Skupina zariadení s koncovkou FE je špecialita pre ľudí, ktorí chcú prémiové funkcie, ale zase nie sú ochotní za to platiť plnú sumu. Je to niečo ako trieda Premium Economy na diaľkových letoch – chcete síce viac miesta na sedenie, ale zase nemusíte mať to najlepšie pri podávaní jedla a pitia. Taký vhodný kompromis medzi cenou a funkciami.

Doplnené 28. marca 2024: Pre smartfón Galaxy S23 FE sú už dostupné aj funkcie umelej inteligencie Galaxy AI, ktoré prišli na trh s telefónmi série Galaxy S24. Galaxy AI funkcie sú súčasťou aktualizácie na One UI 6.1, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie. Ďalšie detaily sa dozviete v tomto článku.

No a ako sa podaril tento mix vlastností Samsungu v roku 2023? Uvidíte v tomto článku, na našom redakčnom stole pristál telefón Samsung Galaxy S23 FE – fanúšikovská edícia.

Displej a cena

Pozrime sa do vnútra balenia, čo vlastne tento telefón prináša. Na prvý pohľad je to podobnosť s modelom Galaxy S23+, ktorý ale stojí 1169 eur. Galaxy S23 FE však stojí 699 eur a má uhlopriečku displeja 6,4 palca s rozlíšením 1080 × 2340 pixelov. Problém je, že S23 FE má ale naozaj viditeľné rámčeky okolo displeja, zhruba je to 2,5 mm na každej strane. A to je aj vidieť. Ono to vychádza pravdepodobne z toho, že samotné telo je z Galaxy S23+ ale je tu použitý displej s uhlopriečkou menšou o 0,2 palca.

Rámček okolo displeja na Galaxy S23 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Viditeľný rámček okolo displeja na Galaxy S23 FE

Zároveň je tento telefón pomerne ťažký v ruke, jeho hmotnosť je 209 gramov (o 13 gramov viac ako S23+). Je ho naozaj cítiť v ruke. Displej je celkom plochý, nemá žiadne zakrivenie po stranách. Jemne sú ale zaoblené hliníkové hrany telefónu, čo znamená, že sa pohodne drží v ruke a netlačí.

Úplne plochý displej na Galaxy S23 FE a zaoblené hrany telefónuZdroj: TOUCHIT.sk
Úplne plochý displej na Galaxy S23 FE a zaoblené hrany telefónu

Ochrana je Gorilla Glass 5 vpredu aj vzadu, teda nie odolnejší Victus ako je to u S23+. To samo osobe nemusí nič znamenať, ak vám telefón spadne na chodník a trafí kamienok, veľmi vám ochranné sklo nepomôže. Hovoríme z vlastnej skúsenosti s telefónom Galaxy S23 Ultra, našťastie sme mali poistenie.

Ešte dokončíme popis displeja. Je to Dynamic AMOLED 2X s maximálnou frekvenciou 120 Hz a svietivosťou 1450 nitov. Svietivosť postačovala na to, aby sme na displeji mohli pohodlne sledovať obsah aj počas zimného slnečného dňa. Displej podporuje HDR10+, čo možno využijete pri sledovaní filmov na Netflixe (pri vyššom predplatnom). Najmenšia frekvencia displeja je 60 Hz, a to znamená, že napr. v prípade režimu Always On Displej je elektrická spotreba vyššia. Aj preto je vopred nastavený režim AOD tak, že sa informácie zobrazujú po dotyku prsta na displej a nie trvalo (ale dá sa to tak nastaviť).

Galaxy S23 Ultra pri našom testeZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S23 Ultra pri našom teste

Konštrukcia a farby

Samotná konštrukcia je robustná a telefón určite vydrží aj drsnejšie zaobchádzanie. Osobne vždy používam ochranný obal. To mi zachránilo viaceré opravy telefónu a samozrejme aj dosť veľa peňazí. Zároveň sa týmto zmierni to, že objektívy fotoaparátov sú zo zadnej strany telefónu výrazne vystupujúce. Galaxy S23 FE je kompletne odolný voči vode, stupeň krytia je IP64.

Zadnú časť telefónu sme mali vo fialovej farbe, ktorú by som si ja osobne určite nevybral, keď na výber je aj čierna, béžová a krémová. Exkluzívne online na Samsung.sk je to farba indigo a najviac sa mi páči farba označená ako Tangarine.

