A keď webkameru práve nepoužívate, môžete ju schovať do monitora.

Monitory značky Dell nám v redakcii robia dlhodobo radosť. Patria medzi kvalitné a spoľahlivé zariadenia na prácu či bežné používanie. Niektoré modely sú určené špecifickému segmentu používateľov, ako sú napríklad hráči, avšak vo všeobecnosti ide o všestranné monitory.

Do segmentu všestranne zameraných modelov do domácnosti alebo kancelárie patrí aj novinka, model Dell C2423H. Ide o na dnešné pomery kompaktný monitor s uhlopriečkou 23,8 palca. Monitor poteší moderným dizajnom s troma tenkými rámikmi okolo displeja. Spodný rámik je o niečo väčší a obsahuje LED diódy a dotykové tlačidlá na reguláciu hlasitosti, resp. zabudovaného mikrofónu.

Zdroj: Dell

Full HD s verným podaním farieb

Dell C2423H využíva IPS panel s Full HD rozlíšením a frekvenciou 60 Hz. Niekomu sa bude možnože toto rozlíšenie už máliť, avšak vzhľadom k takmer 24-palcovej uhlopriečke – dá sa s tým bez problémov žiť. Pokiaľ však hľadáte väčší monitor, s vyšším rozlíšením, a zabudovanou webkamerou, pozrite si recenziu na Dell C3422WE.

Monitor som otestoval pomocou kalibračnej sondy a nameral som pokrytie priestoru sRGB na úrovni 97,4 %, resp. 71,5 % pre Adobe RGB. V prípade DCI P3 to bolo 76,3 %. Odchýlka deltaE dosahovala maximálnu hodnotu 1,14 a priemernú 0,16. Tieto hodnoty som nameral bez toho, aby som monitor kalibroval. Na konci článku nájdete pokrytie gamutu aj vo forme screenshotu. Maximálny jas dosahoval 256 nitov, minimálny jas bol 42,6 nitu. Ide o hodnoty pri predvolenom nastavení kontrastu.

Dell C2423H vo výsledku ponúka kvalitný displej, ktorý je vhodný na bežnú aj kancelársku prácu. Kontrast je na úrovni 1000:1, odozva dosahuje 8 ms, resp. 5 ms gray-to-gray v závislosti od nastavenia. Oceňujeme, že displej má matný povrch a v rámci testovania sme si nevšimli presvitanie podsvietenia alebo iné neduhy.

Zdroj: Dell

Praktický a elegantný stojan

Stojan monitora pôsobí masívne a elegantne. Dell použil podobný dizajn, s ktorým sme sa už v minulosti v prípade jeho monitorov stretli a patrí medzi naše obľúbené riešenia. Okrem štýlového spracovania ponúka aj nevyhnutnú praktickosť – umožňuje zmenu výšky, natočenia a náklonu. Ovládanie monitora zabezpečuje štvorsmerový joystick v pravej časti zadnej strany (z pohľadu používateľa, ktorý sedí pred displejom).

Dell C2423H obsahuje HDMI a dva DisplayPorty 1.2 – jeden z nich je výstupný. K dispozícii je tiež USB hub so štyrmi USB 3.2 Gen 1 portami. Dva sa nachádzajú vedľa video portov, dva z nich sú na prednej spodnej hrane a podporuje aj nabíjanie cez technológiu BC 1.2. Medzi nimi sa nachádza 3,5 mm jack.

Prepojenie monitora s vašim počítačom pomocou USB kábla, čo následne umožní využívať funkcionalitu USB hubu, je nevyhnutnou podmienkou pre využívanie zabudovanej webkamery. Tá sa nachádza v hornom rámiku a je možné ju vytiahnuť zatlačením. A keď ju prestanete používať, ďalším zatlačením ju opäť schováte.

Zdroj: Dell

S webkamerou

Zabudovaná webkamera ponúka Full HD senzor a dobrú kvalitu. Na trhu nájdete aj kvalitnejšie riešenia, avšak tie stoja takmer toľko peňazí ako tento monitor. Pre účely tohto využitia je zabudovaná webkamera v monitore veľmi dobrá. A pokiaľ sa pýtate, prečo by ste si kúpili monitor so zabudovanou webkamerou a nie samostatnú webkameru – ide o otázku dizajnu a osobných preferencií. Treba si to zvážiť.

Webkamera v monitore umožňuje prihlasovanie do systému Windows pomocou technológie Windows Hello a oceňujeme, že je mierne natočená. To bola jedna z našich pripomienok v prípade modelu C3422WE. K dispozícii sú tiež dva zabudované reproduktory. Softvérová ponuka nastavení neprekvapí. Monitor ponúka štandardnú výbavu a umožňuje meniť kontrast, jas, ostrosť, nastavenie farieb a prispôsobiť si niektoré funkcie či nastavenia.

V rámci testovania som meral aj spotrebu monitora Dell C2423H počas používania. Tá bola na úrovni 0,3 W v prípade standby režimu, resp. na úrovni 13,9 W pri maximálnom nastavení jasu bez aktívneho používania USB hubu či webkamery. V prípade polovičného nastavenia jasu bola spotreba 11,8 W.

Zdroj: Dell

Verdikt

Dell C2423H je dobrý monitor so zameraním na používateľov, ktorí hľadajú obrazovku na pracovný stôl so zabudovanou webkamerou. Touto funkcionalitou sa monitor od Dellu odlišuje od prevažnej väčšiny monitorov na trhu.

Ignorujúc webkameru, Dell C2423H ponúka kvalitný IPS displej s Full HD rozlíšením, čo sa už môže niekomu máliť. K funkcionalite a spoľahlivosti monitora nemáme pripomienky a takisto ani k portovej výbave. Možnože by sme však ocenili zabudovanú USB-C konektivitu – tá by dávala v tomto prípade zmysel.

Cena: 321 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • moderný a praktický dizajn
  • kompaktný monitor
  • USB hub
  • kvalitný displej z hľadiska podania farieb
  • zabudovaná a mierne natočená webkamera

Nepáči sa nám

  • Full HD rozlíšenie sa už môže niekomu máliť
  • ocenili by sme USB-C konektivitu
Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit