Ako vidia budúcnosť duálnych fotoaparátov naši redaktori? Dozviete sa v tohtomesačnom dueli.

Názor Michala Reitera

Nie, nebudú 🙂 . Avšak pekne poporiadku. Keď v roku 2011 hovoríme o 3D období a výslní 3D TV, máme na mysli zásah aj do mobilného trhu. 3D vtedy znamenalo viac ako len trojrozmernú hru na počítači. Bol to smer, ktorý nám výrobcovia chceli vnuknúť. Avšak bol zatiaľ tak nedokonalý, že sa naň jednoducho neoplatilo príliš viazať.

V roku 2011 boli predstavené telefóny LG Optimus 3DHTC Evo 3D. Mali dva fotoaparáty. Ich dôvod presne kopíroval trendy. Teda vytvoriť 3D obraz. Ak ste si ho chceli pozrieť, potrebovali ste špeciálny softvér v počítači, okuliare alebo si ho pozrieť priamo v galérii telefónu a aplikácii, ktorá ho podporovala. Efektné, nepraktické a neostré zároveň. Bol to ale prvý krok a rozhodne počin výrobcov chválim. Že to bola slepá cesta, to už vieme a teraz už by bol každý múdry.

HTC One M8 sa v roku 2014 pozrelo na fotky trochu inak. Dva fotoaparáty tu boli na to, aby sa dala merať hĺbka prostredia. Vďaka tomu ste mohli vytvoriť veľmi pekné fotografie s rozostreným pozadím (blur) alebo tzv. bokeh – keď je osoba ostrá a pozadie za ňou rozmazané.

Potom tu bol LG G5. Modulárny telefón, ktorého najväčšia zaujímavosť bola práve vo funkcii dvoch fotoaparátov. Teda jeden normálny a druhý širokouhlý. Dobre použiteľný koncept. Mohli ste odfotiť blízke objekty aj bez toho, aby ste potrebovali s telefónom podísť viac od objektu. Efekt rybieho oka bol cítiť, a tak to nebolo na všetky fotky. Na špeciálne kompozície určite.

Veľký rozruch spôsobil Huawei P9 s fotoaparátmi od firmy Leica. Je to super telefón, ktorý aj dobre fotí. Názory na dva fotoaparáty (jeden monochromatický, druhý RGB rovnako ako pri Huawei Mate 9) boli rôzne. Po zakrytí monochromatickej šošovky sa zobrazilo upozornenie o tom, že je zakrytý a prejaví sa to na fotkách. Telefón ako celok fotí dobre, akou veľkou mierou na tom majú podiel práve dve šošovky, to je ťažko povedať. Na natívne ČB fotky rozhodne lepšie riešenie ako fotky preháňať filtrom. iPhone 7 Plus viac doviedol princíp dvoch šošoviek k dokonalosti. Môžete totiž plynule prechádzať medzi bežným a širokouhlým záberom. Pri LG G5 bolo priblíženie „skokové“.

To bola malá rekapitulácia toho, čo trh ukázal a o čom sme v našich končinách reálne vedeli. Je tu ešte Honor 8, ktorý, aspoň podľa zadnej strany a žiadnej zmienke od výrobcu, nemá optiku Leica, ale fotoaparáty má tiež dva a rovnako dobre fotí.

Teraz prax. Subjektívne z môjho pohľadu mám lepší zážitok z fotenia telefónom Samsung Galaxy S7. To pri priamom porovnaní s Huawei Mate 9. Možno by S7 nevyhral v laboratórnych testoch, avšak určite by vyhral v rýchlosti, svetelnosti, rýchlosti zaostrenia a počte dobrých fotiek na počet záberov.

Verdikt MR

Za seba si myslím, že najbližší rok sa nebude výrazne rozširovať portfólio duálnych fotoaparátov v smartfónoch. Ak, tak tu bude len veľmi mierny nárast a najmä u vlajkových lodí. Prax ukazuje, že neraz stačí jeden poriadny fotoaparát namiesto duálneho.

Názor Romana Kadleca

Dva fotoaparáty nie sú dnes nutnosťou, vnímam ich však ako určitú pridanú hodnotu. Nie vo všetkých prípadoch, ale keď sa tento koncept využije správnym spôsobom, vtedy určite.

Mišo vo svojej časti pekne zhrnul históriu duálnych fotoaparátov, takže sa nebudem opakovať a odkážem na jeho ľavú polovicu – ak by ste ju náhodou preskočili a čítali priamo môj názor. Faktom je, že duálne fotoaparáty majú za sebou určitú evolúciu. Od roku 2011 sa ich koncept zmenil a práve od minulého roka začínajú dávať zmysel aj v rámci bežného používania. Či už ide o LG G5 a jeho druhý širokouhlý fotoaparát alebo najmä o iPhone 7 Plus a jeho „teleobjektív“ s dvojnásobným optickým zoomom. Práve túto funkciu využívali naši spolucestujúci počas návštevy výstavy CES v Las Vegas pomerne často a ide o praktickú vec. Pravdepodobne praktickejšiu, ako je širokouhlý objektív v prípade LG G5.

Osobne sa mi páči aj využitie duálnych fotoaparátov v telefónoch Huawei a Honor. Vlajkové lode týchto značiek kombinujú čiernobiely a farebný senzor na lepšie zachytenie farieb na fotografii. V praxi to funguje dobre najmä v optimálnych svetelných podmienkach. V tých horších musí Huawei ešte stále konkurenciu dobiehať, a to aj napriek tomu, že Mate 9 v tomto smere priniesol potrebné zlepšenie. Som zvedavý, s čím príde Huawei P10, ktorý je v čase, keď čítate tieto riadky, už oficiálne na svete.

Duálny fotoaparát však nutne neznamená lepšiu kvalitu fotiek, čo potvrdzuje aj porovnanie s konkurenciou. Za aktuálne najlepší fotomobil je považovaný Google Pixel XL a ten má iba jeden fotoaparát. Medzi špičku patrí aj Samsung Galaxy S7 či Sony Xperia XZ. Tie majú takisto jeden fotoaparát. Podľa hodnotenia odborníkov sa na tieto modely postupne doťahuje Mate 9, ale Huawei má ešte stále čo zlepšovať.

Na druhej strane, koncept duálnych fotoaparátov s dvoma rôznymi senzormi je nový. Len pred rokom sme spoznali jeho prvú generáciu. Potenciál v tejto technológii určite je, avšak výrobcovia potrebujú priestor na experimentovanie a jej vylepšovanie.

Duálne fotoaparáty mám rád, avšak nechcel by som ich v každom telefóne a taktiež nechcem, aby boli samoúčelné. Napr. v prípade modelu Honor 6X je duálny fotoaparát iba pre tvorbu bokeh efektu. V tomto prípade môžeme polemizovať, nakoľko sú dva fotoaparáty prínosom a či by nebolo lepšie investovať do jedného, avšak lepšieho senzora.

Verdikt RK

Duálne fotoaparáty sú na trhu už 6 rokov, ale svojím spôsobom ide stále o novú technológiu. Je to dané tým, že výrobcovia menia ich koncept a spôsob využitia. Od minulého roka však podľa mňa smerujú správnym smerom. Kombinácia čiernobieleho a farebného senzora alebo druhý fotoaparát s dvojnásobným optickým priblížením, to sú funkcie, ktoré majú reálny prínos aj v praxi. Je jasné, že duálny fotoaparát neponúkne každý telefón, avšak ide o funkciu, ktorej sa dnes oplatí venovať pozornosť.

Autor: Michal Reiter, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.