Fialová farba testovaného Galaxy S23 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Fialová farba testovaného Galaxy S23 FE

Operačný systém a aktualizácie

Telefón prichádza s operačným systém Android 13. Hneď po pripojení na internet sa nám aktualizoval na Android 14 a tým sme minuli jednu zo 4 sľúbených veľkých aktualizácií. Zostávajú tak ešte tri – teoreticky tak dostanete na tento telefón najnovší operačný systém Android ešte v roku 2026. Rozhranie je One UI 6, čo je veľmi dobré riešenie. Bezpečnostné aktualizácie sú prisľúbené na 5 rokov.

Fotografická výbava

Už sme spomenuli fotoaparáty – tie sú vzadu tri, a to ultraširokouhlý 12 Mpx 123° F/2.2, hlavný 50 Mpx f/1.8 a teleobjektív s trojnásobným priblížením 8 Mpx f/2.4. Optická stabilizácia je na hlavný objektív a teleobjektív. V zadnej časti je ešte LED blesk. Vpredu je selfie kamera a je to 10 Mpx f/2.4. Širokouhlá aj hlavná kamera sú pritom rovnaké ako je to v prípade S23+.

Vystupujúce objektívy fotoaparátov na Galaxy S23 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Vystupujúce objektívy fotoaparátov na Galaxy S23 FE

Treba povedať, že Galaxy S23 FE fotí dobre. Páči sa mi fotografovanie širokouhlým fotoaparátom, ktorý má naozaj uhol záberu 123° a do obrazu tak vojde veľa. Cez deň sa vyplatí aj fotografovanie pomocou teleobjektívu. Je fajn, že má optickú stabilizáciu. Na výsledku je to vidno, fotky nie sú rozmazané.

O niečo iná je situácia pri fotení v noci. Tam odporúčam len hlavný objektív, s tým sú fotky celkom kvalitné. Takmer vždy nastaví automatika nočný režim, ktorý od vás chce, aby ste telefón držali pevne a fotenie trvá okolo 5 sekúnd. V širokouhlom zábere je už viditeľnejší šum pri nočných fotkách a 3-násobné rozlíšenie obyčajne automatika vybaví tak, že sa fotí hlavným fotoaparátom a z neho sa potom urobí výrez. Občas sa nám stalo, že vyhodnocovacia automatika sa netrafila správne do vyváženia bielej. Pri manuálnom režime si môžete nastaviť, čo preferujete.

Celkovo fotí Galaxy S23 FE celkom dobre, fotky sú mierne presaturované, čo je u Samsungu štandard. Rovnako sa nám páčilo aj video, S23 FE zvládne zadnou kamerou aj rozlíšenie 8K/24, ale častejšie budete používať rozlíšenie 4K/30 fps. 4K video urobíte aj prednou selfie kamerou.

Zvuk a SIM karty

Zvuk z telefónu S23 FE je veľmi dobrý, je to stereo režim a umožňuje kvalitné počúvanie hudby aj s basovou zložkou. Nečakajte ani 3,5 mm jack port a ani rozšírenie microSD kartou. Náš telefón bol dvojsimkový, je tu aj podpora eSIM.

Spodný panel telefónu Galaxy S23 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Spodný panel telefónu Galaxy S23 FE

Procesor a pamäť

Zatiaľ teda celkom v poriadku, o niečo iné je to so samotným základom telefónu. Pre náš región je pre tento telefón použitý 8-jadrový procesor Exynos 2200. Je to 4 nm procesor, ktorý tu však už nejaký čas je, výkonom sa blíži k procesoru Snadragon 8 Gen 1. Ten sa vo vlajkových lodiach premiérovo používal tak pred dvoma rokmi. Výkon procesora je ale vyšší ako je tu u modelu Galaxy A54 a na plynulý pohyb v prostredí operačného systému a nadstavby bez problémov postačuje. Pamäť RAM mala v našom prípade kapacitu 8 GB a pamäť pre používateľa bola 128 GB. Je to pre dnešnú dobu bežný štandard.

Problém je v tom, že s touto výbavou to nie je na úplne najnáročnejšie hry a plynulý zážitok s nimi. Skôr je to telefón na bežné používanie, nejakú úpravu fotiek, sociálne siete, fotenie, tvorbu videa a pod. Nie je to o najnáročnejších výpočtoch a tým sa aj S23 FE odlišuje od skutočnej vlajkovej lode ako súS23 a S23+. S23 Ultra je z toho pohľadu celkom iná kategória telefónu.

Telefónom sa dá platiť cez NFC, je tu Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, samozrejme GPS. Snímač odtlačku prsta je pod displejom.

