Všetko dôležité bolo odprezentované na konferencii I/O.

Práce na novej verzii systému Android 14 boli spustené pred niekoľkými mesiacmi. Po tom, čo Google vo februári a marci vydal vývojárske náhľady, tak spoločnosť v apríli sprístupnila prvú beta verziu. Po mesiaci testovania bola počas konferencie Google I/O predstavená aj druhá beta verzia nového systému, čím sa spoločnosť ešte viac priblížila k jej oficiálnemu vydaniu. 

Google počas konferencie predstavil aj svoj prvý skladací telefón Pixel Fold, avšak hlavnou témou konferencie je softvér. Hoci sa spoločnosť vo zvýšenej miere venovala aj umelej inteligencii, tak sa dostalo aj na systém Android 14. Počas vyhradeného času spoločnosť informovala o nových funkciách prispôsobenia, ktoré budú súčasťou systému, pričom nezabudla informovať aj o ďalších novinkách.

Google I/O sa tradične koná v Shoreline Amphitheatre v Mountain ViewZdroj: WIRED
Google I/O sa tradične koná v Shoreline Amphitheatre v Mountain View

Google informoval, že Android 14 Beta 2 odstráni viaceré chyby, ktoré sa objavili v prvej verejnej bete. Medzi hlavné vylepšenia bude patriť natívna podpora 10-bitových HDR snímok pre ešte bohatšie a živšie farby. Formát Ultra HDR Image Format (0.9.1), ktorý používa spoločnosť Google, je plne kompatibilný s obrázkami JPEG. V praxi to znamená, že aplikácie budú môcť v prípade potreby zobrazovať obrázky HDR ako SDR. Spoločnosť Google tiež pridáva podporu pre snímanie 10-bitových komprimovaných obrázkov na podporovaných zariadeniach.

Ultra HDR pre obrázkyZdroj: Google
Ultra HDR pre obrázky

Android 14 ďalej vylepší spracovanie fotografií pri slabom osvetlení pre ešte lepšie výsledky. Vylepšenia sa pri fotoaparátoch dostanú aj do oblasti zaostrovania a priblíženia ťuknutím a funkcia následného zobrazenia bude poskytovať rýchlejšie spracované obrázky. 

Nové funkcie prediktívneho gesta späť, ktoré sú súčasťou systému Android 14, dostávajú v rámci druhej beta verzie ďalšie vylepšenia, ktoré sa však týkajú vývojárov. Ďalšou významnou zmenou je podpora bezstratového zvuku cez USB, čo znamená, že pokiaľ vlastníte kvalitné káblové slúchadlá a zosilňovače, tak ich budete môcť pripojiť priamo k telefónu bez ďalšej úpravy zvuku. Neskôr v tomto roku by mal byť dokonca uvedený aj hardvér tretích strán, ktorý umožní tieto výhody využívať naplno.

V oblasti zdravia sa používatelia systému Android 14 dočkajú aj novej zabudovanej funkcie Health Connect. Tá uchováva údaje o zdraví a kondícii a umožňuje používateľom ich spravovať medzi aplikáciami.

Funkcia Health Connect bude integrovaná do systému Android 14Zdroj: Google
Funkcia Health Connect bude integrovaná do systému Android 14

Veľmi citlivo je samozrejme vnímaná aj ochrana osobných údajov, ktorú Google berie veľmi vážne. Android 14 aj preto dostane nové dialógové okno s povolením na spustenie údajov o polohe, ktoré bude používateľov informovať vždy, keď aplikácia bude chcieť zdieľať údaje o polohe s tretími stranami. Používatelia tiež dostanú upozornenia, ak niektorá z aplikácií, ktorej bolo udelené povolenie na zdieľanie údajov o polohe zmení svoje nastavenia. 

Aktualizácie zdieľania údajovZdroj: Google
Aktualizácie zdieľania údajov

Aj tento rok bol zverejnený časový harmonogram vydania jednotlivý verzií systému Android 14. Na základe časovej osi sa ďalšia beta verzia očakáva už v júni. Neskôr budú vydané verzie s označením Platform Stability. Očakáva sa, že práve 3. beta verzia systému by mala túto stabilnú časť odštartovať, po čom sa bude Google už iba sústrediť na vyladenie a vydanie oficiálnej verzie niekedy v auguste.

Android 14 beta 1 - harmonogramZdroj: Google
Harmonogram Androidu 14

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.