V prvej časti sme si opísali základné “stavebné” prvky systému Android.

Po rýchlom zoznámení s operačným systémom sa teraz pozrieme aj na to, či je možné Android zariadenia používať aj bez Google služieb, ale aj na to, či je možné tieto služby nainštalovať svojpomocne.

Používate Android? Tak pravdepodobne aj Mobilné služby Google 

Toto tvrdenie si môže povedať väčšina používateľov Androidu, pretože GMS sú súčasťou ich zariadení. Prítomnosť GMS aj väčšina používateľov Android zariadení očakáva. Samozrejme, existujú aj výnimky, o ktorých budeme hovoriť v tomto článku.

Ako sme písali aj v prvej časti, väčšina moderných Android zariadení Mobilné služby Google obsahuje. Na druhej strane je fakt, že pre výrobcov získanie ich licencie nie je vôbec jednoduché, pretože každé zariadenie by malo spĺňať určité požiadavky. Tejto oblasti sa venuje certifikácia MADA (dohoda o distribúcii mobilných aplikácií).

Testy, ktoré odhalia spôsobilosť používať služby Google sú pomerne rozsiahle. Dokument, ktorý definuje kompatibilitu (CDD), je aktualizovaný vždy, keď sa vydá nová verzia systému Android. Napríklad CDD pre Android 11 má celkovo 136 strán. Súčasťou dokumentu sú podrobné požiadavky od rozlíšenia displeja až po ochranu súkromia.

Google používa licencie GMS ako spôsob štandardizácie zariadení so systémom Android.

Čo tým Google sleduje?

Spoločnosť chce, aby bol systém Android jednotný, čo by sa v prípade jeho open-source povahy mohlo bez zásahu Googlu čoskoro vymknúť z pod kontroly. Používatelia pritom aj očakávajú určitú funkčnosť naprieč všetkými Android zariadeniami a dokument CDD je jediný spôsob, ako môže Google prinútiť výrobcov týchto zariadení k spolupráci.

Aj napriek tomu, ako je GMS pre výrobcov náročné integrovať, tí neváhajú, pretože im to prináša aj množstvo výhod. Umožňuje im to na trh uvádzať štandardizované produkty, ktoré si používatelia želajú.

AndroidZdroj: Android
Android

Android aj bez služieb Google?

Túto otázku si za ostatný rok položilo podstatne viac používateľov, ako doteraz. Hneď na začiatku prezradíme, že ÁNO, je to možné. Android aj bez GMS je funkčný operačný systém a veľkú časť funkcií má vo “svojom základe”.  

Okrem nových telefónov od Huawei ani drvivá väčšina smartfónov so systémom Android predávaných v Číne vôbec neobsahuje GMS a ani ich nikdy neobsahovala. Všetko je to samozrejme spôsobené aj plošným zákazom spoločnosti Google v Číne.

Samostatnú kapitolu bez GMS začala pred časom písať aj spoločnosť Huawei

Dá sa fungovať bez GMS?

Fungovanie nie je jednoduché. Najväčším obmedzením je, že aplikácie tretích strán nemusia fungovať správne, alebo ich dokonca vôbec nespustíte, pretože vyžadujú stiahnutie z Obchod Play, prípadne ich prihlásenie je podmienené nainštalovanými GMS. 

Podobná situácia je aj v prípade zariadení Huawei. Tento problém sme zaznamenali napríklad pri kryptopeňaženke, hoci sa APK súbor nachádzal v obchode tretích strán, avšak pri inštalovaní boli vyžadované GMS. 

Pri ostatných aplikáciách sa používateľ musí uspokojiť s tým, že bude Google aplikácie využívať bez prihlásenia do účtu Google. Pri absencii GMS preto nemusia správne fungovať nielen Google aplikácie, ale aj aplikácie tretích strán.

Súkromie bez GMS

Pri používaní zariadení bez GMS má používateľ značne znížený používateľský komfort, no aj napriek tomu existuje skupina nadšencov, ktorá uprednostňuje smartfóny bez GMS práve kvôli výhodám v oblasti ochrany súkromia. Absencia GMS znamená, že zariadenie je úplne oslobodené od napojenia na Google a od zhromažďovania údajov touto spoločnosťou.

V súčasnosti sú dostupné aj alternatívne ROM zamerané na ochranu súkromia, ako napríklad CalyxOS, ktoré sa špecializujú na poskytovanie používateľského prostredia bez GMS. Dokonca aj v ďalších ROM, ako je LineageOS, je inštalácia Google aplikácií (GApps) voliteľná.

Ako sú na tom ďalšie zariadenia so systémom Android?

Google poskytuje certifikáciu GMS pre šesť typov zariadení. Medzi tie kompatibilné patria smartfóny, tablety, Android TV, Android Auto, Android Go, Chrome OS a Wear OS. GMS sú tak dostupné takmer na každom type zariadenia so systémom Android, od nositeľných zariadení až po informačno-zábavné systémy v automobile.

Niektorí výrobcovia hardvéru nemajú na výber, pokiaľ ide o prepojenie GMS so zariadeniami, ktoré nie sú smartfónmi alebo tabletmi. Ide napríklad o systémy Wear OS a Android TV, ktoré majú služby Google hlboko integrované. Preto každé z týchto zariadení musí mať GMS licenciu.

Je možné služby Google nainštalovať svojpomocne?

Inštalácia GMS na necertifikované zariadenie je možná, ale môžete naraziť na problémy.

Napríklad zariadenia od Huawei nemôžu mať nainštalovaný softvér, ktorý pochádza od Google. Huawei preto vyvinul kompletnú náhradu systému GMS s názvom Huawei Mobile Services (HMS). Ten zahŕňa aplikácie, obchod s aplikáciami, virtuálneho asistenta a cloudové úložisko. Softvér pritom obsahuje rozhrania API kompatibilné s GMS, ktoré pomáhajú zlepšiť kompatibilitu s aplikáciami tretích strán.

Celkovo sa dá povedať, že náročnosť sideloadingu GMS na necertifikovanom zariadení sa môže pohybovať od niekoľkých minút práce až po niekoľko hodín riešenia problémov. A konečný výsledok nemusí byť taký ako očakávate. Najlepšou voľbou je teda kúpiť si zariadenie, ktoré obsahuje služby Google.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.