Od predstavenia iPhone 7 nás delia už len tri mesiace. Stane sa tak na začiatku septembra a samozrejme vám prinesieme detailné informácie ako aj obľúbenú Minútu po minúte.

Médiá aj zákazníci živo diskutujú, čo tento telefón naozaj prinesie, ako to zmení postavenie Apple medzi ostatnými výrobcami a či bude tento model katalyzátorom predaja smartfónov na jesennom trhu.

iphone7_Dnes_nowat

Apple, samozrejme, stále mlčí, o žiadnom telefóne s označením iPhone 7 nikto so zamestnancov nič nevie a tak to bude až do septembra. Pritom Apple má výrobný plán na 200 miliónov kusov a dodávateľov komponentov je už príliš veľa. Telefón sa teda už musí vyrábať, ale Apple sa napriek tomu darí zatiaľ udržať všetko pod pokrievkou.

Čo teda zatiaľ vieme? Väčšina zdrojov sa domnieva, že iPhone 7 bude len kozmetickou úpravou už dva roky starého iPhone 6. Tiež je pravdepodobné, že sa prídu nové farby telefónu, ale na pohľad to bude skôr iPhone 6 ako niečo úplne nové. Očakávame, že iPhone 7 bude o niečo tenší ako iPhone 6.

Ihone7Farby_nowat

O telefóne iPhone 7 sa toho už povedalo veľa, ak by z tho bola polovica pravdy, bol by to celkom dobrý telefón 🙂

Dohady: Ako bude vyzerať Apple iPhone 7?

Good bye 3,5 mm jack

Na tomto fakte sa zhodujú viaceré zdroje. Staručký port na pripojenie slúchadiel pravdepodobne už patrí minulosti. Súčasťou dodávky nového telefónu iPhone 7 by mali byť jednoduché slúchadlá pre Ligthing konektor. Ako upgrade za 99 USD bude možné s telefónom objednať lepšie bezdrôtové slúchadlá.

Zaujímavý krok pritom urobilo Lenovo pri predstavení Moto Z počas konferencie Tech World v San Franciscu. Nový telefón už nemá jack port a žiadne kritické hlasy sa pritom masovo neozvali. Dané to bolo aj tým, že väčšina novinárov je v očakávaní toho, že iPhone 7 tento portu už nebude mať a už to nie je také prekvapujúce. Apple však zase nebude prvý …

Nový rad Moto Z s Moto Mods: Premení váš smartfón lusknutím prstov

Zlepšená kamera

To je nevyhnutný krok pre Apple, ak chce obstáť v konkurenčnom boji. Dva roky stará kamera na iPhone 6 už patrí do zberu, treba väčší snímací čip, ktorý zaistí lepšie fotky pri nízkej úrovni sveta. Vyzerá to tak, že sa vylepšenia naozaj dočkáme aj keď v iPhone 7 asi nebude úplne najlepší fotoaparát na trhu. Apple to však dotiahne softvérom a marketigom.

Viac sa hovorí o dvojici zadných fotoaparátov pre väčší z očakávaných telefónov, teda 5,5-palcový iPhone 7 PLUS. Ani dvojica fotoaparátov už nie je žiadnou novinkou, má ju Huawei P9 ale aj LG G5. Niečo by na tomto fakte mohlo vylepšiť vylepšené zoomovanie v iPhone 7 PLUS, čo zatiaľ žiadny z výrobcov neukázal.

Huawei P9 – prvý fotomobil s nastavením clony

Chceli by sme však poriadnu stabilizáciu obrazu vo videu nielen vo vyššom modeli, ale aj v štandardnom iPhone 7.

20 dohadov, ktoré zatiaľ tušíme o iPhone 7

Nový rok, nový procesor a viac pamäti

Je to tak, čip A10 už klope na dvere a Apple ho jednoznačne musí v novom modeli použiť. Pravdepodobne ho nebude vyrábať Samsung, ale TMSC. LTE čip bude buď od Qualcommu alebo od Intelu, mal by vylepšiť prenos dát na 600 Mbit/s a downloade.

S pamäťovou verziou je to tak, že sa asi dočkáme premiéry 256 GB modelu, čo ocenia priatelia videa a filmov. 16 GB verzia by mala už patriť minulosti.

Displej – OLED asi až o rok

Všeobecne sa hovorí o dvoch veľkostiach displeja – 4,7-palca a 5,5-palca pre iPhone 7 PLUS. Vyzerá to tak, že OLED displej si Apple nechá až na budúci rok, kedy čakáme buď iPhone 7S alebo iPhone 8, ktorý by už mal byť úplne novou verziu telefónu s logom nahryznutého jablka. Hovorí sa aj o úplne bezrámčekovom displeji.

iphone-7Concept_nowat

Z hľadiska dizajnu zmiznú dva plastové pásiky na zadnej strane a telefón bude na hranách viac zakrivený. Mal by sa tak lepšie držať v ruke.

Cena nového telefónu v základnej pamäťovej verzii sa odhaduje na 649 USD, pre verziu iPhone 7 PLUS na 749 USD. Ide o americké ceny, teda tieto neobsahujú DPH. Ceny v EUR tak treba očakávať vyššie o 20 %, pritom Apple prepočítava základnú cenu zhruba v kurze 1 USD = 1 EUR. Základná pamäťová verzia bude asi 32 GB, každý inkrement pamäti bude spoplatnený sumou 100 USD.

Očakávame, že po ohlásení iPhone 7 sa bude iPhone 6 stále predávať a to za zvýhodnenú cenu asi o 100 USD nižšie, iPhone SE ostane naďalej v ponuke v doterajšej cene.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.