Všetci vieme o nedostatku čipov a vyriešenie tejto krízy je zatiaľ skôr v nedohľadne. Bosch aj preto pokračuje vo výrazných investíciách práve do tejto oblasti.

Dopyt po čipoch je obrovský, čakajú na ne nedokončené automobily, smartfóny a ďalšie zariadenia. Vedenie spoločnosti Bosch si veľmi dobre uvedomuje, že mikroelektronika je dnes rozhodujúcim faktorom úspechu pre rôzne oblasti podnikania. Táto spoločnosť nedávno otvorila novú továreň na výrobu čipov v Drážďanoch a teraz prichádza s ďalšou až 9-cifernou investíciou do zariadení na výrobu čipov.

Výrobný závod Bosch v DrážďanochZdroj: Bosch
Výrobný závod Bosch v Drážďanoch

Vývoj aj výroba

Okrem znalostí v oblasti elektroniky a softvéru má spoločnosť Bosch tiež hlboké znalosti v oblasti mikroelektroniky. To je dnes obrovská konkurenčná výhoda, ktorú navyše firma môže spojiť aj s reálnou výrobou polovodičov. Bosch vyrába polovodičové súčiastky v nemeckom Reutlingene od roku 1970. Tie sa používajú hlavne v automobilovom priemysle, ale aj v spotrebnej elektronike. Polovodičové čipy stoja za efektivitou jazdy, dohliadajú na bezpečnosť na cestách a sú základom na ochranu klímy.

Závody v Nemecku

Výroba v továrni na výrobu čipov s 300-milimetrovou technológiou kremíkových dosiek v Drážďanoch bola zahájená tento rok v júli. Stalo sa tak dokonca o pol roka skôr, než bol pôvodný plán. Tu vyrábané čipy sa už používajú v elektrickom náradí značky Bosch. Rovnako skôr voči plánu bola v septembri tohto roka spustená aj výroba čipov pre automobilový priemysel. Celkovo Bosch od zavedenia 200‑milimetrovej technológie v roku 2010 investoval do svojich závodov na výrobu čipov v Reutlingene pri Stuttgarte a Drážďanoch viac než 2,5 miliardy eur a počíta sa s ďalšími miliardovými investíciami.

Výroba 300 mm waferov v DrážďanochZdroj: Bosch
Výroba 300 mm waferov v Drážďanoch

Ťah na Áziu

Výrobné podniky Bosch sa z Európy rozširujú aj do Ázie. Tu má firma k dispozícii viac než 100 000 m2 pozemkov na pevninskom páse Penangu v Malajzii. Na tejto ploche bude vybudované testovacie centrum s rozlohou približne 14 000 m2 vrátane čistých priestorov pre výrobu, kancelárií, výskumu a vývoja a tiež školiacich zariadení pre 400 zamestnancov. Testovacie centrum na polovodiče sa v Penangu vybuduje prakticky na zelenej lúke a od roku 2023 sa tu budú testovať hotové polovodičové čipy a senzory.

Zemné práce na tejto stavbe boli zahájené už na konci roku 2020, budovy sa stavajú od mája 2021. Dodatočné testovacie kapacity v Penangu vytvoria priestor pre budúce umiestňovanie nových technológií v továrňach na výrobu polovodičov spoločnosti Bosch. Napríklad polovodičov z karbidu kremíka v Reutlingene. Vytvorenie závodu v Ázii navyše výrazne skráti dodacie lehoty čipov.

Konkrétne investície

Len v roku 2022 plánuje Bosch investovať do rozšírenia polovodičových závodov v Drážďanoch, Reutlingene ale aj Penangu viac než 400 miliónov eur. Väčšina investícií bude použitá už v roku 2022. Pomocou nej sa rozšíria výrobné priestory v závode na výrobu čipov v Drážďanoch. Približne 50 miliónov eur z plánovanej čiastky sa nasmeruje v budúcom roku aj do závodu v Reutlingene. V rokoch 2021 až 2023 tu Bosch investuje celkovo 150 miliónov eur do rozšírenia čistých priestorov.

Celkovo sa plocha čistých priestorov v Reutlingene zväčší zo súčasných 35 000 m2 o viac ako 4000 m2 v dvoch krokoch. Prvý krok znamená rozšírenie výrobnej plochy pre 200-milimetrové kremíkové dosky o 1000 m2 na celkových 11 500 m2 a tento už bol aj dokončený.

Kancelárske priestory sa transformovali na čisté priestory a sú prepojené s existujúcou továrňou pomocou mosta. Výroba polovodičov v nových priestoroch beží od septembra. Výrobná kapacita pre polovodiče z 200-milimetrových dosiek sa takto zvýšila približne o 10 %. V roku 2021 sa na tento účel preinvestovalo 50 miliónov eur. Zvýšila sa výroba hlavne senzorov MEMS a výkonových polovodičov z karbidu kremíka.

V druhom kroku bude do konca roku 2023 vytvorených ďalších 3000 m2 čistých priestorov a Bosch tu preinvestuje ďalších 50 miliónov eur v rokoch 2022 a 2023. V Reutlingene sa zároveň v oblasti vývoja polovodičov vytvorí 150 nových pracovných miest.

Ďalšia časť investícií plánovaných na rok 2022 bude smerovať do spomínaného testovacieho centra polovodičov v Penangu. Vysoko automatizovaná a prepojená továreň tu bude fungovať od roku 2023.

Z firmy Bosch sa takto stáva výrazný producent polovodičov, ktorý čerpá z dlhodobých skúseností a má výrobné závody na viacerých kontinentoch.

Výroba polovodičov v ReutlingeneZdroj: Bosch
Výroba polovodičov v Reutlingene

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.