Po škandále, ktorý sa objavil na verejnosti pred pred pár dňami, sa veľa používateľov najväčšej sociálnej siete cíti určite neisto.

Facebook čelí kritike z každej strany a na túto problematiku zareagovali aj vývojári z Mozilli. Prehliadač Firefox dostáva do svojej výbavy rozšírenie, ktoré má jedno konkrétne určenie. Bude používateľov chrániť pred neprimeraným kontrolovaním Facebookom a chrániť vaše osobné údaje, ktoré nechcete s Facebookom zdieľať.

Facebook Container, to je názov bezpečnej zóny v prehliadači Firefox, ktorý bude obmedzovať prístup k údajom používateľov zakaždým , keď Facebook navštívite. O tom, že je aktivovaný bezpečný režim prehliadania dáva na známosť modrý pásik na karte prehliadania a modrá ikona v stavovom riadku. Keďže bude mať o nás Facebook menej informácií vďaka odstaveniu súborov Cookie, môžeme počítať aj s menším prúdením cielenej reklamy. To veľa používateľov určite poteší.

Nemusíte sa báť obmedzení pri prehliadaní Facebooku v Container móde. Ten totiž nemá žiaden vplyv na komfort a plné používanie. Problém môže ale nastať v prípade, keď budete chcieť využívať aplikácie tretích strán, ktoré máte s účtom Facebook poprepájané. Tie nemusia správne vyhodnocovať komunikáciu s režimom Container, nakoľko nemusia mať dostatočné množstvo informácií pre komunikáciu medzi sebou. Môže sa jednať o rôzne fóra a streamovacie služby, poprípade aplikácie do ktorých sa prihlasujete pomocou Facebooku.

Poskytnutie údajov pomocou Facebooku pre Cambridge Analytica je krok, ktorý môže modrú spoločnosť vyjsť naozaj draho. Firefox a jeho rozšírenie Facebook Container má práve takýmto problémom zabrániť  a veríme, že to bude aj úspešne plniť. Dôvera vo Facebook je už aj tak pomerne dosť naštrbená.

Ako na vás zapôsobil problém s únikom údajov z Facebooku? Budete používať v prehliadači Firefox rozšírenie Facebook Container?

zdroj: androidcentral

Prečítajte si aj:

Facebook celé roky zhromažďoval históriu hovorov a SMS správ z mobilov

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.