Nedávno predstavený Pixel 8a získal druhú priečku najlepších fotomobilov vo svojej cenovej kategórii.

Spoločnosť Google sa vyznačuje kvalitnými smartfónmi s dlhou softvérovou podporou. Ich modely sa však často umiestňujú medzi tými najlepšími fotomobilmi v nižšej cenovej kategórii. Ak však uvažujete nad kúpou nového modelu Pixel 8a, ktorý sa oficiálne predáva aj v Českej republike, máme pre vás dobré správy. Aj tento smartfón získal skvelé hodnotenie podľa rebríčka DxOMark.

Tomuto rebríčku v celkovom hodnotení aktuálne kraľuje model Huawei Pura 70 Ultra, čo nebolo pri jeho testovaní žiadnym prekvapením. Aj Google však vsádza na kvalitné fotoaparáty a keď vezmeme do úvahy kategóriu high-end smartfónov, tak Pixel 8a je skvelou voľbou. Táto kategória sa označuje cenovou hranicou 400 až 600 amerických dolárov, pričom Pixel 8a získal cenovku 499 amerických dolárov.

Pixel 8a ako skvelý lacný fotomobil

Po oficiálnom zaradení Českej republiky medzi krajiny, ktoré majú vlastný Google Store, sa spustila veľká vlna záujemcov o tieto modely. Cenovo dostupnou alternatívou sa tak stal nový Pixel 8a, ktorý je na trhu pomerne krátko. Po otestovaní DxOMark tohto modelu sa zistilo, že ide o skvelý fotomobil, za ktorý vôbec nezaplatíte veľa. V kategórii high-end smartfónov si tak vyslúžil druhú priečku.

Keď si však pozrieme túto kategóriu širšie, Google v nej výrazne dominuje. Prvú priečku medzi high-end fotomobilmi drží Pixel 7 z predchádzajúcej generácie smartfónov. Na tretej priečke sa zasa nachádza Pixel 7a ako priamy predchodca nového Pixelu. TOP 5ku uzatvára Samsung Galaxy S23 FE na štvrtej priečke a Pixel 6 na piatej priečke.

Pixel 8a si vyslúžil v hodnotení fotoaparátu až 136 bodov, pričom naprieč všetkými kategóriami obsadil 33. pozíciu. Jeho prednosti sú podľa DxOMark v celkovom fotografickom výsledku a rovnako aj po stránke videa. Mínusom je limitovaná schopnosť zoomu, čo je však v tejto cenovej kategórii odpustiteľné. Google tak aj tento rok boduje so svojimi smartfónmi v oblasti fotografie a veríme, že prekoná svoje limity predstavením série Pixel 9 na jeseň.

Zdroj: DxOMark

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.