Batéria a nabíjanie

Kapacita batérie je na dnes štandardných 4500 mAh (to je o 200 mAh menej ako má Galaxy S23+). Pri plnej výbave s náročnejším používaním a zapnutým režimom AOD má telefón problém vydržať na celý deň prevádzky. Dosť to závisí od toho, čo používate – ak je to veľa telefonovania a navigácie, tak si večer telefón radšej ešte na chvíľu pripojte k nabíjačke. Pri bežnom používaní vydrží na deň používania, ale určite ho večer dajte na nabíjačku. Počítať môžete s tým, že telefón na plné nabitie vydrží určite 8,5 hodiny prevádzky.

V balení nie je žiadna nabíjačka. Je tam vlastne len telefón, prepojovací USB-C kábel a špendlík na vyberanie šachty na SIM kartu. Telefón podporuje 25 W nabíjanie, s takouto nabíjačkou 30 minút stačí na nabitie na 50 % jej kapacity. Výhodou je podpora 15 W bezdrôtového nabíjania a tiež je tu 4,5 W reverzné nabíjanie iného telefónu. To posledné si myslím, že asi nikde nevyužijete. Celkovo si Samsung s výkonom nabíjania akosi nerobí problém, tu ho čínska konkurencia výrazne predbieha. Keď sme sa na to pýtali priamo prezidenta Samsungu, dostali sme ubezpečenie, že vysoký výkon nabíjania môže poškodiť dlhodobú výdrž batérie a aj tak pri nočnom nabíjaní sa nejako výrazne neponáhľate. Tak zostáva tomu veriť.

Konkurencia dýcha na krk

Problém S23 FE je jeho cena, teda 699 eur. Konkurencia v tejto cenovej hladine dokáže ponúknuť aj telefón s vyšším výkonom, hlavne teda procesorovým. Rovnako aj výdrž na batériu môžete mať u konkurencie lepšiu a v balení môže byť aj nabíjačka. Keby prišiel telefón Galaxy S23 FE s touto výbavou a cenou niekedy v polovici roka 2023, tak je situácia iná, ale telefón sa objavil na našom domácom trhu na konci roka 2023.

Podľa môjho názoru, S23 FE môže bojovať s konkurenciou skôr tým, že presne zapadá do celého ekosystému Samsung. To znamená, že je tu výbava na to, aby ste naplno využili potenciál slúchadiel Buds FE, inteligentného prívesku SmartTag2 a celého systému SmartThings. Ja veľmi rád používam pri prepojení telefónu a notebooku s operačným systémom Windows systém DeX a tento podporuje aj S23 FE. Ťažiť budete aj z nadštandardnej spolupráce Samsungu a firiem ako sú Google a Microsoft. Zabezpečenie zaisťuje oceňovaný systém Knox.

Displej na Galaxy S23 FEZdroj: TOUCHIT.sk
SmartThings na Galaxy S23 FE

Vyhodnotenie

Galaxy S23 FE tak nie je správnou voľbou, ak chcete naozaj telefón s najvyšším hrubým výkonom alebo rekordéra v dobe prevádzky na batériu. Je to ale správna voľba vtedy, ak chcete telefón, ktorý vyzerá ako vlajková loď ale nestojí toľko, dosť dobre fotí a realizuje video, je robustný a má spracovanie odpovedajúce vlajkovým lodiam a hlavne, máte alebo budete mať aj ďalšie zariadenia od Samsungu. Vtedy využijete jeho potenciál naplno. Akurát o tom musíte vedieť.

Využite bonus pri odpredaji

A na záver ešte k cene. Samsung vždy robí nejaké akcie. Aktuálnej je to bonus 120 eur navyše pri odpredaji starého telefónu na stránke www.novysamsung.sk. A potom tá predajná cena hneď inak vyzerá. Je to vlastne 579 eur a ešte mínus výkupná cena odovzdaného zariadenia. Napr. pri odpredaji predchodcu, teda Galaxy S21 FE 5G 256 GB by to mohlo byť až 282 eur.

Páči sa nám

  • kvalita fotografovania
  • rozhranie OneUI 6 a ekosystém
  • robustná konštrukcia
  • kvalita vyhotovenia
  • dlhá doba aktualizácií
  • bezdrôtové a reverzné nabíjanie

Nepáči sa nám

  • vyššia cena (ak kupujete bez akcií)
  • široké rámčeky okolo displeja
  • kratšia doba prevádzky na batériu
  • starší procesor

Zdroje: vlastné, Samsung

Cena: 699 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.