Podľa najnovších informácií majú byť určené pre využitie v 5G infraštruktúre.

Už v polovici augusta tohto roka sa objavili informácie, ktoré tvrdili, že Huawei si začne vyrábať svoje vlastné procesory. Týmto krokom chce reagovať na obmedzenia zo strany USA a osamostatniť sa.

Najnovšie informácie portálu Financial Times tento plán potvrdzujú. FT tvrdí, že Huawei si stavia vlastnú továreň, ktorej prevádzku by mala podporiť čínska vláda. Je to logické, vytvorenie vlastného výrobného procesu je z hľadiska budúcnosti čínskeho výrobcu kľúčové.

Zároveň to však znamená, že Huawei bude musieť začať úplne od nuly. V továrni bude vyrábať procesory pomocou 45 nm výrobného procesu, ktorý je 13 rokov starý. Do konca roka 2021 chce prejsť na 28 nm proces a v roku 2022 by mal začať vyrábať prvé 20 nm čipy. Tie by sa mali využívať v jeho 5G infraštruktúre.

Je zrejmé, že to pre Huawei nie je ideálna situácia, avšak nič iné mu neostáva. Podľa informácií FT je jeho zásoba čipov takmer na nule a ak chce získať ďalšie, musí si ich vyrábať sám. Najskôr sa však musí osamostatniť z hľadiska využitia amerických technológií vo výrobnom procese.

Financial Times takisto tvrdí, že v tejto továrni sa nebudú vyrábať procesory pre smartfóny – minimálne nie v blízkej budúcnosti. Aktuálnu vlajkovú loď, model Mate 40 Pro, poháňa 5 nm procesor Kirin 9000 a jeho výroba si vyžaduje roky výskumu a vývoja.

Najnovšie informácie z USA však tvrdia, že viacerí kľúčoví dodávatelia dostali od americkej vlády povolenie (resp. by ho mali dostať v blízkej budúcnosti) a budú môcť opäť obchodovať s Huawei. Toto rozhodnutie sa týka iba komponentov, ktoré sa využívajú pri výrobe smartfónov a nedajú sa využiť v rámci 5G infraštruktúry.

Zdroj: Financial Times

Prečítajte si aj:

Dobrá správa pre Huawei: USA mu vraj umožní nakupovať komponenty pre smartfóny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit