Ako sa zmení práca novinárov?

Facebook nedávno spustil funkciu tzv. živého vysielania a zaradil sa tak k ďalším službám, ktoré umožňujú jednoduché zdieľanie toho, čo sa deje okolo vás vo video forme v reálnom čase.

Táto funkcia je momentálne dostupná iba pre známe osobnosti, Facebook ju však čoskoro sprístupní aj ďalším používateľov. Konkrétne pôjde o všetky overené FB stránky, kam spadajú aj médiá.

Na prvý pohľad nevýznamná novinka môže výrazne zmeniť to, ako budú novinári a blogeri zdieľať informácie so svetom a ako ich budú bežní ľudia prijímať. Najmä s prihliadnutím na slovenský trh.

Existujúce služby Periscope a Meerkat vyžadujú inštaláciu ďalšej aplikácie a registráciu alebo prepojenie so sociálnou sieťou Twitter. Tá je na Slovensku minoritná a používajú ju najmä náročnejší používatelia. Aj preto nepredpokladáme, že by vyššie spomenuté služby zožali väčší úspech. Vo svete áno, u nás však nie.

facebook_celebrity_steam_nowat

V prípade Facebooku je situácia iná. Túto sociálnu sieť využíva viac ako 2 milióny používateľov zo Slovenska, ktorí budú môcť sledovať živé vysielanie svojich obľúbených (overených) stránok alebo novinárov bez toho, aby niečo inštalovali, menili alebo aby sa niekam registrovali.

Výborný dôkaz je FB profil Juniora a Marcela. Títo moderátori sú známe osobnosti a teda funkciu živého vysielania už môžu využívať. Pred 4 dňami vysielali naživo prvýkrát a ich video doteraz dosiahlo viac ako 56-tisíc zhliadnutí. Samozrejme, do tohto počtu sa počítajú aj pozretia zo záznamu. Tak či onak, skvelý úspech a takmer 3-tisíc lajkov a 70 zdieľaní. Pomocou aplikácie Periscope by podobný úspech určite nedosiahli.

Na živé vysielanie priamo na Facebooku sa tešíme aj my. Budeme vám môcť ukázať novinky z tlačových konferencií v priamom prenose a komunikovať s vami interaktívnejším spôsobom.

Zdroj: TechCrunch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit