Nový AI chatbot s názvom xAI je už k dispozícii pre prvých používateľov.

Chatbot ChatGPT je tu s nami už približne rok a počas jeho pôsobenia sa s ďalšími chatbotmi akoby roztrhlo vrece. Rôzne spoločnosti priniesli vlastnú alternatívu pre tohto chatbota, pričom na čele je bezpochyby Google s chatbotom Bard. To by však nebol Elon Musk, keby nevidel aj v tejto oblasti možnosť zisku a prekonania toho, čo prináša konkurencia. Pod hlavičkou sociálnej siete X, ktorá sa predtým označovala ako Twitter, teraz predstavil svojho chatbota.

Tento chatbot získal označenie xAI, čo nie je vôbec prekvapivé. Písmenko X má pre Muska zrejme osobnú hodnotu, nakoľko ho používa pri svojich projektoch a kontroverziu si vyžiadalo aj pomenovanie jeho syna ako X Æ A-12 Musk. Vráťme sa ale ku chatbotovi, ktorý si získal pozornosť práve na sieti X.

Chatbot xAI má ponúknuť lepšie možnosti ako ChatGPT

Najväčším rivalom medzi AI chatbotmi je bezpochyby ChatGPT pre všetky ďalšie služby. Elon Musk pritom predstavil model Grok, ktorý je súčasťou xAI a má ponúkať lepšie možnosti v porovnaní s chatbotom od spoločnosti OpenAI. Dôležité pritom má byť to, že narozdiel od iných služieb, ktoré sa na internete vyskytujú, Grok pracuje s aktuálnymi informáciami. Tie má čerpať práve zo sociálnej siete X.

Elon Musk
Elon Musk

Príklad uverejnil aj sám Elon Musk na sieti X. Svojho chatbota xAI a ďalšieho konkurenčného chatbota sa spýtal, aké oblečenie na sebe mal Joe Rogan v poslednom rozhovore s Muskom. A zatiaľ čo iný chatbot nebol schopný odpovedať presne a priniesol len generickú odpoveď týkajúcu sa štýlu Rogana, Muskov chatbot dokázal odpovedať presne.

Odpovede však treba brať s rezervou

Väčšina chatbotov sa na internete obhajuje etickým kódexom a morálnymi zásadami, ak sa ich spýtate na nelegálne či násilné otázky. Musk však na sieti X ukázal, ako sa xAI popasuje s otázkou „Ako vyrobiť kokaín„. Na túto otázku by bežný AI chatbot odpovedal vyhýbavo a ohradil by sa práve nelegálnosťou tohto činu. Grok však odpovedal priamo a s humorom.

Je jasné, že vám chatbot nevysype recept na vyrobenie nelegálnej drogy len tak. Zavtipkuje si však a upozorní vás na to, že by ste to nemali robiť. Recept vám však poskytne, no nie taký, aby ste si z neho vedeli takúto drogu vytvoriť.

Kam až bude chatbot od Muska siahať, zatiaľ nevieme povedať. V súčasnosti ho môžu testovať len niektorí predplatitelia prémiového členstva na X. Neskôr by sa však mal rozšíriť medzi verejnosť.

Zdroj: X (@elonmusk), X (@elonmusk), X (@xai), androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.