Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Digitálnej koalícii je už 67 subjektov, v uplynulom roku sa aktivity jej členov výrazne podpísali pod úspešné napredovanie Slovenska k digitálnej transformácii.

Predstavitelia a členovia Digitálnej koalície – Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky sa dnes stretli na výročnom zasadnutí, ktoré sa konalo na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Bratislave. Hlavnými bodmi programu boli odpočet plnenia záväzkov Digitálnej koalície, prezentácia pristupujúcich členov a odovzdanie ocenení Digitálna jednotka 2018.

Výročného zasadnutia sa zúčastnili predseda vlády SR a čestný predseda Digitálnej koalície Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a predseda predstavenstva Digitálnej koalície Richard Raši, prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda výkonného výboru Digitálnej koalície Mário Lelovský a zástupcovia členských subjektov. Hostiteľom podujatia bol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Digitálna koalícia má k dnešnému dňu 67 členov, ktorí spolu deklarovali 208 záväzkov k zlepšeniu digitálnej konkurencieschopnosti Slovenska. Novými členmi koalície sa stali a svoje záväzky deklarovali spoločnosti Tatrabanka, TREXIMA, itStep, Súkromné banskobystrické gymnázium, SOŠ Ostrovského v Košiciach, SOŠ Stará Turá, SOŠ technická Vráble, SPŠ Murgaša v B. Bystrici, SPŠE N. Zámky, Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, Paneurópska vysoká škola v Bratislave, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, RTVS a Digitálna inteligencia o.z.

V uplynulom roku sa členom Digitálnej koalície podarilo zrealizovať niekoľko dôležitých aktivít a projektov, podieľali sa napríklad na príprave, finalizácii a schválení Akčného plánu inteligentného priemyslu SR v úzkej spolupráci Ministerstvom hospodárstva SR.

Nemenej dôležitou je aj spolupráca viacerých členov koalície na príprave Stratégie digitálnej transformácie Slovenska z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Členovia Digitálnej koalície podporili vybudovanie centra excelencie pre umelú inteligenciu, ktoré vzniká na pôde Slovenskej technickej univerzity pod záštitou Fakulty informatiky a informačných technológií STU a IT Asociácie Slovenska. Zámerom je vytvorenie atraktívneho vedeckého prostredia, ktoré priláka expertov z tejto oblasti a umožní transfer poznatkov do praxe.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu so zamestnávateľmi  pripravilo projekt nového systému overovania a certifikácie digitálnych zručností, ktorý by mal byť aplikovaný v priebehu troch rokov.

Príkladom kvalitnej spolupráce medzi IT firmami, Centrom zdieľaných služieb pri Americkej obchodnej komore, úradom R. Rašiho a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je organizácia úspešného podujatia Work in Slovakia – Good Idea! na slovenskom zastupiteľstve v Londýne, počas ktorého vládni predstavitelia spoločne so zástupcami významných IT spoločností Slovenkám a Slovákom žijúcim v Spojenom kráľovstve prezentovali desiatky pracovných pozícií v sektore informačno-komunikačných služieb a motivovali ich k návratu na Slovensko.

Aktivitou Digitálnej koalície s podporou Republikovej únie zamestnávateľov je tiež komplexná analýza a návrh opatrení pre zlepšenie stavu výučby matematiky na slovenských základných a stredných školách.

Digitálna koalícia zaznamenala odozvu aj v zahraničí. Predstavitelia Európskej komisie a Riadiacej rady digitálnych koalícií Európy potvrdili na decembrovej konferencii vo Viedni nevyhnutnosť ďalšieho rozvoja národných digitálnych koalícií a pochválili slovenskú Digitálnu koalíciu za jej iniciatívu vedúcu k vytvoreniu komunikačného prostredia a kooperácie medzi koalíciami naprieč celou Európou.

Na výročnom zasadnutí boli najaktívnejším členom odovzdané aj špeciálne ocenenia Digitálna jednotka 2018, laureátmi sa stali (v abecednom poradí):

Aliter Technologies,

Asociácia pre mládež, vedu a techniku,

Fakulta informatiky informačných technológií STU,

Learn2Code,

mesto Kežmarok,

Microsoft Slovakia,

Ministerstvo hospodárstva SR,

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR,

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR,

SimpleCell Networks Slovakia,

Slovak Telekom,

Soitron,

SOŠ informačných technológií v Banskej Bystrici,

SOŠ technická v Rožňave,

Súkromná SOŠ Tatranská akadémia,

Štátny inštitút odborného vzdelávania,

T-Systems,

Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach,

Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy a

Združenie miest a obcí Slovenska.

Digitálna koalícia je silnou a etablovanou značkou a považujem ju za jedinečnú platformu. Zároveň oceňujem otvorený dialóg medzi štátom a odbornou i laickou verejnosťou, ktorej leží na srdci ďalší rozvoj Slovenska v oblasti digitálnej a dátovej ekonomiky. Musíme si uvedomiť, že digitálna transformácia sa týka všetkých sektorov našej spoločnosti a podľa štúdie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sme jednou z ekonomík, ktoré budú najviac  ovplyvnené automatizáciou, keďže viac ako 40% pracovných miest je dnes možné automatizovať,“ vyhlásil podpredseda vlády Richard Raši. Podľa neho to však nie je dôvod na obavy, ale skôr príležitosť na transformáciu slovenskej ekonomiky a budovanie silného a konkurencieschopného digitálneho hospodárstva.

„Dnes žijeme v dobe instantného spravodajstva, rýchleho rozhodovania a technickej náročnosti. A týmto požiadavkám sa musíme prispôsobiť. Tak, aby sme dokázali využívať potenciál a limitovať negatívne externality,“ zdôraznil počas svojho príhovoru minister Miroslav Lajčák.

„Som presvedčený, že Digitálna koalícia potvrdila, že je životaschopným a perspektívnym projektom. Teší ma, že zaznamenávame kontinuálny nárast členskej základne, v r. 2017 sme začínali s 21 členmi, dnes je v Digitálnej koalícii už 67 subjektov. Spätne hodnotím založenie koalície ako veľmi prospešný krok a aj vďaka jej vzniku a rozvoju spoločných aktivít sa nám podarilo posunúť digitálnu transformáciu na Slovensku vpred,“ uviedol prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda výkonného výboru Mário Lelovský.