Novinka od Dellu poteší kvalitným VA panelom a elegantným dizajnom.

Dell S3221QS je výborný všestranný monitor do domácnosti alebo do kancelárie. Ponúka kvalitný 31,5-palcový zakrivený VA panel s rozlíšením 3840 × 2160 pixelov a 60 Hz obnovovacou frekvenciou a moderný, elegantný dizajn.

Na zadnú stranu monitora obvykle pri ich testovaní nekladiem veľký dôraz. Novinka od Dellu však poteší vzorovanou povrchovou úpravou. V kombinácii s bielou farbou to vyzerá atraktívne, elegantne a atypicky. Biely chrbát vhodne dopĺňa strieborný stojan. Predná strana monitora neprekvapí – obrazovka má tenké rámiky po troch stranách a väčší rámik pod displejom.

31,5-palcový VA panel ponúka veľkú zobrazovaciu plochu, ktorá je vďaka rozlíšeniu 3840 × 2160 pixelov vhodná na všestranné používanie. Pokiaľ hľadáte monitor primárne na hranie, zvolil by som iný model – v tomto smere má Dell takisto bohatú ponuku a to vrátane dcérskej gamingovej značky Alienware.

Na nenáročné, resp. občasné hranie je tento monitor dobre vybavený vďaka podpore technológie AMD FreeSync, ktorá umožňuje synchronizovať grafickú kartu s obrazovkou. K dispozícii sú takisto režimy zobrazenia, ktoré sú prispôsobené vybraným herným žánrom. Avšak na to, aby ste si plnohodnotne užili hranie v rozlíšení 4K, budete potrebovať výkonný herný počítač. Náročnejší hráči preto môžu preferovať QHD rozlíšenie (1440p), vyššiu obnovovaciu frekvenciu a rýchlejšiu odozvu – tá je v prípade tohto monitora na úrovni 4 až 8 ms.

Dell S3221QS

Dell S3221QS. Zdroj: Dell

Výborné podanie farieb

VA panel má vďaka zakriveniu dobré pozorovacie uhly. V prípade extrémnych pozorovacích uhlov si všimnete drobné skreslenie, avšak z tejto pozície nebudete bežne pracovať pred monitorom. Uniformita displeja je dobrá, presvitanie podsvietenia som si nevšimol.

Maximálny jas displeja som nameral na úrovni 293,68 cd/m2 pri prednastavenom kontraste na úrovni 75 %. Minimálny jas v tomto nastavení dosahoval 25,28 cd/m2. Monitor podporuje aj technológiu Smart HDR – podsvietený je však iba z bokov, takže v tomto smere nečakajte zážitok na úrovni moderných televíznych obrazoviek.

Dell S3221QS som otestoval pomocou kalibračnej sondy a výsledky hodnotím ako výborné. Nameral som pokrytie farebného priestoru sRGB na úrovni 99,9 %, 80, 7% pre priestor Adobe RGB a 88,9 % pre farebný priestor DCI P3. Je praktické, že monitor ponúka režim, ktorý je zoptimalizovaný pre farebný priestor sRGB a tiež aj pre DCI P3, takže z pohľadu používateľa odpadá nutnosť kalibrovať obrazovku.

Stojan monitora umožňuje nastavenie jeho výšky, naklonenia a natočenia. Subjektívne by som preferoval o niečo vyšší stojan – najvyššie nastavenie výšky mi ako-tak postačovalo. Samozrejmosťou je otvor na manažment káblov.

Dell S3221QS

Dell S3221QS. Zdroj: Dell

Výbava portov a nastavení neprekvapí

Dell S3221QS má štandardnú portovú výbavu. Dva HDMI 2.0 porty dopĺňa DisplayPort 1.2. K dispozícii je tiež 3,5 mm jack na slúchadlá alebo externé reproduktory a základný USB hub s dvoma USB 3.0 portami. Jeden z portov podporuje rýchle nabíjanie. USB-C port vo výbave nenájdete, pokiaľ vyžadujete túto funkciu, odporúčam Dell UltraSharp U3421WE (recenziu si prečítate TU).

Ponuka softvérových nastavení je tradičná. Dell ponúka prednastavené režimy, ktoré sú optimalizované na tradičné používanie (štandardná práca, režim šetrenia očí, sledovanie filmov), na hranie (FPS, RTS, RPG), či sú prispôsobené s dôrazom na farebný priestor sRGB a DCI P3.

K dispozícii je samozrejme možnosť prispôsobiť si jednotlivé farby, kontrast, jas, ostrosť obrazu, rýchlosť odozvy, upraviť si zobrazenie čiernej farby a využiť už spomenutú funkciu Smart HDR. Vzhľadom na veľkosť displeja možno oceníte aj funkciu obraz v obraze. Monitor v tomto smere neprekvapí, podobné funkcie ponúkajú aj ostatné monitory a to vrátane konkurenčných značiek a považujem ich za štandard v tomto segmente.

Dell S3221QS

Dell S3221QS. Zdroj: Dell

Verdikt

Dell S3221QS je výborný monitor. Chválim kvalitu displeja a vernosť zobrazenia farieb. Monitor ponúka veľkú zobrazovaciu plochu a subjektívne oceňujem aj jeho zakrivenie.

Dell S3221QS nemá výraznejšie nedostatky. Subjektívne by som ocenil o niečo vyššie nastavenie výšky a zabudovaný USB-C port, avšak tieto vlastnosti nájdete v niektorých iných modeloch od Dellu.

Objektívne treba pochváliť pomer cena/kvalita a výbava. Dell S3221QS kúpite za cenu pod 400 eur a v tejto cenovej kategórii predstavuje atraktívnu a kvalitnú voľbu.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • kvalitný matný displej
  • celková kvalita spracovania
  • dobrý pomer cena/kvalita a výbava
  • továrenská kalibrácia pre režimy sRGB a DCI P3

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • relatívne nízke nastavenie výšky
  • chýba USB-C

Cena: 389 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické špecifikácie:

ModelDell S3221QS
Veľkosť a typ panela31,5″, VA, 3840 × 2160 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva25 až 294 cd/m2, 8 ms
Pokrytie farebného priestoru99,9 % sRGB, 80,7 % Adobe RGB, 88,9 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, AMD FreeSync
Konektivita2× HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 2× USB 3.0, 3,5 mm jack

Prečítajte si aj:

Dell S3220DGF: Výborný herný monitor (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit