Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do roku 2022 bude nutné, aby sa 54 % súčasných zamestnancov preškolilo.

Viac ako tretina z nich musí absolvovať tréning v trvaní viac ako 6 mesiacov, 9 % z nich musí absolvovať školenia v dĺžke jedného roka, 10 % ľudí musí získať nové zručnosti tréningami či školeniami po dobu viac ako jedného roka.  Ukázala to analýza Svetového ekonomického fóra. Najžiadanejšou zručnosťou na trhu práce bude v budúcich rokoch analytické myslenie a inovatívnosť.

„Trh práce si celosvetovo ale aj na Slovensku bude postupne vyžadovať viac zručností v oblasti technológií a programovania. Rastie dopyt po IT špecialistoch. Zamestnávatelia však budú vyžadovať od zamestnancov aj kreativitu, originalitu a kritické myslenie. Do popredia sa dostáva flexibilita a komplexné riešenie problémov,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Analýza predpokladá, že približne polovica všetkých rekvalifikácií zamestnancov bude vo firmách realizovaná prostredníctvom interných oddelení, približne štvrtina prostredníctvom súkromných poskytovateľov odbornej prípravy a približne pätina prostredníctvom verejných vzdelávacích inštitúcií.

„Očakáva sa, že približne 34 % rekvalifikácií, ktoré majú byť poskytnuté priamo zamestnávateľmi, budú platné aj mimo danej firmy. Tieto akreditované kurzy významne podporia zvyšovanie kvalifikácie podnikov a zlepšia výsledky ich pracovníkov. Tieto zistenia vyzdvihujú budúcu úlohu spoločností ako vzdelávacích organizácií,“ skomentovala Buchláková. Postupne sa bude dostávať do úzadia trvalý pracovný pomer, pričom do popredia sa môže dostať najímanie dočasných pracovníkov alebo samostatne zárobkové osoby.