Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pozdvihnúť finančnú pohodu Slovákov a zjednodušiť proces získania výhodných finančných produktov: to sú hlavné vízie startupu Moneyhoon.

Spoločnosť vyvíja unikátnu platformu, ktorá postupne umožní získať okrem iného napríklad optimálne poistenie, hypotéku alebo nákladovo efektívny investičný produkt online bez zbytočných stretnutí s finančnými poradcami. Takisto pomocou Open banking umožní používateľom platformy lepšie manažovať svoje bežné financie a celkové finančné nastavenie. Všetko s dôrazom na to, aby ľudia lepšie pracovali so svojimi peniazmi, dokázali si odkladať, zbytočne nemíňali a využívali finančné produkty, ktoré sú pre nich skutočne vhodné, a navyše za najlepšiu možnú cenu.

Moneyhoon takýmto spôsobom reaguje na aktuálnu finančnú situáciu Slovákov, ktorá je ovplyvnená infláciou, rastúcimi cenami za energie či nehnuteľnosti. Víziu podporili investori sumou takmer jedného milióna eur. Hlavným investorom sa stali slovenskí Vision Ventures a Vacuum Group, pod ktorej krídlami vznikol Moneyhoon.

Za startupom Moneyhoon stojí Erik Čebík, ktorý s ďalšími troma spoluzakladateľmi buduje firmu v spolupráci so skúsenými finančnými špecialistmi. „Keď som sa zhováral s bankármi o tom, ako by sme mohli pomôcť zlepšiť finančnú pohodu ľudí, opýtali sa ma, akým spôsobom by sa na tom dalo zarobiť. S týmto vnímaním sa nestotožňujem. My chceme ľudí naviesť na to, aby si osvojili zveľaďovať svoje financie. Preto jedným z našich cieľov je poskytnúť profesionálne manažovanie financií všetkým, ktorí o naše služby prejavia záujem. A to všetko jednoducho a veľmi transparentne. Tu vidíme budúcnosť, na ktorej pracujeme,” uvádza CEO Moneyhoon.

Moneyhoon získal investíciu vo výške viac ako 900-tisíc eur. Do firmy investovali dvaja silní hráči nielen na startupovej scéne: slovenská softvérová firma Vacuum Group a venture capital fond Vision Ventures, ktorý viedol transakciu. „Pomôcť ľuďom ľahko získať kvalitné poradenstvo v digitálnom priestore, na ktoré sme zvyknutí, považujeme za dôležité. Veríme, že Moneyhoon pomôže mnohým, ktorým ich budúcnosť nie je ľahostajná. Aj to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli projekt podporiť,” uviedol Gabriel Horváth, partner Vision Ventures.

„Erik, ktorý predtým pôsobil vo Vacuumlabs na pozícii Head of applied data science, prišiel s myšlienkou o digitálnom správcovi osobných financií. Jej zhmotnením je Moneyhoon, ktorý prináša modernú alternatívu k sieťam finančných ,poradcov‘. Erikovi a tímu sme poskytli prvotnú investíciu, talentovaných vývojárov, fyzický priestor v Bratislave a tiež nejakú tú radu s budovaním biznisu. Platforma má potenciál pomôcť Slovákom lepšie spravovať svoje financie, či už myslíme na výšku ich finančnej rezervy, miery investovania alebo praktickými nástrojmi, ktoré pomôžu ľuďom zabezpečiť pre nich najvýhodnejší produkt na trhu,” uviedol Matej Ftáčnik, CEO Vacuumlabs.

Dve časti. Široké portfólio. Postupné predstavovanie produktov

Platforma Moneyhoon bude pozostávať z dvoch častí. Do prvej bude patriť denné bankovníctvo, vďaka ktorému používateľ získa prehľad o svojich účtoch naprieč bankami, čo je výrazná pomoc aj pre rodiny, ktoré spolu spravujú financie. Zároveň tam používateľ nájde aj praktické odporúčania, manažment mesačných tokov alebo prehľad kategorizovaných príjmov a výdavkov. Moneyhoon takto vytvára centrálne miesto na správu finančných tokov a odpovie na zásadné otázky typu „am mi peniaze reálne odchádzajú?” „oľko mi zostáva do konca týždňa či mesiaca?” „o ma čaká nasledujúci mesiac?” alebo „nvestujem primerane k svojim schopnostiam?” Zakladatelia vychádzajú zo schopnosti analyzovať bankové transakcie. Na podobnej technológii pracuje Erik Čebík už desať rokov. Túto technológiu, ktorá predtým vznikla pod hlavičkou spoločnosti DataTree, využije Moneyhoon v boji proti nudným grafom so štatistikami, ktoré zobrazujú čísla, ale používateľ nevie, ako má s nimi ďalej pracovať. 

Do druhej časti bude spadať správa a optimalizácia troch hlavných produktov: investície, životné poistenie a hypotéky, ktoré predstavujú primárnu časť úverového zaťaženia bežnej domácnosti. K predstavovaniu produktov bude dochádzať postupne. Jedným z prvých bude možnosť vybaviť si hypotéku online a takisto správa už existujúcej hypotéky. „Vytvárame platformu, ktorú sami chceme naplno využívať. Pracujeme na prepojení technologicky vyspelého riešenia „tailor-made” osobného finančného poradenstva, ktoré bude  zhmotnené v prehľadnej webovej a neskôr mobilnej aplikácii. Veríme, že ak má človek kvalitne vizualizovaný prehľad o svojich financiách, potrebné poistenie rizík, nastavené pravidelné sporenie, resp. investovanie, jednoducho poriadok v tom, čo vo veľkej miere ovplyvňuje naše životy, v dlhodobom horizonte sa mu to pozitívne vráti,” uviedol spoluzakladateľ Moneyhoon Dušan Michalko.

Kto stojí za Moneyhoon?

Moneyhoon vznikol v roku 2022. Založil ho špecialista na investovanie a financie Erik Čebík. Následne sa k nemu pridali spoluzakladatelia Dušan Michalko, ktorý je zodpovedný za vedenie a prevádzku spoločnosti, Matúš Polakovič, ktorý je primárne zodpovedný za marketingové aktivity spoločnosti, a Michal Josífko, zodpovedný za SW development. Moneyhoon pozostáva z vyše dvadsiatich členov, z ktorých polovicu tvoria vývojári. Spoločnosť plánuje svoj tím postupne rozširovať.

Značky: