Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tlačiareň dokáže vyrobiť diely s presnosťou a pevnosťou potrebnou na priemyselné použitie

Spoločnosť Seiko Epson Corporation (TSE: 6724, ďalej len „Epson“) vyvinula priemyselnú 3D tlačiareň, ktorá dokáže využívať bežne dostupné materiály tretích strán na výrobu pevných a presných priemyselných dielov rôznych veľkostí a funkcií. 3D tlačiarne s týmito vlastnosťami nájdu široké možnosti uplatnenia, vrátane výroby dielov pre finálne produkty a umožnia užívateľom hromadne prispôsobovať tovar na mieru, čím podporia malosériovú výrobu.

Priemyselná 3D tlačiareň      Výroba pomocou technológie plochej dýzy

Na 3D tlačiarňach je možné v krátkom čase vyrobiť širokú škálu tovaru v malých sériách. Výrobcovia na tento prísľub reagovali urýchlením vývoja a uvedením 3D tlačiarní na priemyselný trh, ktorý bude podľa predpokladov v budúcnosti rýchlo rásť. Bežné priemyselné 3D tlačiarne však vyžadujú použitie špeciálnych modelovacích materiálov. Navyše nie sú dobre prispôsobené na výrobu predmetov, ktoré vyžadujú pevnosť aj presnosť, takže ich použitie pri výrobe priemyselných dielov pre finálne výrobky býva obmedzené.

Nová 3D tlačiareň vyvinutá spoločnosťou Epson využíva jedinečnú metódu extrudovania materiálu, ktorá využíva plochú dýzu), ktorá sa používa v presných vstrekovacích strojoch spoločnosti Epson. Táto metóda extrúzie umožňuje použitie tlačiarne s radom bežných materiálov tretích strán, ako sú živice alebo kovové pelety, ktoré sú všeobecne dostupné za nižšiu cenu ako iné materiály, ekologicky šetrné pelety z biomasy a materiály PEEK, ktoré sú vysoko odolné proti teplu. Okrem toho je množstvo vstrekovaného materiálu presne riadené reguláciou tlaku v hlave a reguláciou pôsobenia ventilu v súčinnosti s rýchlosťou modelovania. Aby bola dosiahnutá požadovaná pevnosť, musí byť riadená aj teplota na povrchu tlačeného produktu. Spoločnosť Epson využíva jedinečný mechanizmus na presné riadenie tejto teploty a dosiahnutie pevnosti i presnosti. Táto 3D tlačiareň je teda konštruovaná tak, aby mohla vyrábať pevné a presné predmety z bežne dostupných materiálov, čo uľahčuje použitie tlačiarne pri výrobe priemyselných dielov na finálne výrobky. Ideálne sa hodí na individualizáciu výroby vo veľkom meradle, pretože dokáže vyrábať malé série dielov na mieru podľa potrieb zákazníkov vo vyššej kvalite, s kratšími dodacími lehotami a za zlomok nákladov oproti tradičným výrobným postupom.

Spoločnosť Epson chce tlačiareň uviesť na trh hneď potom, ako najskôr vykoná potrebné vylepšenia a zároveň ju interne využije na sériovú výrobu niektorých dielov pre komerčné a priemyselné zariadenia.

Táto 3D tlačiareň je vystavená v stánku spoločnosti Epson na výstave International Robot Exhibition 2022, ktorá začala 9. marca na výstavisku Tokyo Big Sight.

Okrem priemyselných 3D tlačiarní chce spoločnosť Epson inovovať výrobu spoluvytváraním flexibilných, vysoko výkonných výrobných systémov, ktoré znižujú vplyvy na životné prostredie.

Značky: