Intel a AMD na výstave CES 2018 zverejnili presné parametre unikátnych Core procesorov.

Najprv sme si mysleli, že snáď peklo zamrzlo, keď rivali Intel a AMD začali spolupracovať. Pár dní pred CES 2018 však unikli informácie s viacerými detailami nových Core procesorov rady G. Teraz je to už naozaj oficiálne a poznáme prakticky všetky detaily ohľadom pätice nových procesorov.

O čo ide?

Pät nových procesorov Intel Core ôsmej generácie kombinuje jadro Core i7 alebo Core i5 rady H (teda výkonné procesory pre notebooky) s grafickým jadrom AMD Radeon RX Vega M a 4GB výkonnej HBM2 pamäte. To všetko v supertenkom dizajne na jednom čipe, takže sa na trh dostanú ultratenké notebooky s grafickým výkonom porovnateľným s Nvidia GTX 1060.

Dva druhy GPU jadier

V nových procesoroch sú integrované už klasické grafické riešenia Intel HD Graphics 630. Tie pracujú v nenáročných aplikáciách, napríklad len pri prehliadaní internetu, pozeraní videa, či kancelárskej práci. Tým sa šetrí spotreba energie.

Grafické jadrá AMD sa zapínajú len v prípade potreby – napríklad pri hraní hier, editovaní videa, či pri zapojení viacerých externých displejov.

Dva najvýkonnejšie Core i7 procesory so spotrebou 100 Wattov majú integrované jadro Vega M GH (graphics high) a tri zvyšné procesory so spotrebou 65 Wattov majú jadro Vega M GL (graphics low). Rozdiel vo výkone medzi GH a GL je zhruba 20% (24 výpočtových jadier v prípade GH a len 20 v prípade GL verzie). Podľa výrobcu sa dajú výkonom porovnať k Nvidia GTX 1060 v prípade GH a Nvidia GTX 1050 v prípade GL. To je dostatok výkonu na pohodlné hranie aj najnovších hier v rozlíšení Full HD.

Kde nové procesory uvidíme?

Viacerí výrobcovia už počas CES oznámili nové notebooky a zariadenia 2-in-1 s novými procesormi, rozruch spôsobili hlavne nové verzie konvertibilných HP Spectre x360 a Dell XPS 15. Na trh by sa mali dostať na jar tohto roku. Okrem toho, Intel predstavil super výkonné NUC Hades Canyon schopné hrať VR hry.

Zdroj: Tom’s Hardware

Poznáme detaily Intel procesoru s integrovanou AMD grafikou