Dokáže tento koncept nahradiť skladateľné zariadenia Galaxy Z?

Moderné telefóny vo všeobecnosti nemôžeme považovať za kompaktné. Pokiaľ si však chceme zaobstarať ešte väčšie a netuctové zariadenie, tak máme iba niekoľko málo možností, ktoré nám to dokážu splniť. Takými zariadeniami sú napríklad aj novinky od Samsungu – Galaxy Z Fold4 a Z Flip4, hoci na trhu nájdeme aj ďalšie zaujímavé smartfóny konkurenčných značiek – Oppo Find N, Huawei Mate X2 alebo Xiaomi Mix Fold 2.

Keďže klasické skladateľné zariadenia majú aj niekoľko nevýhod z pohľadu ich konštrukcie, tak ďalším vývojovým stupňom sa môžu stať práve rolovateľné smartfóny, ktoré sa celkom vyhýbajú ohýbaniu displejov. Takéto telefóny umožňujú jednoduchú zmenu veľkosti displeja – na rozdiel od skladateľných telefónov však zmena nevyžaduje manuálny zásah zo strany používateľa, pretože telefón sa dokáže vyrolovať aj automaticky.

V tejto oblasti je síce aktívnych niekoľko spoločností, avšak zdá sa, že práve spoločnosť LG (keď ešte vydávala smartfóny) bola možno najbližšie k vydaniu „rolovateľného“ zariadenia s názvom LG Rollable. Tento telefón nám kórejská spoločnosť ukázala ešte v roku 2021 počas výstavy CES. 

Následne Samsung koncom roka 2021 teasoval dva rôzne typy svojich panelov Flex OLED, pričom jeden bol rolovateľný a druhý posuvný. Vo výsledku by tieto panely ponúkali to isté – premenu obrazovky smartfónu na väčší displej o veľkosti tabletu. Najnovšie správy od leakera Ice Universe nám teraz ponúkajú pohľad na tri nové panely Flex OLED od spoločnosti Samsung. Zverejnené video nám ukazuje jeden trojitý, jeden posuvný a jeden displej pre herné konzoly.

Samsung Galaxy FlexZdroj: PhoneArena
Samsung Galaxy Flex

Divízia Samsung Display dodáva, že medzi jej „úžasné produkty novej generácie patria sklápacie panely, ktoré sa skladajú do tvaru písmena „S“ alebo sa skladajú dvakrát dovnútra pomocou dvoch pántov, skladacie notebooky a posuvné panely rozšírené z oboch koncov„.

Aj napriek tomu, že nie je jasné, kedy zverejnené video vzniklo, neočakávame, že by spoločnosť Samsung okamžite zmenila svoje smerovanie a v blízkej budúcnosti by nahradila čoraz populárnejšie smartfóny série Galaxy Z. 

Skôr predpokladáme, že v prípade rolovateľných zariadení by išlo v prípade spoločnosti Samsung skôr o rozšírenie jej ponuky.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.