Ide o značkovací jazyk, ktorý poskytuje jednoduchý zápis formátovaného textu a ďalších prvkov.

Má viac ako 18 rokov a používajú ho rôzne vývojárske nástroje a pomôcky. Vy si ho môžete vyskúšať napríklad v prehliadači Vivaldi, ktorý markdown používa na svoje poznámky. Tie sa dajú zapísať v tomto jazyku a tak získate vizuálne štruktúrovaný text.

Je tzv. prenosný, stále sa v ňom vyznáte aj bez pretransformovania na formátovaný vizuál. Totiž, je to podobné ako HTML. Na jednej strane sa použijú značky v ostrých zátvorkách, na druhej strane to prehliadač preloží do podoby, kedy dá na základe značiek jednotlivým prvkom vizuál.

Toto sa deje aj tu, no vo výrazne zjednodušenej podobe. Na to, aby ste zapísali tučný text, umiestnite ho medzi dvojicu hviezdičiek takto: **tučný text**. V bežnej forme uvidíte, takýto zápis a takto to môžete aj zapísať a editor, ktorý podporuje čítanie tohto jazyka. Funguje to aj naopak, dá sa použiť editor, kde tlačidlom B označíte text tučne, podobne ako vo Worde. Zápis ale nebude v RTF (Rich Text Format) ale v značkovacom jazyku.

Výhodou takéhoto zápisu je nezávislosť na platforme, samozrejme aj na editore. Otvoriť ho môžete v poznámkovom bloku a ešte aj zápis tabuľky vám bude vizuálne jasný a podobný s bežným vizuálom tabuľky. Podporované sú aj emoji a uvádzajú sa napríklad takto :smile:, no ich podpora závisí od konkrétneho editora. Vivaldi emoji nepodporuje, ani Dillinger, avšak StackEdit áno.

Zápis v takomto texte si môžete vyskúšať na webe Dillinger.io alebo StackEdit.io, kde vám na príklade bude okamžite jasné o čo ide.  

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.