Motívy pre poskytovanie VPN sú však v prípade Facebooku inakšie ako u konkurenčných VPN služieb.

V mobilnej aplikácii Facebook môžu používatelia nájsť už niekoľko mesiacov záložku označenú ako Protect. Tá ponúka na stiahnutie bezplatnú VPN službu Onavo Protect. Tohto poskytovateľa VPN služieb vlastní spoločnosť Facebook už niekoľko rokov, no až teraz sa dostáva do popredia.

Po kliknutí na tlačidlo Protect v aplikácii Facebook sa otvorí App Store v ktorom si používateľ môže jednoducho stiahnuť a nainštalovať aplikáciu Onavo. Následne treba povoliť už len niekoľko žiadostí a inštaláciu certifikátu. Používanie aplikácie je následne veľmi jednoduché.

Úlohou poskytovateľov VPN je šifrovanie používateľskej komunikácie medzi počítačom alebo mobilom a internetom. Onavo Protect túto funkciu spoľahlivo plní, no dáva Facebooku prístup k dátam o používaní internetu. Súkromie používateľov môže byť tak veľmi ľahko ohrozené.

Jednou z ďalších zvláštností Onavo Protect je aj to, že v aplikácii nie je možné ochranu vypnúť. Neskúsení používatelia môžu mať tak ochranu spustenú 24 hodín denne a Facebook vďaka tomu zozbiera výrazne viac dát, než je bežné. Tieto dáta sú pre spoločnosť veľmi cenné a aj vďaka tomu je ochrana bezplatná. Čo Facebook so získanými dátami robí je však naďalej otázne.

Zdroj: TechRadar