Konkurencia Googlu v podobe ChatGPT je čoraz reálnejšia.

Nástup umelej inteligencie do životov bežných ľudí prebehol pomerne rýchlo. Zásluhu na tom má najmä platforma ChatGPT od spoločnosti OpenAI. Tento AI chatbot sa takmer okamžite po spustení stal pravou rukou študentov, pracovníkov, no aj ľudí v domácnosti, keď chceli nápady na to, čo si pripraviť na obed. ChatGPT je tu s nami už dlhšie ako rok a pre spoločnosť Google predstavuje veľkú konkurenciu.

Aj z dôvodu popularity nástroja od OpenAI predstavil Google o pár mesiacov neskôr svojho vlastného chatbota s menom Bard. Ten neskôr premenoval na dnešný Gemini a postupne ho integruje do svojich ďalších nástrojov napríklad skrz predplatné Google One. OpenAI však teraz ide konkurovať Googlu v jeho najsilnejšej oblasti, v podobe vlastného AI vyhľadávača.

ChatGPT môže byť vyhľadávačom už o pár dní

Chatbot ChatGPT je aktuálne jedným z najviac využívaných AI nástrojov na internete. Okrem bežného využívania tohto chatbota na oficiálnej stránke ho totiž viete nájsť aj v nástrojoch Microsoftu. Je taktiež súčasťou vyhľadávača Bing, no zdá sa, že už o pár dní bude aj samostatným internetovým vyhľadávačom. Na internete sa totiž objavili informácie o doméne search.chatgpt.com, ktorá by mohla slúžiť práve na internetové vyhľadávanie.

Veľa informácií o tejto doméne zatiaľ nemáme, no moderátor podcastu zameranom o AI a zároveň odborník v tejto oblasti uverejnil príspevok, kde upresnil vydanie tohto vyhľadávača. V súčasnosti doména search.chatgpt.com nie je funkčná. Po jej vyhľadaní sa vám zobrazí chybová hláška Not found, ktorá poukazuje na nefunkčnosť tohto odkazu. Ako ale vyplýva z príspevku na platforme X, vyhľadávač by mal byť dostupný už od 9. mája.

Je pravdepodobné, že sa OpenAI rozhodne spustiť tento vyhľadávač najskôr na vybraných trhoch a otestovať jeho dosah. Zároveň bude mať priestor na vychytanie chýb, ktoré by sa mohli potenciálne v rámci vyhľadávania objaviť. OpenAI však nemá prestať spolupracovať s Microsoftom ani po vydaní vlastného vyhľadávača, ten má totiž byť sčasti postavený na vyhľadávači Bing.

Zdroj: androidauthority.com, X (@nonmayorpete)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.