S potlačením rasizmu by mala pomáhať umelá inteligencia a špeciálne tímy.

Facebook ako sociálna sieť s istou spoločenskou zodpovednosťou musí zohľadniť viaceré aspekty názorov a usmernení. Podobne ako v prípade politickej nezaujatosti, či naopak potláčaní hoaxov alebo napríklad formy rasizmu. Práve v poslednej menovanej záležitosti bude musieť Facebook skúmať, či nie sú jeho algoritmy rasovo skreslené a diskriminujúce.

O správe informuje server The Verge, ktorý zároveň uvádza citovanú odpoveď viceprezidenta pre Instagram. Vishal Shah hovorí, že akákoľvek zaujatosť v ich systémoch je v rozpore s poskytovaním platformy, na ktorej sa budú môcť vyjadriť a byť sami sebou.

Facebook nielen ako sociálna platforma ale aj spoločnosť čelí v posledných týždňoch viacerým výzvam. Na jednej strane je tu iniciatíva #StopHateForProfit, o ktorej sme v minulosti informovali, pridávajú sa aj udalosti s policajným násilím pri zásahoch a smrti Georga Floyda.

Fakty sú jasné, menej ako 4 % zamestnancov spoločnosti majú čiernu pleť. Nakoniec len ako potvrdenie potrebnej korekcie algoritmov spoločnosti, je eliminovanie na pohľad nebadateľných rasových diskriminácií. Tak napríklad softvér, ktorý má za úlohu moderovanie účtov na Instagrame, častejšie pozastaví účty čiernych používateľov pri podozrení z nedodržaní podmienok používania.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Aktuálne: Niektoré iOS aplikácie padajú pri spustení, dôvodom je Facebook. Ako to vyriešiť?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.