Meranie teploty aj posielanie upozornení.

Spoločnosť Deepfield Robotics je jedným zo start-upov, ktoré fungujú pod hlavičkou spoločnosti Bosch. Firma sa zameriava na vývoj riešení, ktoré majú umožniť efektívnejšie pestovanie šparglí a jahôd. Riešenia sú založené na princípe Internetu vecí, takže ich základom sú zariadenia pripojené do internetu.

Základom oboch riešení sú monitorovacie zariadenia. V prípade šparglí sa toto zariadenie vloží do zeme a meria teplotu v štyroch rôznych hĺbkach. Meranie prebieha dvakrát za hodinu, pričom údaje sa do cloudu posielajú prostredníctvom GSM siete. Namerané údaje sa zobrazujú v mobilnej aplikácii. Koncept riešenia je zrejmý – máte okamžitý prehľad o aktuálnej teplote zeme a v prípade potreby môžete na neočakávané zmeny teplôt zareagovať, pretože vás na ne aplikácia upozorní. Výrobca tvrdí, že zariadenie dokáže fungovať 6 rokov bez nutnosti výmeny batérií.

Na podobnom princípe funguje aj zariadenie na monitorovanie pestovania jahôd. To sa nevkladá do zeme, avšak taktiež meria aktuálnu teplotu a vlhkosť ovzdušia a používateľa upozorní v prípade rizika zamrznutia alebo „prehriatia“ jahôd. Deepfield Robotics ponúka túto službu vo viacerých variantoch, k dispozícii je napr. dodatočný senzor teploty alebo senzor na analýzu vlhkosti pôdy. Samozrejmosťou je mobilná aplikácia.

Start-up tvrdí, že doteraz predal stovky zariadení. Cena oboch riešení začína na úrovni 319 eur za rok, ďalšie informácie nájdete na oficiálnom webe.

Deepfield Robotics a inovácie tohto start-upu. Vľavo riešenie pre pestovanie jahôd, v strede princíp monitorovania pestovania šparglí (všimnite si hodnoty v 4 rôznych hĺbkach, ktoré to meria) a vpravo riešenie pre včelárov, ktoré je ešte iba vo vývoji

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Paradajky pestované v zime chutia ako v lete. A za všetkým je IT. Samozrejme, Made in Slovakia (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit