Šesť z 21 aplikácií je stále k dispozícii v Obchode Google Play.

Google cez víkend odstránil z oficiálneho Obchodu Play 15 z 21 aplikácií. Bezpečnostná firma Avast uviedla, že aplikácie boli infikované škodlivým softvérom známym ako HiddenAds. Tento Android adware bol objavený v roku 2019. Funguje tak, že zobrazuje nadmerné a rušivé reklamy a otvára mobilné prehliadače na reklamných alebo propagačných stránkach.

V správe analytik Avast Jakub Vávra uviedol, že aplikácie napodobňujú populárne hry a skupina, ktorá stojí za touto operáciou, sa spolieha na reklamy a marketing v sociálnych sieťach, aby pritiahla používateľov na ich stránky v Obchode Play.

Akonáhle si používatelia nainštalujú ktorúkoľvek z týchto aplikácií, malvér HiddenAds skryje ikonu aplikácie (aby používateľom v budúcnosti sťažili odstránenie aplikácie) a potom ich začne “bombardovať” reklamami.

Zoznam aplikácií

Google Play Adware

Zdroj: ZDNet/Avast

K 26. októbru bolo v Obchode Play stále k dispozícii šesť z 21 aplikácií, napríklad Shoot Them, Helicopter Shoot, Find 5 Differences – 2020 NEW, Rotate Shape, Cover art Find the Differences – Puzzle Game a Money Destroyer. Aplikácie si minulý týždeň stiahlo viac ako sedem miliónov používateľov.

Používatelia musia byť pri sťahovaní aplikácií do svojich telefónov obozretní. Odporúčame skontrolovať profil aplikácií, recenzie a sledovať rozsiahle žiadosti o povolenia k zariadeniu. Veľa z týchto aplikácií a hier je zameraných na deti a preto je potrebné, aby rodičia informovali svoje deti o škodlivom softvéri a bezpečnosti na internete.

Tento zoznam aplikácií je pritom iba vrcholom ľadovca.

Zdroj: ZDNet

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S7 a S7 Edge prekonali rekord: Dostávajú ďalšiu aktualizáciu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.