Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Správy o rastúcej inflácii sa dnes valia prakticky z každej strany a stále výraznejšie nárasty ceny v obchodoch už nútia nad ekonomickou budúcnosťou premýšľať aj tých, ktorí majú vytvorenú finančnú rezervu. Domácnosti rastúcu infláciu, aktuálne počítanú už v dvojciferných hodnotách, pociťujú stále výraznejšie a tak je pochopiteľné, ak sa snažíte hľadať riešenie. Skúsime aspoň nejaké ponúknuť.

Počítať percentá a rozumieť základným ekonomickým pojmom sa oplatí

Keďže inflácia je požieračom hodnoty úspor, oplatí sa hľadať odpovede na otázku, kam s peniazmi, aby boli pred ňou chránené. Hneď na úvod vás ale musíme sklamať, univerzálne riešenie totiž neexistuje a rovnako tak neexistuje ani 100 % osvedčená stratégia, ktorá by vás v tomto smere zachránila.

Na druhej strane, čím lepšie ale budete pripravení, tým väčšiu šancu na ochranu vašich úspor budete mať. Oplatí sa zároveň dodať, že, ak rozmýšľate týmto spôsobom, ste na tom ešte veľmi dobre. Hoci vedenie účtovníctva je pre firmy samozrejmosťou, iba máloktorá domácnosť si vedie vlastné „domáce účtovníctvo“, vďaka ktorému by odhalili prípadné nedostatky v hospodárení. Takže máte určitý náskok, pretože nerobiť vôbec nič a infláciu ignorovať je to najhoršie, čo môžete urobiť.

Investovanie peňazíZdroj: elements.envato.com
Investovanie peňazí

Investovať je ľahké, ale nie bez rizika

Nechať vaše úspory na bežnom účte je istotou, že každý rok stratia na hodnote v dôsledku inflácie. Vzhľadom na aktuálny vývoj to pokojne môže byť aj 10-15 %. Pomôcť si môžete, ak budete rozumne investovať. Samotné investovanie pritom zďaleka nie je určené iba expertom či ľuďom s veľkým kapitálom. Pozrite si napríklad, ako investovať do podielových fondov a sami zistíte, že začať sa dá od nižších súm a rovnako nemusíte byť odborníkom na financie.

Výhodou je široký výber z rôznych investičných nástrojov – od akcií, cez ETF fondy, kryptomeny, P2P pôžičky až po nehnuteľnosti. V súčasnosti sa oplatí sústrediť na dosiahnutie akéhokoľvek zhodnotenia, keďže všetko je lepšie ako nulové zhodnotenie na bežnom účte v banke. Pri výbere investície zohľadnite svoju povahu, mieru znášania rizika, časový horizont investície a v neposlednom rade aj zdanenie prípadného výnosu. Poradiť jednu správnu investíciu síce možné nie je, no skúsený finančný poradca vás určite ochotne nasmeruje.

Investovanie peňazíZdroj: elements.envato.com
Investovanie

Značky: