V neďalekej Viedni sa odohrala výstava startup-ov, Pioneers Festival 2015, na ktorej touchIT nemohlo chýbať.

Táto výstava bola zaujímavá najmä tým, že miestom, kde sa odohrávala, bolo historické centrum Viedne – Hofburg, v ktorom žila istú časť svojho života aj legendárna Sissi. Priestory výstavy boli preto historické a tak sa stretli moderné technológie nasledujúcich vekov s prekrásnou architektúrou predchádzajúceho obdobia. Výstava bola zameraná na objavovanie inovácií v oblasti IT sféry a stretnutie startup-ovej komunity so spoločnosťami hľadajúcimi nové investičné príležitosti. Okrem toho sa na výstave vystriedalo niekoľko výborných rečníkov, ktorí priniesli témy zamerané na metódy predaja svojho nápadu, aktuálnych inovácií alebo spôsoby, ako šetrne vyhodiť zamestnanca.

Hneď pri vstupe nás upútala technológia 3D videnia. Zaujímavé však neboli iba 3D okuliare, ale hlavne spôsob ich kombinácie s ďalšími prostriedkami. Používateľ tejto technológie bol zavesený do priestoru pomocou množstva lán a kladiek. Vďaka týmto lanám bolo následne možné interpretovať pohyby používateľa v priestore, čo ovplyvňovalo prezentovaný obraz.

O kuriózne nápady na tejto výstave nebola núdza, za azda najzaujímavejší z nich môžeme považovať vynález spoločnosti triple W z Japonska pod označením D free. Táto malá krabička vás dokáže dopredu upozorniť, kedy budete musieť ísť na toaletu. Hlavné zameranie tohoto zariadenia je pritom na používateľov so zníženou schopnosťou pohybu, ktorým táto vedomosť pomôže pri lepšom plánovaní svojho programu.

6aeabee3bef40c31d4149206ac002bccf4552d00

Na výstave vďaka krátkej vzdialenosti medzi Slovenskom a Viedňou nechýbalo ani niekoľko Slovenských, ale aj Českých startup-ov. Zaujímavú technológiu priniesol startup pod menom ambiscreen, ktorý ponúka možnosť pridania technológie ambilight k akémukoľvek televízoru. Ambiscreen funguje vďaka niekoľkým LED pásom, ktoré je možné nalepiť na televíziu zo zadnej strany zariadenia.

Ďalšou súčasťou je jednotka, cez ktorú prechádza televízny signál v podobe HDMI alebo Cinch konektorov. Obraz je jednotkou analyzovaný a následne prispôsobuje farbu LED svetiel podľa aktuálne prehrávaného obrazu. Okrem automatického profilu Ambiscreen ponúka aj mobilnú aplikáciu, pomocou ktorej je možné nastaviť akúkoľvek farbu podsvietenia alebo využiť rôzne svetelné efekty. Veľmi zaujímavé bolo červené svetlo prechádzajúce zo strany na stranu, podobne ako pri legendárnom aute Kitt zo seriálu Knight Rider.

maxresdefault

 

Slovensko reprezenovala takisto spoločnost mapilary, zameraná na sprostredkovanie doručenia balíkov vďaka prepojeniu siete kuriérov a klientov. Klienti v aplikácii vytvárajú požiadavky na doručenie balíčka. Ten sa doručuje vďaka sieti kuriérov, ktorí sa na dané doručenia vyberajú na základe blízkosti od zadávateľa. Aplikácia je momentálne zameraná na doručovanie balíčkov v rámci jedného mesta.

tumblr_inline_n1vvkxciR91svy732

Medzi ďalšie zaujímavé projekty, ktoré sa na výstave prezentovali, môžeme zaradiť aj spoločnosť Around Media. Táto prináša pre realitné kancelárie možnosť vytvorenia a publikácie jej realít v podobe 360° prezentácie. Štartovací balíček od tejto spoločnosti potom obsahuje 360° kameru, stojan a aplikáciu, vďaka ktorej je možné nafotiť v priebehu niekoľkých sekúnd celý dom a jednotlivé fotografie medzi sebou prepojiť vďaka navigačným šípkam.

2015-05-29 01_40_42-optimmo

Navigácia je už v dnešnom svete bežnou súčasťou života, spoločnosť insider navigation si však pre nás pripravila niečo špeciálne a to navigáciu v rámci budovy. V budove je navigácia sťažená hlavne tým, že GPS signály nemôžu prenikať cez steny, takže nie je možné detegovať lokáciu používateľa. Spoločnosť sa preto pozrela na problém z inej strany a vyvinula aplikáciu, ktorá naskenuje priestor a dovolí správcovi pridať do priestoru rôzne navigačné značky. Používateľ je následne navigovaný v budove pomocou svojho mobilného telefónu a kamery, vďaka ktorej vidí obohatenú realitu s navigačnými šípkami a ďalšími značkami.

2015-05-29 02_06_11-Demo _ PERSONAL INDOOR ASSISTANT

Ak ste videli seriál IT Crowd, určite si pamätáte magické tlačítko, ktoré môže jedným stlačením zničiť celý internet. Magické tlačítko, ktoré však neničí, ale prináša veľké množstvo funkcií, je Nuimo. Toto tlačítko je možné ovládať dotykmi alebo gestami. Dokáže ovládať zariadenia, ktoré poskytujú Bluetooth pripojenie, napríklad žiarovku meniacu farbu alebo rôzne prehrávače hudby. Momentálne má spoločnosť rozbehnutú kampaň na stránke kickstarter a hľadá nových investorov.

d7483e01a2558ed69f6ffb775dc9597d_original

Aj vy radi počúvate počas jazdy hudbu „na plné pecky“ a prichádzajúcu sanitku často zbadáte až v poslednej chvíli? Tento problém riešia aj výskumníci spoločnosť Haas v podobe zariadenia saferi, ktoré analyzuje zvuky v okolí a dokáže detegovať prichádzajúcu sanitku, políciu alebo požiarnikov. Po úspešnej detekcii upozorňuje používateľa pomocou vibrácie a svetelných efektov. V momentálnom stave dokáže zariadenie zistiť iba to, že v blízkosti zaznela siréna, v budúcnosti by však malo byť schopné povedať, z ktorého smeru zvuk prichádza.

Nebolo by to však zariadenie dnešnej doby, ak by nemalo vlastnú aplikáciu pre inteligentné telefóny a teda aj možnosť prepojenia. Výskum na tomto projekte stále prebieha a na výstave sme videli prototyp v podobe niekoľkých obvodov a periférnych zariadení. Výsledok by však mal mať rozmery 6x6x1 cm, pričom by ho bolo možné prichytiť na opasok, poprípade pásy ruksaku pri použití pre cyklistov.

Výstava Pioneers Festival 2015 priniesla množstvo inovácií, s ktorými sa v našich bežných životoch určite za pár rokov stretneme. Vďaka nej dostalo množstvo startup-ov prostriedky na ďalšie pokračovanie v ich projektoch. Preto sa tešíme na ďalší ročník, ktorý prinesie ďalšie nové inovácie a nápady.

Na výstavu Pioneers Festival 2015 nás pozvala spoločnosť Konica Minolta Slovakia.

PS. Skúste uhádnuť, aký produkt je na nasledujúcom obrázku 🙂

Záhadný produkt výstavy

Záhadný produkt výstavy

Značky: