Trend mobilnej fotografie a videa neskutočne napreduje a mnohí tvorcovia bežného video obsahu, blogov, vlogov alebo video recenzií dávajú prednosť smartfónom pred klasickými kamerami a fotoaparátmi

No niet sa čo čudovať, nakoľko to, čo dokážu dnešné smartfóny je skutočne úctyhodné. Perfektné fotografie a videá vytvorené smartfónmi vidíme na každom „internetovom kroku“. Výrobcovia smartfónov sa stále viac zameriavajú na video a fotografické schopnosti svojich zariadení, nakoľko to je jeden z podstatných faktorov, ktorým dokážu ovplyvniť, či si konkrétne zariadenie kúpime alebo nie.

Samozrejme, do tak malého zariadenia, resp. priestoru pre kameru nie je možné osadiť všetky komponenty a v takej veľkosti, akú by potrebovali. Môžeme to premietnuť, okrem iného, do optickej stabilizácie obrazu, ktorá je v smartfónoch na výbornej úrovni, ale stále nie je optimálna za každých okolností.

Ukážka fotografií, ktorá poukazuje na schopnosti aktuálne najlepších smartfónov na trhu (zdroj: Marques Brownlee)

V tomto momente prichádzajú na rad spoločnosti, ktoré si túto situáciu uvedomujú a snažia sa navrhnúť, resp. vyrobiť zariadenie, ktoré takéto a iné neduhy efektívne eliminuje. Samozrejme, za výsledný produkt si nechajú aj patrične zaplatiť. Stabilizátorov pre smartfóny je množstvo, ale nie každý je vyhovujúci. Cez našu redakciu ich prešlo už niekoľko a napr. aj v decembrom čísle magazínu TOUCHIT nájdete veľký test gimbalov pre smartfóny.

V poslednej dobe sa viacero výrobcov mobilného a iného príslušenstva začína angažovať vo výrobe gimbalov. Ak však nemá daný výrobca potrebné skúsenosti, nemusí to dopadnúť vždy úspechom. Potom je tu druhá skupina výrobcov, ktorá sa venuje profesionálnym stabilizátorom a filmovej technike, pričom zúžitkujú svoje dlhoročné skúsenosti a vytvoria kompaktný stabilizátor pre smartfóny. Podobne to riešila aj spoločnosť DJI, ktorá po úspechu s veľkými stabilizátormi vytvorila DJI Osmo Mobile, čo je aktuálne jeden z najlepších stabilizátorov na trhu.

K tomuto trendu sa pridala aj spoločnosť FREEFLY, ktorá vyrába profesionálne filmové stabilizátory. Novinkou v ich ponuke je (bude) Freefly MOVI – kompaktný, 3-osí stabilizátor (gimbal) pre smartfóny, ktorý má odlišné spracovanie, ako väčšina konkurencie. Rukoväť stabilizátora je v takmer jednej rovine s ramenami gimbalu, pričom spodok tvorí masívnejšia základňa. Toto spracovanie má výhodu, nakoľko viete zariadenie stabilne položiť a naďalej používať. Väčšina konkurencie takú možnosť nemá a ak chcete gimbal položiť a používať, potrebujete dodatočný stojan.

MOVI je vo svojej podstate klasický 3-osí stabilizátor, ktorý využíva tri bezsilové motory. Tie sa starajú o presnú stabilizáciu osadeného smartfónu. V rukoväti, presne pod palcom a ukazovákom, sú viaceré tlačidlá, s ktorými sa budú ovládať rôzne funkcie. Samozrejmosťou je prepracovaný držiak smartfónu a 3/4 statívový závit v spodnej časti. Výrobca tvrdí, že MOVI pracuje veľmi podobne ako jeho väčší súrodenci, ktorí sú používaný pri natáčaní profesionálnych filmov, áno, aj tých z Hollywoodu. 

Stabilizátor je (zatiaľ) určený výhradne pre iPhony, nakoľko je dostupná iba iOS aplikácia, ktorá je k správnej funkčnosti zariadenia nevyhnutná. V budúcnosti sa však môže objaviť aj aplikácia pre Android zariadenia. Aplikácia ponúkne rôzne možnosti, ako napr. manuálnu konfiguráciu kamery/fotoaparátu alebo viacero režimov snímania obrazu. Režimov je celkovo 5 a každý má špecifickú funkciu.

Majestic je klasický režim, ktorý plynulo nasleduje pohyb používateľovej ruky a stabilizuje obraz. Echo umožní nastaviť dva rôzne body polohy gimbalu, časový horizont otáčania medzi bodmi a vytvárať tak opakované sekvencie v nastavenom rozsahu. Pri Timelapse režime sa taktiež nastavuje dráha pohybu, ako aj jeho trvanie, pričom sa sníma obraz. Movielapse režim zrýchľuje scénu, pričom pohyb objektov zostáva plynulý, čoho výsledkom sú skutočne pútavé videá. Orbit sa využíva na natáčanie objektu v kruhu, pričom je smartfón udržiavaný v jednej stabilizovanej polohe.

Každý režim ponúkne niečo zaujímavé a výrobca tvrdí, že MOVI sa učí vašim návykom a pracuje stále intuitívnejšie. V pláne sú aj ďalšie režimy, ktoré budú dopĺňané aktualizáciami. Kedže je FREEFLY spoločnosť s dlhoročnými skúsenosťami z oblasti videa, je tu dobrý predpoklad, že nové, ale aj aktuálne režimy budú stále vylepšované.

Výrobca spolupracuje aj so spoločnosťou MOMENT, ktorá vyrába fotografické príslušenstvo pre smartfóny. Kvôli tejto spolupráci boli navrhnuté aj špeciálne závažia. Tie sa umiestňujú na rameno stabilizátora, ktorý by mohol mať problém pracovať s ťažkými zariadeniami, ktoré sú osadené špeciálnym puzdrom a masívnymi objektívmi MOMENT. Podobnú situáciu riešila aj spoločnosť DJI.

Výrobca tvrdí, že MOVI je ten najlepší stabilizátor pre mobilné telefóny, ktorý je kompaktný, prispôsobivý a intuitívne ovládateľný. Sme zvedaví, aká bude realita a veríme, že sa po čase tento stabilizátor objaví aj na redakčnom stole. Konkrétne špecifikácie zariadenia zatiaľ nie sú známe, nakoľko je stále vo fáze testovania a k dispozícii bude až od marca 2018, za cenu 299 amerických dolárov (255 eur). Na oficiálnych stránkach výrobcu si ho môžete predobjednať už teraz > FREEFLY

Zdroj: gomovi.com

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE