Nadmerné zdaňovanie by mohlo byť na konci.

Článok priebežne aktualizujeme na základe rokovaní v Národnej rade a informácií zo strany SaS.

Aktualizované dňa: 8. 11. 2022, 18:01

Podľa informácií zo stránky Národnej rady, zmena zákona o kryptomenách dnes neprešla.

Celkové hlasovanie podľa poslancov
Zdroj: NRSR
Hlasovanie poslaneckého klubu SaS
Hlasovanie poslaneckého OĽANO
Hlasovanie poslaneckého klubu Sme rodina
Hlasovanie poslaneckého klubu Smer-SD

Pôvodný text zo dňa: 2. 11. 2022, 18:45

Podľa najnovších informácií zo zastúpenia strany Sloboda a Solidarita sa dnes nebude o novele zdaňovania investícií rokovať. Predpokladané rokovanie je vo štvrtok, 3. 11. 2022 alebo až budúci týždeň v bližšie nešpecifikovaný deň.

V tejto chvíli máme k dispozícii odpovede na otázky od Petra Cmoreja, poslanca NR SR za stranu SaS

TOUCHIT: Novela by mala odstrániť zdaňovanie výmeny krypto za krypto. Sú stablecoiny chápané ako kryptomena, alebo bude zámena BTC za USDT podliehať dani?

Peter Cmorej: Definíciu stablecoinu, ako sme ju napísali, spĺňa aj Tether. Čo sa týka zdaňovania, navrhujeme nasledovné znenie: predajom virtuálnej meny iba taký predaj, ktorého výsledkom je peňažné plnenie daňovníka alebo výmena virtuálnej meny za stablecoin. A predajom vzniká podľa nášho návrhu zdaniteľné plnenie, pokiaľ ste dosiahli zisk a nedržali ste kryptoaktívum dlhšie ako rok.

TOUCHIT: V čom boli doteraz najväčšie problémy v otázke kryptomien? Máme na mysli napríklad náročnosť témy, aby sa tomu niekto venoval, nebolo to tak doležíte pripadne bolo vysoká miera zdaňovania ako súčasť odradiť ľudí od rizikových a často pochybných investícií?

Peter Cmorej: Môj osobný názor, po vyše dvoch rokoch skúseností s daňovou sekciou MFSR a dvoch rokoch pokúšania sa o zmenu, je, že tam sa jednoducho nenašiel nikto, kto by téme rozumel. A žiaľ ani nikto, kto by rozpoznal potenciál tohto odvetvia. 

TOUCHIT: Ako ste dospeli k 7 % zdaňovaniu? Je to na základe iných investícií, ktoré sa zdaňujú podobne?

Peter Cmorej: Hľadali sme existujúci daňový režim, pod ktorý by bolo možné kryptomeny zaradiť a išlo by o relatívne nízke zdanenie, avšak zároveň by to nebolo úplné oslobodenie od zdanenia. Sľubujeme si od toho vyššiu priechodnosť návrhu a zároveň môžeme argumentovať očakávanými pozitívnymi vplyvmi na rozpočet. 7 % sadzba už v zákone o dani z príjmu existuje napríklad pri dividendách, takže sme kryptomeny v našom návrhu iba zaradili do tohto osobitného základu dane.

TOUCHIT: Ak by novela neprešla, v čom vidíte problém?

Peter Cmorej: Osobne dúfam, že v koalícii aj v opozícii sa nájde dosť rozumných poslancov, ktorí pochopia potenciál tohto odvetvia a porozumejú, že súčasné nastavenie legislatívy od nás vyslovene odháňa inovácie postavené na krypte ako aj daňové príjmy, ktoré môžeme do rozpočtu získať.

TOUCHIT: Ak by zmena prešla, od kedy bude platiť a od kedy sa bude počítať nákup kryptomien a ročná doba držania? Bude sa to uplatňovať aj spätne, napríklad pre tých čo nakúpili pred dvomi rokmi a stále kryptomeny držia?

Peter Cmorej: Účinnosť novely navrhujeme od 1.1. 2023. Ak budeme úspešní v prvom kroku, tak budeme musieť do návrhu pridať aj prechodné ustanovenia, ktoré budú riešiť zdaňovanie už vlastnených krypto aktív. Môj osobný názor je, že priaznivejšia právna úprava by sa mala vzťahovať pre všetkých.

Pôvodný text zo dňa: 27. 10. 2022

Pravdepodobne vláda dospeje k nejakému rozhodnutiu už budúci týždeň. V stredu 2. 11. 2022 sa bude hlasovať o návrhu zákona, ktorý bude obsahovať nové podmienky, ako sa budú zdaňovať kryptomeny. Situáciu sledoval naživo portál Trader2.0, ktorý sa venuje kryptomenovej problematike na Slovensku.

Oficiálne stanovisko ponúkla aj strana SaS, ktorá chce podľa svojho statusu na Facebooku ukončiť drakonické zdaňovanie kryptomien. Tomu, ako to prebieha v súčasnosti, sme sa venovali v tomto článku.

V tomto smere zatiaľ nie sme optimistickí. Od roku 2018 tu máme narýchlo ušité pravidlá, ako zdaňovať kryptomeny. Vláda vie, že toto je zlatá baňa. Pravdepodobne ale rozumie aj otázke anonymity a toho, že keď budú prijaté férové zákony, spokojné budú obe strany. Používatelia radi priznajú dane a vláda sa bude môcť pochváliť úspechom zo zdaňovania aj z tohto segmentu.

sas kryptomenyZdroj: SaS

Podľa strany SaS, ktorú predložia, by novela mala priniesť tieto pozitíva (citujeme):

  • Zrovnoprávniť zdaňovanie rôznych typov investícií
  • Podporiť dlhodobé investičné sporenie
  • Znížiť drakonické zdaňovanie krypto-aktív
  • Tým pádom zlepšíme aj výber daní
  • Príjem z predaja cenných papierov má byť po jednom roku držania oslobodený od dane z príjmu
  • Sfunkčnenie Dlhodobého investičného sporenia
  • Novela ruší povinnosť platiť zo zisku z predaja kryptomien zdravotné odvody

Aktuálnu situáciu a navrhované zmeny komentujú aj Peter Cmorej a Marián Viskupič.

Peter Cmorej:

V súčasnosti sa u nás rôzne typy investícií – podielové fondy, ETF, kryptomeny – zdaňujú veľmi komplikovane, demotivačne a v porovnaní so zahraničím nekonkurencieschopne. Výsledkom je, že naši občania sú najchudobnejší v Európe – máme najnižší finančný majetok a kapitálový trh u nás prakticky neexistuje. V prípade kryptomien je to ešte žalostnejšie, pretože prichádzame o milióny v investíciách. Investori svoje projekty zakladajú v zahraničí, pretože u nás neexistuje žiadna podpora. Zo zisku platia nielen daň z príjmu, ale aj zdravotné odvody.

Marián Viskupič:

Navrhované zmeny prinesú pozitíva pre občanov aj pre štát. „Investori sa už nebudú musieť báť, ktorý zákon v neprehľadnej spleti zdaňovania porušili. Nepochybne sa zvýši podiel priznaných ziskov z cenných papierov a kryptomien, čo pozitívne pocíti náš štátny rozpočet. Takisto veríme, že aj u nás začnú vznikať zaujímavé investičné produkty pre budovanie majetku našich občanov, ktoré im v dôchodku pomôžu zabezpečiť dôstojnú budúcnosť.

Zdroj: Trader2.0, SaS na Facebooku

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.