyb do virtuálneho sveta. Každé zrýchlenie, každá zákruta a každý brzdný manéver sa vďaka presnej senzorovej technológii a spracovaniu signálu prenášajú do virtuálneho sveta bez oneskorenia. Prenášajú sa nielen pohyby vozidla, ale aj vodiča.

Táto technológia už tvorí súčasť štandardizovaných systémov zabudovaných do všetkých automobilov značiek BMW a BMW M. Tieto systémy sú také presné, že nepotrebujú žiadne ďalšie senzory.

Ďalší kľúčový prvok predstavuje súprava VR headset, ktorú vodič nosí, aby mohol zažiť digitálny svet. Táto súprava na hlavu musí byť pripojená k vnútorným systémom vozidla, aby bolo v reálnom čase možné synchronizovať pohyby a dáta. Vďaka tejto výbave možno pre BMW M Mixed Reality použiť rôzne modely BMW M bez ohľadu na systém pohonu. Patria sem vozidlá s konvenčným spaľovacím motorom, ako sú BMW M2, alebo BMW M4, ako aj modely s plne elektrickým pohonom ako BMW i5 M60. BMW M si vie v budúcnosti predstaviť, že súčasťou M Mixed Reality sa stane aj nový model BMW M5. Táto technológia je flexibilná a dá sa prispôsobiť rôznym platformám vozidiel, aby poskytovala konzistentný a pohlcujúci zážitok zo zmiešanej reality.

Digitálne inovácie pre zážitok z jazdy

BMW Group Mixed Reality je odpoveďou na to, ako by mohli vyzerať budúce virtuálne zážitky v automobilovom svete. V súčasnom štádiu vývoja umožňuje dokonalú ovládateľnosť v každej jazdnej situácii. Do budúcna obohatí ponuku možností aj driftovanie, aj keď zatiaľ nie je stanovený dátum, kedy si budú môcť zákazníci túto skúsenosť užiť.

Možnosti technológie spoločnosti BMW Group s názvom Mixed Reality využíva aj značka MINI. V pláne je tiež ponúknuť zákazníkom zážitok z jazdy so zmiešanou realitou s viacerými zmyslami.

Okrem toho sa už skúmajú ďalšie možnosti využitia technológie v oblasti vývoja vozidiel a odborných školení. Existuje napríklad potenciál využitia technológie ako cenného doplnku k existujúcej jazde na simulátore v oblasti dynamickej jazdy bez ohrozenia bezpečnosti jazdy, alebo pri vývoji asistenčných systémov vodiča. Na existujúcich pretekárskych dráhach by mohol profesionálny Track Trainer v budúcnosti zobrazovať vodičom obsah, ako sú ideálna čiara a brzdné body, aby ich mohli trénovať pre ešte presnejšiu jazdu. Súčasná technológia AR headsetu pre tento ambiciózny prípad použitia ešte nie je dostatočne presná.

Značky: