Prijímač VU+ Solo 4K sme už v našom printovom vydaní magazínu TouchIT predstavili a odniesol si aj Tip redakcie.

Je to prvý satelitný prijímač s UHD rozlíšením. Znamená to, že poskytuje 4-krát viac bodov ako je to pri Full HD. Najviac ho využijete v súvislosti so 4K TV, čo sme urobili aj my počas úvodného testu. Neskôr sme ho používali dlhodobejšie spolu s Full HD televízorom a konštatujeme, že obraz je aj tu subjektívne krajší ako pri použití iného prijímača.

Základný popis

Len pripomeňme, že VU+ Solo 4K je poháňaný výkonným dvojjadrovým procesorom s taktom 1,5 GHz a 2 GB RAM/ 4G Flash. Prijímač má teda rýchle odozvy napr. pri prepínaní programov, ale aj pri jeho zapnutí. VU+ Solo 4K používa nový FBC Dual DVB-S2 tuner. Jeden tuner tak dokáže prijímať súčasne dva nezávislé TV programy. Mali sme vyhotovenie s pridaným ďalším Dual DVB-S2 tunerom, teda tu boli celkovo štyri tunery. Predný panel prijímača je možné nakonfigurovať tak, že zobrazuje práve prijímaný program.

Na zadnej strane sa nachádza šachta na jednoduchú inštaláciu interného HDD/SSD s veľkosťou 2,5 palca. Je pre vás výhodné, aby ste sem takýto disk dali. Budete totiž môcť nahrávať programy a tiež si sem budete môcť uložiť váš vlastný multimediálny obsah. Bez disku nevyužijete vlastnosti tohto prijímača naplno.

Podstatné tiež je, aby ste si prijímač pripojili na internet a priebežne si ho aj aktualizovali. To vám opäť umožní využiť naplno potenciál tohto nevšedného prijímača. Updaty prichádzajú pomerne často a zatiaľ sa nám vždy oplatila ich inštalácia.

Ako vidno, výrobca sa o prijímač stará a vylepšuje ho skoro každý deň

Ako vidno, výrobca sa o prijímač stará a vylepšuje ho skoro každý deň

Čo získam aktualizáciou?

Aktualizáciami toho získate celkom dosť. Predovšetkým sa vám začnú zobrazovať logá slovenských a českých televíznych staníc v prostredí prijímača, ale aj na jeho prednom paneli. A to je príjemné pri ovládaní. Rovnako vidíte názov programu a graficky vyjadrený progres – koľko z programu už ubehlo a koľko ešte zostáva do konca.

Logo stanice na prednom paneli a bližšie informácie k prehrávanému programu

Logo stanice na prednom paneli a bližšie informácie k prehrávanému programu

Vylepšila sa aj informačná lišta k práve sledovanému programu zobrazená na displeji televízora. Teraz vidíte, na ktorom tuneri program zachytávate, či je k dispozícii HbbTV, aké sú parametre obrazu a zvuku, čo sa práve vysiela a čo sa bude najbližšie vysielať. Všetko máte na jednom mieste.

Takto vyzerá informačná lišta na displeji televízora

Takto vyzerá informačná lišta na displeji televízora

Vylepšilo sa aj podanie elektronického programového sprievodcu (EPG). Teraz máte možnosť sledovať, čo sa bude vysielať na viacerých programoch v grafickej podobe, a to buď v zhustenom alebo v prehľadnejšom tvare. Na vyvolanie tejto ponuky stačí stlačiť jediné tlačidlo na diaľkovom ovládači.

Aj pri výbere programov zo zoznamu máte teraz bohatšie možnosti, pretože vidíte logo stanice, názov programu a jeho progres. Takto sa môžete lepšie orientovať v množstve televíznych programov, ktoré sú dnes v slovenskom a českom jazyku k dispozícii.

Vylepšený je aj výber vhodného programu zo zoznamu

Vylepšený je aj výber vhodného programu zo zoznamu

Vynikajúca možnosť je prepojenie satelitného prijímača a databázy filmov CSFD.cz (Česko-Slovenská filmová databáze). Takto získate bližšie informácie k práve sledovanému programu a budete sa celkom čudovať, čo sa ešte o filme môžete dozvedieť. Táto databáza sa neustále aktualizuje a má veľmi dobrú kvalitu.

 Napojenie prijímača a servera CSFD vám prinesie detailné informácie o práve vysielanom programe

Napojenie prijímača a servera CSFD vám prinesie detailné informácie o práve vysielanom programe

Položka pre YouTube je v hlavnom menu a spárovať s vaším kontom sa dá jednoducho zadaním kódu z prihláseného zariadenia ako je smartfón alebo počítač. Na YouTube sa potom dostanete stlačením jedného tlačidla na diaľkovom ovládači. YouTube je tak pre vás ďalší televízny kanál.

Položka pre YouTube je v hlavnom menu prijímača

Položka pre YouTube je v hlavnom menu prijímača

Verdikt touchIT

Ako je vidieť, výrobca sa o tento prijímač naozaj stará a priebežne ho vylepšuje. Jeho kúpou získate vysokú kvalitu obrazu a zvuku ako aj možnosti ďalších informácií o sledovanom programe. Tiež vám umožní lepší výber z množstva dostupných televíznych programov.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.