Dokáže tento nostalgický výstrelok obhájiť cenu 649 dolárov?

Pokiaľ patríte medzi technologických nadšencov v pokročilejšom veku, určite ste v minulosti vlastnili niektorý z mobilných telefónov s vysúvacou hardvérovou QWERTY klávesnicou. V mojom prípade to boli napríklad legendárna Nokia N97 so Symbianom či jedinečná Nokia N900 s operačným systémom Maemo.

Práve Nokia N900, ktorá pred desiatimi rokmi ponúkla svojim majiteľom, na vtedajšiu dobu vynikajúci internetový prehliadač aj rýchly a inovatívny operačný systém, bola jednou zo srdcových záležitostí spoluzakladateľa spoločnosti F(x)tec Liangchen Chena. Možno aj preto sa, dnes už trochu netradične a proti prúdu, rozhodol na tohtoročnom MWC v Barcelone predstaviť smartfón, ktorý disponuje fyzickou klávesnicou vysúvateľnou v horizontálnom smere.

F(x)tec Pro 1 je vybavený najnovším Androidom vo verzii 9.0 Pie. Jeho 5,99″ zahnutý AMOLED displej disponuje Full HD+ rozlíšením (2160 × 1080 pixelov). Srdcom novinky je procesor Snapdragon 835 od Qualcommu, ktorému sekunduje 6 GB RAM a 128 GB interná pamäť. Nechýba podpora pamäťových microSD kariet až do kapacity 2 TB.

Na zadnej strane je umiestnená dvojica kamier s 12 Mpx (f/1.8) a 5 Mpx (f/2.0) rozlíšením, kým vpredu nájdeme 8 Mpx (f/2.0) „selfie“ kameru. Batéria s iba priemernou kapacitou na úrovni 3200 mAh podporuje rýchle nabíjanie vďaka podpore technológie QuickCharge 3.0.

Keďže ide o tak trochu retro smartf’ón, samozrejmosťou je 3,5 mm jack konektor. Áno, je pravda, že parametrovo sa F(x)tec Pro 1 mierne vzďaluje aktuálnym androidovým vlajkovým lodiam, ako Samsung Galaxy S10, Sony Xperia 1 či LG V50 ThinQ, ktoré sú vybavené o dve generácie novším a jednoznačne výkonnejším procesorom Snapdragon 855. Na druhej strane však stále existuje mnoho priaznivcov fyzickej klávesnice, ktorí na ňu nedajú dopustiť a sú ochotní si za ňu aj niečo priplatiť.

Novinka sa začne predávať v júli tohto roka s cenovkou 649 dolárov (v prepočte približne 570€). Čo na ňu vravíte? Má šancu na komerčný úspech? A ktorý vysúvací QWERTY smartfón ste kedysi vlastnili vy? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Zaspomínajte si s TOUCHIT: QWERTY, QWERTZ alebo AZERTY? Ako vznikli tieto rozloženia kláves?